Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2007 - Anul XII, nr. 307 (3675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbători de iarnă

Muzica de Crăciun, între tradiţie şi modernitate

Căldura, lumina, un brad frumos împodobit, cu cadouri sub el, o masă îmbelşugată, toate într-o casă frumos împodobită, îmbrăcată în strai de sărbătoare. Din această atmosferă nu trebuie să lipsească acordurile muzicale, specifice sarbatorilor de iarnă. Fie că suntem adepţii colindelor tradiţionale, fie preferăm muzica pop specifică acestei perioade, cântecele de Crăciun nu trebuie să lipsească din nicio casă care întâmpină cum se cuvine Crăciunul. În ceea ce priveşte muzica specifică Sărbătorilor de iarnă, cine câştigă mai mult teren: colindul tradiţional, cel modern sau muzica pop, interpretată de solişti şi trupe din străinătate?

Colind tradiţional sau cântece americane?

Nat King Cole, Enya, George Michael, The Coors, Mariah Carey, Gloria Estefan sunt doar câţiva dintre interpreţii care au introdus în repertoriul lor cântece cu specific de Crăciun. Chiar dacă sunt ascultate doar cel mult o lună pe an, aceste melodii nu şi-au pierdut din popularitate şi revin mereu în casele oamenilor, an de an. "Fiecare dintre noi respectă tradiţia ţn funcţie de mediul din care provine şi de comunitate. Astfel că, este normal să se asculte în preajma sărbătorilor atât colinde tradiţionale, cât şi cântece străine, vechi sau coveruri. Oamenii au de unde alege şi, în plus, radiourile emit o gamă diversificată de melodii. Se păstrează încă colindul tradiţional, nemodificat, frumos. Sunt mulţi interpreţi care îl promovează şi tind să cred că piaţa nu a fost uzurpată de piesele străine, chiar dacă sunt preluate multe dintre acestea şi sunt traduse în română, păstrându-se linia melodică", a menţionat Andrei Partos, realizator programe muzicale radio. Nu putem să nu observăm că, în preajma sărbătorilor de iarnă, din ce în ce mai mulţi artişti lansează albume cu cântece specifice sărbătorii.

"Unii dintre aceştia o fac din convingerile proprii, alţii la comanda producătorului. Chiar dacă perioada de vânzare este una scurtă şi este un mecanism riscant, totuşi acesta funcţionează şi la noi, ca şi la străini. Sunt artişti care promovează colindul tradiţional, cum ar fi Ştefan Hruşcă, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Narcisa Suciu, Paula Seling etc. Mai există o categorie care profită de pe urma acestei sărbători şi scot coveruri ale unor melodii vechi, adaptate cerinţelor unei anumite categorii de public. Desigur, sunt şi trupe, ca Iris şi Holograf, care cântă melodii de Crăciun, dar nu lansează astfel de albume. Cert este că lucrurile nu sunt foarte bine aşezate la noi, dar această piaţă este într-o continuă mişcare", a completat Andrei Partoş. Indiferent de preferinţe şi gusturi, în preajma sărbătorilor avem ce asculta! Chiar dacă nu ne permitem să cumpărăm un album, radioul şi televizorul ne sunt aproape, în această perioadă fiind difuzate melodii inspirate de sarbatoarea Crăciunului. (Ionela Solomon)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzica de Crăciun, între tradiţie şi modernitate.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Muzica de Crăciun, între tradiţie şi modernitate2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cubuleţe de porc cu frigănele 4 porţii - 35 min 700g pulpă de porc8 felii de franzelă2 ouă300ml ulei50g parmezan ras100ml vin roşu200ml supă de legume (din cub)1 lingură zeamă de lămâie1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel± sare, piper Curăţă... Citeşte