Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2009 - Anul XIV, nr. 92 (4078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Centru Maternal

Mame şi copii rămaşi pe drumuri, găzduiţi temporar la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Cinci mame, împreună cu opt copii minori, şi-au găsit un acoperiş deasupra capului, o masă caldă, consiliere juridică şi psihologică în Centrul Maternal de la Gura Humorului - un serviciu de protecţie a mamei şi copilului, de tip rezidenţial.

Mămicile provin din tot judeţul şi sunt în imposibilitatea de a-şi creşte singure pruncii.

Trei dintre femei au fost internate în centrul de la Humor împreună cu câte doi copii, celelalte două mame având doar câte un bebeluş.

„Acest serviciu de tip rezidenţial, organizat pe model familial, are rolul de a preveni instituţionalizarea şi abandonul copiilor. Centrul maternal asigură găzduire pentru o perioadă de timp mamelor însărcinate sau cu copii între 0-3 ani, consiliere şi susţinere psihologică, cursuri de pregătire, servicii medicale gratuite”, ne-a spus Floarea Cofler, expert Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

 

Abandonaţi de tată, fără hrană şi medicamente

Una dintre mămici este din comuna Ostra şi are doi copii. Femeia stătea într-un apartament deteriorat, dintr-un bloc dezafectat, în care sănătatea copiilor a fost pusă de multe ori în pericol. Singurul venit al familiei era adus în casă de tatăl copiilor. De ceva timp, bărbatul a plecat la muncă în străinătate şi nu l-a mai interesat soarta copiilor lui. Din cauza lipsurilor de tot felul, hrană, haine, medicamente, cei doi copii s-au îmbolnăvit foarte grav.

La sesizarea Primăriei Ostra, copiii, împreună cu mama lor, au fost primiţi în acest centru de tip rezidenţial. Mama minorilor este ajutată să facă un curs de coafură, pentru a-şi găsi un loc de muncă.

 

Mame şi copii fără identitate

În centrul pentru mămici neajutorate de la Gura Humorului mai este internată o tânără care provine din sistemul de protecţie socială, şi care are un copil dintr-o relaţie pasageră. Adolescenta a fost crescută într-un centru de plasament, nu şi-a terminat şcoala profesională, motiv pentru care este greu să se reintegreze socio-profesional. Tânăra mămică este ataşată de copil şi nu vrea să renunţe la el.

În centru este găzduită, în prezent, şi o tânără orfană, mamă a doi copii, care nu avea nici măcar carte de identitate. Personalul din centru a ajutat-o să-şi facă buletinul şi certificatele de naştere pentru cei doi copii.

O altă mămică internată în centrul maternal a fost alungată de familie, după ce a dat naştere unui copil „din flori”. Femeia este oligofrenă, dar, din ce ne-a spus Floarea Cofler, este ataşată de copil şi îşi dă tot interesul să devină o mamă bună. Copilul a fost născut la şase luni şi jumătate şi necesită tratament îndelungat.

 

13 -15 femei, ajutate, anual, să devină mame

„Mamele au fost înscrise la medicul de familie, şi se colaborează cu Protecţia Copilului pentru consilierea acestora şi evaluare psihologică. Se ţine legătura cu Poliţia, Maternitatea Gura Humorului, cu AJOFM Gura Humorului în vederea calificării şi găsirii unui loc de muncă pentru fiecare mămică. De asemenea, s-au întocmit dosare pentru obţinerea unei locuinţe sociale pentru mămici. Într-un an, cam 13, 15 femei sunt găzduite şi ajutate să devină mame, în acest centru”, a mai explicat Floarea Cofler.

În centrul maternal, ridicat chiar în curtea Direcţiei de Asistenţă Socială Gura Humorului, şi-au găsit alinarea mai multe femei din zona Humorului, femei care au fost părăsite de soţi sau concubini, lăsate pe drumuri cu copii mici, mame care nu au casă şi nici un venit stabil. Ele pot să stea în centru până la şase luni. De la deschiderea centrului, acum trei ani, 13 copii au fost botezaţi în acest centru, chiar de personalul care are grijă de micuţi şi de mamele acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mame şi copii rămaşi pe drumuri, găzduiţi temporar la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2067 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 10 voturi
Mame şi copii rămaşi pe drumuri, găzduiţi temporar la Gura Humorului4.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei