Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pildă creştină

Dacă nu mai citim, nu mai gândim

Părinte arhimandrit Policarp Chiţulescu, lectura mai face parte din hobby-urile românilor? Cine mai citeşte astăzi?

Pe vremuri citeau numai oamenii învăţaţi şi cei care îşi permiteau să-şi cumpere cărţi, astăzi, deşi nu se mai pune problema astfel, lectura nu mai constituie, pentru cei mai mulţi, o preocupare. Mi se pare că oamenii nu mai au răbdare sau nu ştiu ce să citească, dat fiind şi numărul enorm de cărţi care se publică. Totuşi, în această eră digitală, în care computerul ocupă locul central din preocupările multora, biblioteca şi lecturarea cărţilor nu sunt lucruri învechite. În primul rând, biblioteca este un loc de cunoaştere, de informare, de cercetare, mai ales pentru tineri, căci ei sunt în formare. Aici pot obţine uşor un răspuns pentru numeroase tipuri de probleme. Foarte mulţi tineri citesc haotic pe internet, iar cei mai mulţi îşi umplu timpul cu jocuri, care nu-i duc nicăieri, doar la autoizolare şi incapacitatea de a mai comunica.

Şi bibliotecile folosesc internetul, dar bibliotecarii pot ajuta la selectarea corectă a informaţiilor, deoarece nu tot ce este postat acolo este de calitate. Datorită faptului că Biblioteca Sfântului Sinod, pe care o reprezint, este specializată pe teologie, pot să spun că aici vin elevi, studenţi (şi mai puţin profesori) din mediul teologic, precum şi cei din domenii umaniste, care au de întocmit o lucrare. Nu ştiu dacă, de şase ani, de când sunt bibliotecar, am întâlnit doi-trei care să vină să se documenteze, pentru a-şi răspunde unor căutări sau frământări. Aproape toţi ne trec pragul pentru a scrie pe o temă dată de la şcoală. Mă întreb, ce vor face după ce vor termina şcoala?

 

Vor uita de bibliotecă. Ce le recomandaţi cititorilor?

Tinerii pot întreba preoţii lor duhovnici sau pe bibliotecari ce să citească. Eu militez pentru o redescoperire a scrierilor patristice, mereu pline de prospeţime, care ne desluşesc drumul către îndumnezeire. Din acest motiv, am căutat să strângem cât mai multe opere ale Părinţilor Bisericii şi sunt primele pe care le recomandăm celor care studiază. Apoi, avem un fond special de carte care tratează dialogul dintre ştiinţă şi credinţă sau, mai degrabă, cum ştiinţa confirmă credinţa, acest gen de lucrări sunt cerute de tinerii care vin mai rar la biserică.

Prima carte pe care ar trebui să o citească oamenii este Biblia, apoi celelalte. Cititul îi ajută pe oameni nu doar să-şi îmbogăţească pregătirea culturală ci mai ales să se cunoască, să-şi vadă patimile ca să ştie de ce trebuie să se vindece. Pe bună dreptate, Balzac spunea că scopul unei cărţi este să te facă să te gândeşti. Dacă nu mai citim, nu mai gândim, şi apoi, încotro ne vom duce?

(diac. George ANICULOAIE)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă nu mai citim, nu mai gândim.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dacă nu mai citim, nu mai gândim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei