Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2007 - Anul XII, nr. 307 (3675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La vremea colindelor

Magia sunetului şi a culorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala de care dispune Fundaţia „In Memoriam”, sub sfânta cupolă a Bisericii-monument „Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Suceava, s-a desfăşurat miercuri seara o manifestare de spirit în care s-au conjugat armonic muzica şi pictura.

Sala de la demisolul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului, care, cu câţiva ani în urmă, a fost inaugurată cu prilejul unui eveniment similar, în care, aşa cum remarca atunci preotul paroh Viorel Vârlan, s-au adus, tot în preajma sfintei sărbători de Crăciun, „daruri întreite, nu de aur, tămâie şi smirnă, ci prin armonia culorii, frumuseţea cuvântului şi magia muzicii”, revine în atenţia publicului sucevean ca un perimetru găzduitor şi ocrotitor de cultură.

În dubla-i calitate de amfitrion al manifestării, atât ca paroh al sfântului lăcaş, cât şi ca director al Fundaţiei „In Memoriam”, preotul Viorel Vârlan, iubitor şi susţinător de talente artistice, a adresat cuvântul de salut şi mulţumire pentru participare tuturor celor care au venit pentru adăpare spirituală şi culturală în „casa lui Dumnezeu”.

Subliniind faptul că, prin această acţiune, se reia „în mod simbolic, duhovnicesc, drumul magilor şi se aduc daruri Domnului”, părintele paroh a încredinţat rolul de prezentator poetei Carmen Veronica Steiciuc, care, prin meşteşugul mânuitorului de cuvânt metaforic, a lansat participanţilor invitaţia de a face „o călătorie în magia sunetului şi a culorii”.

Raiul de la Zugreni

Dacă suportul vizual al evenimentului a fost asigurat de o expoziţie cu lucrările de pictură şi grafică realizate de cinci artişti plastici suceveni, care au participat la o tabără de creaţie organizată la Zugreni, segmentul muzical al serii, consistent şi acaparator, a aparţinut unui grup de copii şi  profesori de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.

Tabăra de la Zugreni, rod al unei iniţiative particulare care se doreşte discretă, în care-au fost antrenaţi în această vară, la lucru în „plein air”, artiştii plastici Puşa Pâslaru-Ionescu, Oana Ruxandra Hrişcă, Corneliu Tincu, Nicolai Moroşan şi Anghel-Vasile Siminiuc, s-a încheiat cu o expoziţie al cărei vernisaj a avut loc în Galeria de artă „George Cotos” a Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului.

Lucrările, în care artiştii au avut ca motive comune căpiţe şi fânare, câmpuri cu flori, margini de pădure, podeţe şi pârleazuri şi gospodării din zona de munte, care ilustrează, aşa cum a spus pictorul Corneliu Tincu, „raiul de la Zugreni”, au fost acum expuse şi la Suceava.

Acestora li s-a alăturat, într-o explozivă desfăşurare de culoare, o selecţie de lucrări executate de copiii din grupul „Micii Picasso”, ucenicii de şevalet ai Puşei Pâslaru.

Sărbătoarea celor care ştiu să dăruiască

Beneficiind de acest fundal multicolor, muzicienii serii, profesorii Ilie Aurelian Zugrav, Johannes Raimond Onisiciuc, Daniel Dragomirescu şi un grup de mici instrumentişti coordonaţi de profesorii Doina Chişcă şi Ciprian Costandache, au oferit publicului spectator un concert de muzică clasică şi un grupaj de colinde din repertoriul internaţional.

Un concert şi o expoziţie de Crăciun, „o sărbătoare - aşa cum a accentuat Carmen Veronica Steiciuc - a celor care ştiu să zâmbească şi să dăruiască”, în care s-au consumat emoţii (de la cele ale micilor interpreţi şi ale profesorilor lor, la cele ale artiştilor expozanţi) şi s-au trezit amintiri de demult, de la sărbătoarea Crăciunului de altădată, mai ales atunci când octogenarul preot Laurenţiu Milici a dat tonul pentru interpretarea în colectiv a unor colinde.

Şi dacă pentru mulţi dintre cei prezenţi copilăria este acum doar o amintire, deşi, aşa cum spun versurile unei colinde, bradul a „rămas tot verde”, pentru copiii din sală, micii pictori şi muzicieni, momentul a fost încărcat de bucurie pentru că s-au oferit cadouri lângă bradul împodobit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magia sunetului şi a culorii.
 Vizualizări articol: 1841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Magia sunetului şi a culorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cubuleţe de porc cu frigănele 4 porţii - 35 min 700g pulpă de porc8 felii de franzelă2 ouă300ml ulei50g parmezan ras100ml vin roşu200ml supă de legume (din cub)1 lingură zeamă de lămâie1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel± sare, piper Curăţă... Citeşte