Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2007 - Anul XII, nr. 307 (3675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cercetări

Dietele alimentare din Evul Mediu - "mult mai sănătoase"

Dieta alimentară de pe vremea lui Robin Hood era mult mai sănătoasă, iar dacă oamenii medievali ar fi supravieţuit ciumei şi altor epidemii, ei s-ar fi bucurat de o longevitate mai mare decât cea înregistrată în sânul populaţiilor actuale, potrivit unui studiu preluat de BBC.

Oamenii medievali aveau o dietă alimentară mult mai sănătoasă decât cea a descendenţilor lor de astăzi, fără zaharuri rafinate, săracă în amidon, neprocesată, săracă în grăsimi, bogată în legume - "spălată" cu bere slabă.

În plus, caloriile consumate erau arse, pentru că, în general, oamenii munceau 12 ore pe zi.

Dacă oamenii medievali ar fi reuşit să supravieţuiască epidemiilor, speranţa lor de viaţă ar fi fost mai mare decât cea a oamenilor de azi, afirmă un grup de medici generalişti din Shropshire.

Totuşi, medicii au recunoscut că viaţa era grea, chiar şi pentru ţăranii mai avuţi.

După ce au examinat datele disponibile, specialiştii britanici au ajuns la părerea că, poate, mesele medievale erau mult mai sănătoase decât mult lăudata dietă mediteraneană, specifică italienilor. Dieta mediteraneană implică mult peşte, fructe, cereale integrale şi ulei de măsline - dar şi vin roşu -, însă ţăranii săraci, cel mai adesea, nu aveau acces la aceste alimente.

Omul medieval, mai sănătos.

Un ţăran medieval din clasa medie ar fi mâncat zilnic aproape două pâini, o porţie de aproximativ 250 de grame de carne sau peşte, multe legume, precum fasole, nap şi păstârnac, şi ar fi băut aproximativ 1,5 litri de bere slabă. El ar fi consumat astfel 3.500 - 4.000 de calorii.

Extrem de important este faptul că hrana omului medieval conţinea foarte puţin zahăr rafinat, în timp ce în hrana modernă domină biscuiţii, prăjiturile şi dulciurile. "Dacă la asta adaugi multă muncă, atunci îţi dai seama că omul medieval suferea mai puţin de boala coronariană cardiacă şi de diabet faţă de omul modern", spun specialiştii. 

Prin comparaţie, omul modern consumă zilnic în jur de 2.700 de calorii, foarte multe grăsimi, face cel mult 20 de minute de exerciţii fizice în fiecare zi şi prezintă un risc mai mare de a suferi de boli cardiace sau diabet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dietele alimentare din Evul Mediu - "mult mai sănătoase".
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dietele alimentare din Evul Mediu - "mult mai sănătoase"1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Robin&fasole... trimis de
(21 dec 2007, 11:17:58
Wa,fasole pe timpul lui robin hood?!!!Idiotilor,mai documentati-va,apoi scrieti!!!
1.1  RE: Robin&fasole... trimis de
(21 dec 2007, 13:52:29
de unde sa stii tu fraiere de fasole ???? ea a fost cultivata inainte de Isus C.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cubuleţe de porc cu frigănele 4 porţii - 35 min 700g pulpă de porc8 felii de franzelă2 ouă300ml ulei50g parmezan ras100ml vin roşu200ml supă de legume (din cub)1 lingură zeamă de lămâie1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel± sare, piper Curăţă... Citeşte