Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2009 - Anul XIV, nr. 92 (4078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţie

Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare a ajuns la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Singurul steag de luptă al domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare care mai există în România va fi expus, începând de astăzi, la Muzeul de Istorie din Suceava. Steagul liturgic de luptă, reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe, a ajuns în cursul zilei de ieri în Suceava, fiind transportat de la Muzeul Naţional de Istorie al României în condiţii de maximă siguranţă.

Maşina cu care a fost adus steagul a fost aşteptată la intrare în Suceava de 23 de călăreţi, care aveau replici după steagul original, dar şi după steaguri de luptă din perioada lui Ştefan cel Mare şi a regilor Ferdinand, Carol şi Mihai şi care au însoţit apoi transportul până la biserica Mirăuţi, prima Mitropolie a Moldovei şi locul unde a fost miruit domnitorul Ştefan cel Mare.

Aici, reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie al României au prezentat, în premieră celor veniţi să asiste la eveniment, steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare. Istoria steagului începe în anul 1500, când, după realizarea lui, a fost donat de domnitorul Moldovei Mănăstirii Zografu de la Sfântul Munte Athos. Steagul, pe care este reprezentat apărătorul Moldovei, Sfântul Gheorghe, a fost brodat pe mătase roşie, cu fir de aur.

Potrivit directorului Muzeului de Istorie Suceava, Emil Ursu, steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare a rămas la mănăstirea de pe Muntele Athos până în perioada interbelică, când a fost returnat statului român. De atunci, steagul a intrat în tezaurul României, iar ulterior a fost expus în Muzeul Naţional de Istorie. El a mai precizat că steagul adus ieri la Suceava a fost restaurat complet în cursul anului trecut.

De remarcat faptul că este pentru a treia oră când steagul lui Ştefan cel Mare a fost scos din Muzeul Naţional de Istorie, acesta mai fiind expus la Muzeul Metropolitan din New York, SUA, şi la începutul acestui an în Londra.

 

Steagul va fi expus la Muzeul de Istorie din Suceava în perioada 23 aprilie – 6 mai

Emil Ursu a mai precizat că steagul va fi expus în perioada 23 aprilie – 6 mai a.c. la Muzeul de Istorie din Suceava, alături de ţesături, ceramică şi monezi din colecţia muzeului sucevean. Expoziţia este organizată cu prilejul împlinirii a 650 de ani de la înfiinţarea statului Moldova.

La ceremonia de primire a steagului de la Biserica Mirăuţi au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele acestei instituţii Vasile Ilie, primarul Ion Lungu şi administratorul public al judeţului, Petru Luhan.

În discursul său, Gheorghe Flutur a precizat că aducerea acestui steag este parte a proiectului „Paştele în Bucovina”. „Gestul nostru este în memoria strămoşilor noştri. Acest lucru trebuie să-l facem cât mai des. Şi să nu uităm că în acest an împlinim 650 de ani de la înfiinţarea statului Moldav. Şi trebuie să spunem mai apăsat acest lucru, când acum se vorbeşte de două state moldoveneşti, unul din dreapta şi unul din stânga Prutului. Nu, Ştefan cel Mare ne obligă să spunem că avem o singură Moldovă”, a spus Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare a ajuns la Suceava.
 Vizualizări articol: 1527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare a ajuns la Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Steagul trimis de
(23 apr 2009, 12:14:57
99% din cei veniti la Mirauti au facut-o pt ca voi, presa, sa-i bagati din nou in seama si sa-i ridicati in slavi. doar cativa muritori de rand au fost interesati cu adevarat de steag si emotionati de prezenta lui la Suceava. in rest, ciurucuri politice despre care voi "marii presari", n-aveti tupeul sa scrieti nimic de rau (ADEVARUL).

dar traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul...
1.1  RE: Steagul trimis de
(23 apr 2009, 16:33:03
nu te inteleg deloc. ai stiut ca va fi adus acest steag ca sa fii acolo? vad ca pt tine istoria nu conteaza.conteaza doar adevarul,citeste ziarul "adevarul" condus de un "mogul" care traieste si el in Romania,dar a fost cu 5 sec. mai destept,a stiut cum sa traga statul in piept.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei