Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cântările Ortodoxiei: „Veniţi să ne închinăm”

În ceea ce priveşte originea, structura şi forma întreită a acestei formule introductive întâlnită în rânduiala tuturor Laudelor bisericeşti, trebuie să precizăm că s-a scris foarte puţin sau aproape deloc. Această formulă este legată în special de citirea psalmilor izolaţi sau a anumitor grupe de psalmi. Una dintre raţiunile pentru care ea este întreită ar fi precizarea caracterului trinitar al cultului ortodox. O analiză mai amănunţită însă ne îndreptăţeşte a vedea în această formă întreită chiar un indiciu a ceea ce am putea numi o asimilare întru totul creştină a psalmilor. De altfel, substratul acesteia este unul scripturistic, fiind parte a Psalmului 94, 6: „Veniţi să ne închinăm şi să cădem”. În legătură cu această formulă introductivă, o notă a Catavasierului (cartea bisericească de cult care cuprinde cântările Învierii, pe cele opt glasuri) menţioneză: „Când se face Priveghere (la mănăstiri), «Veniţi să ne închinăm...» se cântă pe glasul al 8-lea, precum se arată în cărţile de psaltichie (la Anixandare)”. Dacă observăm mai atent „cărţile de psaltichie”, vom constata că în practică această formulă s-ar cânta de patru ori şi nu de trei. În perioada de la Paşti (mai exact de la Duminica Tomii) la Înălţare, ea este înlocuită cu „Hristos a înviat...“ (de trei ori). Tradiţia manuscrisă începând cu sfârşitul secolului al optulea, conservă de fapt „forma primară” a acestei formule introductive. Este vorba de o singură formulă, repetată de trei ori, şi care era fidelă în mare parte aceleia pe care o întâlnim în Psalmul 94, 6. Ceea ce este foarte important este faptul că încă de la început această formulă era întreită. Ea se mai întâlneşte, într-o formă mai dezvoltată, şi în Rânduiala Sfintei Liturghii (se cântă o singură dată), după Vohodul Mic (Intrarea Mică). Chiar şi această formă este apropiată de cea a codicilor vechi. În concluzie, ţin să precizez că este destul de greu să afirmăm cu exactitate care ar fi forma primară a acestei formule, dat fiind că în câmpul Liturgicii există deja două păreri diferite în ceea ce priveşte vechimea structurilor liturgice. De exemplu, Anton Baumstark afirmă că structurile primare ar fi cele scurte, iar Cesare Giraudo le consideră pe cele mai lungi ca fiind cele mai veche.

(Nicolae Preda)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cântările Ortodoxiei: „Veniţi să ne închinăm”.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cântările Ortodoxiei: „Veniţi să ne închinăm”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei