Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2007 - Anul XII, nr. 307 (3675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


15.000 de Elene Ceauşescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am asistat acum două zile la o prezentare pentru cei care vor să urmeze un doctorat la London School of Economics (cea mai importantă universitate de ştiinţe sociale din Marea Britanie, unde momentan urmez un master în politici europene). Profesoara care prezenta a început prin a ne descuraja: un doctorat la LSE înseamnă patru ani de muncă multă, cercetare academică grea şi neapărat inovativă, activitate desfăşurată pe ramura cea mai de jos a vieţii universitare, imposibilitatea de obţine bani mai mulţi dintr-un job bine plătit, pentru că nu ai timp de o slujbă cu normă întreagă, şi o bursă cît să trăieşti la limita decenţei. Dacă veţi fi acceptaţi aici veţi munci mult, veţi fi deprimaţi zile întregi şi vă veţi plictisi de atîta cercetare, cam asta a fost concluzia acriturii britanice, care vorbea de un doctorat adevărat.

Ce citesc acum trei zile în Gîndul? Ministrul Cristian David tocmai a obţinut un doctorat românesc. Cosmin Guşă la fel. Chiar şi omul de afaceri Costel Căşuneanu este doctor al Academiei de Poliţie. Prefectul de Suceava Orest Onofrei a fost şi el doctorand în timp ce îndeplinea funcţia publică, la fel şeful poliţiei capitalei. Ei bine, eu nu cred că aceşti oameni pot fi cu adevărat doctori. Nu cred că un ministru în funcţie care răspunde de poliţie şi adminstraţie are timp de cercetare academică adevărată. Nu cred că un lider de partid ca Guşă care e toată ziua la televizor are timp măcar să consulte literatura de specialitate din domeniul geopoliticii, unde se vrea doctor. Ori aceşti oameni sunt nişte genii absolute, care i-ar face invidioşi pe profesorii de la Harvard, Oxford sau LSE, caz în care ar trebui să îi exportăm repede pentru că România e prea mică pentru capacitatea lor intelectuală, ori aceste titluri de doctor sunt nişte făcături.

Suntem încă o ţară bananieră la capitolul universitar. Numai în ţările bananiere primul ministru în funcţie (Adrian Năstase) predă normă întreagă la cinci universităţi. Numai în ţările bananiere o cocotă închipuită ca Elena Udrea poate să aspire la a fi profesor universitar. În aceste ţări, prestigiul academic este folosit, cumpărat, corupt de închipuiţii zilei. Nici nu e de mirare că nu avem nici o universitate în primele 500 ale lumii. Aceşti “doctori” nu produc şi nu vor produce plus de valoare intelectuală. Dar ce nu înţeleg toate aceste feţe palide cu aer de academicieni este că în lumea normală în care vrem să intrăm nu dă nimeni doi bani pe tine dacă spui că ţi-ai luat doctoratul când erai ministru. Doctoratul e doctorat, ministeriatul e ministeriat. Dacă vrei să le faci pe amândouă în acelaşi timp, atunci nu faci nimic bine. Faptul că Guşă, David et comp încă mai cred că dă bine să faci aşa ceva ţine de subdezvolatarea mentală în care se scaldă elitele noastre TV. Şi ţine şi de un sistem universitar corupt care poate fi reformat doar prin reformă radicală, practic reconstruire de la zero. Altfel adevăraţii doctoranzi din România, care chiar încearcă să facă cercetare academică, nu au nici o şansă: diplomele lor sunt supuse inflaţiei, pentu că pe piaţă intră nulităţile VIP.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15.000 de Elene Ceauşescu.
 Vizualizări articol: 2527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
15.000 de Elene Ceauşescu4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cubuleţe de porc cu frigănele 4 porţii - 35 min 700g pulpă de porc8 felii de franzelă2 ouă300ml ulei50g parmezan ras100ml vin roşu200ml supă de legume (din cub)1 lingură zeamă de lămâie1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel± sare, piper Curăţă... Citeşte