Mere din aluat
Ingrediente: 250 gr. făină; 2 gr. sare; 25 gr. zahăr; 30 gr. margarină vegetală; 5 gr. drojdie; 120 gr. apă călduţă; 12 gr. lapte soia.
Umplutură de mere: 1 măr; 2 linguri de zahăr; 50 gr. stafide; 1 lingură lămâie; scorţişoară.
Mod de preparare: Merele sunt tăiate şi amestecate cu zahărul şi lămâia; sunt lăsate la cuptorul cu microunde 5 minute. După ce s-au răcit, adăugăm stafidele şi scorţişoara.
Împărţim aluatul şi adăugăm din compoziţia de mere. Adunăm capetele aluatului întins şi formăm mingiuţe. Ele sunt puse cu partea adunată în jos. Le lăsăm timp de 40 minute, până îşi dublează volumul. Le ungem cu ulei, adăugăm un stiks în mijloc şi decorăm cu feliuţe de migdale. Le lăsăm la cuptor 15 minute, la 180 grade.
Chifteluţe de cartofi cu sos de roşii
Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 căţei de usturoi, făină, ulei, 2 roşii, o ceaşcă mică de bulion, 1 ceapă, busuioc, 1 gogoşar (ardei) verdeaţă, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă. După ce s-au răcit se dau prin răzătoarea mare, se adaugă usturoiul pisat, o lingură de vegetă, o lingura de făină şi se amestecă. Se ia cu o lingură din compoziţie, se dă forma unei chiftele, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei încins.
Pentru sos: ceapa şi ardeiul se curăţă, se taie mărunt şi se călesc 5 minute în ulei. Se adaugă roşiile decojite, tăiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.
Pofta bună!
(sursa: www.crestinortodox.ro)