Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iun 2008 - Anul XIII, nr. 140 (3821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Milostenia noastră „îi ajută” pe cei răposaţi să se mântuiască

După rugăciune, al doilea mijloc de a interveni pentru răposaţi este milostenia pe care noi o facem în amintirea şi în numele lor. A face milostenie este a ajuta cu bunuri pământeşti pe cei ce au nevoie de ele, pe săraci, adică pe fraţii noştri. Milostenia este de mare ajutor pentru odihna răposaţilor păcătoşi. Tot ajutorul dat săracilor Iisus Hristos îl ia asupra Lui: "Pentru Mine aţi făcut", zicea El; prin urmare, El nu va vrea să rămână dator către aceia de la care a primit binefaceri. Un pahar de apă rece, cei doi bani ai văduvei - toate vor fi recompensate la timpul lor. Binefacerile făcute de cei vii în amintirea răposaţilor au aceiaşi semnificaţie ca şi când aceste fapte ar fi fost făcute de răposaţii înşişi.

 

„Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc”

Învăţătura Sfântului Ioan Gură de Aur arată toată importanţa milosteniei: "Nimic nu e mai puternic pentru a şterge păcatele decât milostenia; castitatea şi postul nu fac bine decât celui ce le practică şi aceste două virtuţi nu ajută decât la propria sa mântuire. În timp ce milostenia se răspândeşte asupra tuturor şi îmbrăţişează pe toţi membrii trupului lui Hristos.". Astfel, în explicaţia sa la Evanghelia Sfântului Toma, Ioan Gură de Aur zicea: "Voieşti să cinsteşti pe răposatul tău? Cinsteşte-l prin milostenie şi prin fapte de milostenie, căci numai milostenia scapă sufletele din chinurile veşnice.". Vorbind de plânsul nestăpânit şi de înmormântările pompoase ca de lucruri total nefolositoare răposaţilor (ca şi viilor, de altfel), el zice: "Milostenia, făcută în numele răposatului, este un mare ajutor pentru mântuirea sa. Îngropăciunile bogate arată nu iubirea pentru cel mort, ci vanitatea. De voieşti să-l plângem cu adevărat pe răposat, îţi voi arăta un alt fel de soi de înmormântare şi te voi învăţa să-l îmbraci cu haine ce se vor scula împreună cu el în ziua Judecăţii şi-l vor slăvi; aceste haine sînt milosteniile ce vor învia odată cu el. Milostenia este o pecete cu care el e pecetluit şi cu care va face să strălucească hainele sale, când va auzi cuvintele: "Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc". Acestea sînt lucrurile care îl vor face slăvit, care îl vor face luminos, care îndepărtează primejdia. Să îngropăm morţii într-un chip folositor lor şi nouă, întru slava lui Dumnezeu; să facem milostenie întru numele lor; să le dăm bune merinde pentru drum".

 

Dumnezeu va da fiecăruia după faptele sale

Numărul mântuiţilor şi al osândiţilor este format din bogaţi şi săraci, învăţaţi şi neştiutori de carte, domni şi slujitori. Credinţa mântuieşte şi necredinţa pierde pentru totdeauna. Cel ce crede obţine iertarea păcatelor sale pe pământ şi dincolo de mormânt prin mijlocirea Bisericii şi a rudelor; celui ce nu crede nu i se va ierta, după cuvintele lui Iisus Hristos, nici în lumea aceasta şi nici în cealaltă. Noi trebuie să înţelegem prin aceasta nu credinţa pe care o au chiar şi demonii, ci credinţa care se manifestă prin faptele de îndurare către Dumnezeu şi către oameni.

Astfel, cuvintele: "Dumnezeu va da fiecăruia după faptele sale.", "Ceea ce omul va fi semănat, va secera.", şi alte cuvinte de acest fel, se refera la A Doua Venire a lui Hristos, când va veni să judece viii şi morţii, căci atunci nici un ajutor nu va mai fi posibil şi nici o rugăciune nu va mai fi primită, când grozava zi a Judecăţii cea de pe urmă va sosi, timpul ce era dat omului pentru a lucra la mântuirea sa şi la cea a aproapelui va fi consumat. Sfântul Ioan Damaschinul, legând expresiile de acest fel cu sfârşitul lumii, zice că: "Aceste cuvinte se vor îndeplini în adevăr pentru sufletele nepăsătoare de mântuirea lor. Unde se vor găsi atunci săracii? Unde se va căuta un preot? Nu mai e loc nici pentru rugăciune, nici pentru milostivire. Aşadar, până când va sosi acea oră, să ne ajutăm unii pe alţii şi să aducem jertfă de milostenie Domnului Celui îndurat şi milostiv".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Milostenia noastră „îi ajută” pe cei răposaţi să se mântuiască.
 Vizualizări articol: 699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Milostenia noastră „îi ajută” pe cei răposaţi să se mântuiască5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INCA O INVATATURA PAGANEASCA trimis de
(17 iun 2008, 14:23:36
O data cu moartea omul nu mai stie nimic si nimic nu-l mai poate ajuta,nici un munte de colaci , nici o Himalaie de galuste si un intreg fluviu de vin sau rachiu ! Daca pacatele n-au fost marturisite cu smerenie si mare si sincera cainta ( DOMNULUI ! ) inainte de a trece in umbra ****,nici un munte de aur nu-l mai poate ajuta pe cel decedat ! Astea cu nemurirea sufletului si cu pomenile date "de sufletul mortilor",provin de la pagani ,sunt povesti de adormit copii si n-au nici o conotatie biblica ! Daca cineva crede ca poti sa-l trimiti in rai pe un nemernic care toata viata si-a consumat-o numai prin ticalosii doar facandu-i niste praznice...cred ca nu-i intreg la cap ! Il putem noi insela pe Dumnezeu cu trei galuste si o farfurie de bors ca sa-l curateasca pe nenorocit si sa-l faca sfintisor ? Lasati prostiile si puneti mana de cercetati Scripturile si o sa vedeti acolo ca in Rai se ajunge pe o cu totul alta cale . Ea este DOAR CALEA POCAINTEI ! Cine are urechi de auzit, s-auda !
2.   Pocainta?! trimis de
(17 iun 2008, 20:23:59
depinde ce intelegi prin "pocainta"...Dealtfel, dind de pomana si respectinnd amintirea raposatilor dai tu, in primul rind dovada de credinta...daca nu-l ajuta pe raposatul in numele caruia dai pomana, sigur il ajuta pe amaritul care o primeste.
2.1  RE: Pocainta?! trimis de
(17 iun 2008, 21:11:47
Crestinule,prin pocainta se intelege ...POCAINTA,ADICA,SA TE CAIESTI DE PACATELE CARE LE-AI FACUT SI SA CERI PUTERE DE LA DUMNEZEU SA NU LE MAI FACI. NICIODATA ! PRIMELE INDEMNURI ALE DOMNULUI IISUS ADRESATE OAMENILOR AU FOST : "...POCAITI-VA SI CREDETI IN EVANGHELIE"...DACA ACESTE CUVINTE VA SPUN CEVA E BINE DACA NU SI DV. SUNTETI IN MARE PERICOL SI SINGURUL REMEDIU E SA STUDIATI CU RAVNA BIBLIA ! SUCCES !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei