Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2009 - Anul XIV, nr. 92 (4078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoare

Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului vechi sărbătoreşte mâine al doilea hram

Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului vechi are două hramuri, în ziua „Sf. Nicolae” şi în ziua „Izvorul Tămăduirii”.

Astăzi, începând cu ora 18:00, se va face slujba de priveghere în cinstea „Izvorului Tămăduirii”. Mâine, Sfânta Liturghie începe la ora 8:00 şi va fi oficiată de un sobor de preoţi. La ora 14:00 se va săvârşi Taina Sfântului Maslu şi se vor citi Moliftele Sfântului Vasile.

Părintele misionar Constantin Diaconaşu ne-a reamintit că în biserică se află o raclă cu fragmente din moaştele a peste 65 de sfinţi, printre care: Sf. Ap. Andrei al românilor, din Sf. Ana, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, Sf. Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Dimitrie, Sf. Gheorghe, Sf. Alexandru, Sf. Nectarie.

Acest lăcaş de cult a fost ridicat, cu câţiva ani în urmă, în curtea spitalului vechi. Biserica are rolul de alinare a durerilor celor aflaţi în suferinţă, pe pat de spital, dar nu numai. Această bisericuţă pare o bijuterie în interior, este foarte îngrijită, cu multe flori şi o catapeteasmă foarte frumos sculptată.

În biserică se află şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este de mare folos celor care cred în puterea Fecioarei Maria, ca mijlocitoare în faţa lui Dumnezeu şi a fiului ei, Iisus Hristos.

 

Apă vindecătoare

În mijlocul Săptămânii Luminate, Biserica a aşezat o sărbătoare a Maicii Domnului. În sâmburele sărbătorii Fiului lui Dumnezeu este firesc să trăim comuniunea cu cea care I-a fost mamă. Sărbătoarea se numeşte „Izvorul Tămăduirii” şi este legată de un izvor, sau mai degrabă de o fântână, i-am spune noi, aşezat în Constantinopol.

Printr-o minune a Maicii Domnului apa acesteia a devenit vindecătoare. Şi mulţi bolnavi şi-au găsit tămăduirea, astfel încât au statornicit o zi în care toţi să-şi aducă aminte de coborârea în istorie a Fecioarei Maria.

Multe biserici sunt apărate de „Izvorul Tămăduirii”

Sărbătoarea aceasta o leagă pe Maica Domnului de Lumina Învierii şi de slăbiciunea umană. Atunci când sărbătorim, când mesele de Paşti sunt încărcate, când nimeni nu se gândeşte la suferinţa şi la moarte, avem o zi când reflectăm la boală, la nenorocirea celor de lângă noi. O facem însă gândindu-ne la vindecare şi prin aceasta, ziua Izvorului Tămăduirii iese de sub semnul tragicului.

Binecuvântarea o scoate de sub semnul tragicului. De aceea multe biserici din ţară sunt apărate de această zi a Izvorului Tămăduirii, ca zi protectoare şi hram al bisericii. 

 

Sfinţirea apelor la Zahareşti

În comuna Zahareşti sătenii se adună la Sf. Biserică unde preotul sfinţeşte apele, face agheasmă pentru tot anul. Fiecare credincios îşi ia în vase din această apă sfinţită, şi este un obicei foarte vechi care spune că „dacă se stropesc animalele cu apa sfinţită la „Izvorul Tămăduirii” acestea vor fi ferite de orice boli, de trăsnete, de farmece”.

De asemenea, sătenii din Zahareşti duc din apa sfinţită la casele lor şi stropesc ogoarele pentru rod bun, seminţele ce vor fi puse în pământ, casele, pentru a fi ferite de „lucrul rău” şi grajdurile pentru a nu fi luată mana de la vaci. Este un obicei vechi, ca după terminarea Sfintei Liturghii, sătenii din Zahareşti să împartă din bucatele proaspăt pregătite săracilor şi rudelor. Creştinii vin la biserică cu coşărci ca la Paşti în care au păşti, cozonaci, ouă roşii, vin, şi din toate acestea fac pomană de sufletul celor răposaţi.

 

Petrecere cu bucate alese la Liteni

Şi în comuna Liteni sătenii au prilej de bucurie în această zi. Ei se adună în număr mare la intrarea în comună, la aşa zisul „Izvor al Tămăduirii”. Aici se oficiază o slujbă, după care fiecare om îşi ia apă sfinţită. Această sărbătoare are menirea de a aduna un număr mare de săteni laolaltă care după slujba religioasă se înveselesc la o masă îmbelşugată sau la un grătar. Oriunde, în orice localitate, la sărbătoarea de azi creştinii merg cu gândul şi cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al Dumnezeirii, prin naşterea Mântuitorului.

În toate bisericile şi mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei (agheasma mică), după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate, pentru ca „Hristos Cel Înviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, să fie pururi în mijlocul nostru”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului vechi sărbătoreşte mâine al doilea hram.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului vechi sărbătoreşte mâine al doilea hram0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei