Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2009 - Anul XIV, nr. 92 (4078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asistenţă maternală

Părinte de profesie, pentru copiii abandonaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În cadrul Campaniei „Porţi deschise”, 10 – 25 aprilie, iniţiate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, am vizitat, ieri, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Asistenţă Maternală, patru „părinţi de profesie”, care şi-au asumat responsabilitatea creşterii unor copii pe care părinţii naturali i-au abandonat.

Este cazul unei familii de asistenţi maternali din Fălticeni, Lucreţia şi Constantin Todirică, care au în plasament trei copii, unul de doar 8 luni, unul de un an şi cel mai mărişor în vârstă de patru ani. Această familie mai are patru copii naturali, trei dintre ei plecaţi la casele lor, cel mai mic crescând, încă, alături de părinţi.

 

Părinţi „adoptivi” pentru 15 copii străini

Primul copil l-a luat în îngrijire această familie în anul 1997, când încă nu se înfiinţase serviciul şi meseria de asistent maternal. Le-a fost milă de un copil abandonat şi l-au luat dintr-un centru de plasament, pentru a-i oferi o familie. Din 1997 şi până în 2001 au avut mai mulţi copii în îngrijire, fără să primească un salariu pentru serviciile lor. Beneficiau doar de alocaţia copiilor. Din 2001 au devenit părinţi de profesie pentru micuţii fără familii, mulţi dintre ei bolnavi, abandonaţi de mici în leagăne de copii.

În toţi aceşti ani, le-au trecut pragul 15 copii, care au fost îngrijiţi cu toată dragostea şi responsabilitatea. Unii dintre ei au fost adoptaţi de familii din străinătate, alţii de familii din ţară sau au revenit în familiile naturale. Cu toţi aceşti copii şi tineri, familia Todirică ţine legătura. Mulţi dintre ei sunt botezaţi de aceşti oameni cu suflet. Nu le-a fost uşor, pentru că mulţi dintre copii aveau probleme grave de sănătate. Cu mulţi dintre ei, tanti Lucreţia a stat internată prin spitale, dar nu i-a lăsat în suferinţă.

 

Creşte un copil cu handicap

O altă asistentă maternală, care este şi părinte în acelaşi timp, Aurelia Vasilică, creşte de opt ani o fetiţă cu handicap gradul I. A luat copilul din leagănul de copii „Sf. Maria” Suceava, pe când avea doar trei anişori. În toţi aceşti ani, fetiţa a făcut progrese vizibile. Pentru că nu este un copil adoptabil, având în vedere că este foarte bolnav, şi nici nu are o familie care să o viziteze sau să dorească să o ia în familie, fata va sta încă mulţi ani în grija acestei inimoase mame. Aurelia Vasilică ne-a povestit că atunci când a luat fetiţa din leagăn nu ştia cât de gravă îi este boala. Nu i-a fost uşor, dar, spune ea, nici nu o va abandona, aşa cum au făcut părinţii ei naturali după naştere. Fetiţa face învăţământ la domiciliu, iar vacanţele şi le petrece împreună cu mama „adoptivă”.

 

Aproape 500 de asistenţi maternali, în judeţ

Ana Boico are atestat de asistent maternal din anul 2005. Femeia este căsătorită şi are doi copii. De patru ani are în plasament o fetiţă, care provine tot din fostul leagăn de copii din Suceava. Acum, minora are 7 ani. Şi în cazul acestui copil, care nu a fost vizitat niciodată de cei care i-au dat viaţă, se văd progrese majore în evoluţia sa.

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava are înregistraţi 494 de asistenţi maternali, care au în îngrijire peste 500 de copii.

Faţă de anul 2006, numărul „părinţilor de profesie” a scăzut. Acum trei ani, se înregistrau 580 de asistenţi maternali cu carte de muncă. Şefa Serviciului de Asistenţă Maternală Suceava, Veronica Măciucă, ne-a spus că unii asistenţi maternali şi-au dat demisia, alţii s-au pensionat sau alţii au rămas fără atestate, în urma controalelor şi evaluărilor realizate de comisiile din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părinte de profesie, pentru copiii abandonaţi .
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Părinte de profesie, pentru copiii abandonaţi4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei