Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Fragmente din moaştele Sf. Nectarie, la biserica de la spital

Fragmente din moaştele Sf. Nectarie de Eghina se găsesc la biserica de la spitalul vechi. Sfântul Nectarie este sărbătorit vineri, 9 noiembrie. Cu acest prilej, la Biserica „Sf. Nicolae” din curtea spitalului vechi, se vor face rugăciuni începând de joi.

Între orele 17:00 – 20:00, se va face slujba de priveghere a Sf. Nectarie (cunoscut de credincioşi ca vindecătorul de cancer).

Vineri, între orele 7:30 – 12:00, se va săvârşi Sfânta Liturghie, precedată de citirea utreniei şi a acatistului Sf. Nectarie. Tot vineri, între orele 14:30 – 17:00, la biserica de la spital se va face Sfântul Maslu şi agheasmă.

 

Viaţa Sf. Nectarie de Eghina

 

Sf. Nectarie s-a născut în orăşelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, împreună cu cei 6 fraţi ai săi, în dreapta credinţă. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, unde munceşte din greu pentru hrană. Singura lui mângâiere, după orele istovitoare de muncă, era Sfânta Biserică. Remarcat de către conducătorii Şcolii Metocului Sf. Mormânt, este angajat ca pedagog şi învăţător la această şcoală. Tot ca învăţător, începând de la vârsta de 20 de ani, îl aflam şi în insula Hios.

La 27 de ani îşi urmează glasul conştiinţei şi, din dragoste pentru Hristos, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, de pe această insulă. Ajutat de Dumnezeu printr-un om bogat, care era cucerit de viaţa sfântă dusă de către Părintele Nectarie, el îşi împlineşte visul de a învăţa şi termină liceul în 1881. Cu binecuvântarea Patriarhului Alexandriei, urmează Facultatea de Teologie din Athena. Reîntors în Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei.

Tot atunci, Sf. Nectarie tipăreşte mai multe cărţi de răspândire a dreptei credinţe. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop şi numit Mitropolit de Pentapolis.

În anul 1890, din pricina unor neînţelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit şi trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urmă director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. În afară de formarea tinerilor seminarişti, s-a ocupat şi de creşterea duhovnicească şi închegarea unei strânse comuniuni între cei care îi erau ucenici. Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că şi-a îndeplinit datoria şi întemeiază împreună cu un grup de ucenice Mănăstirea Sfântă Treime din insula Eghina. După trecerea sa la cele veşnice, în 1920, printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir.

Canonizarea sa a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie. Despre minunile săvârşite de Sf. Nectarie în zilele noastre - mai ales vindecări de cancer şi alte boli grave, ce se săvârşesc la moaştele sale, ori cu untdelemn de la candela sa - s-au scris nenumărate cărţi în Grecia, care în parte au fost traduse şi în româneşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fragmente din moaştele Sf. Nectarie, la biserica de la spital.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fragmente din moaştele Sf. Nectarie, la biserica de la spital0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei