Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2008 - Anul XIII, nr. 68 (3749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Aurel BURCIU

Aurel BURCIU


PNL

A patra putere a statului de drept

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recenta poziţionare a d-lui Traian Băsescu, Preşedintele României, faţă de presă/media, ridică mai multe semne de întrebare, întrucât este greu de înţeles care sunt motivele de fond ce l-au determinat pe domnia sa să atace presa „în bloc”. Sintetizând opiniile exprimate în presa centrală şi locală din ultimele zile, inclusiv presa/media considerată prietenoasă faţă de instituţia prezidenţială,  constatăm că marea majoritate a presei a criticat destul de dur poziţia adoptată de către d-l Traian Băsescu. Inclusiv societatea civilă, diverse asociaţii profesionale, ONG-uri şi fundaţii de mai toate tipurile, s-au pronunţat prin liderii lor oficiali faţă de atitudinea adoptată de d-l Traian Băsescu; de exemplu, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Clubul Român de Presă, Centrul pentru Jurnalism Independent etc. s-au pronunţat explicit împotriva acuzaţiilor generale formulate de către Preşedintele României.

Aparent, atacul explicit faţă de presă/media promovat de d-l Băsescu a fost determinat de un articol apărut în Jurnalul Naţional sub semnătura redactorului Andrei Bădin; în articol se reiterează o serie de acuzaţii vehiculate în presă în ultimul deceniu cu privire la unele credite şi afaceri derulate de familia Băsescu. În realitate, se pare că gestul d-lui Traian Băsescu a fost determinat de cauze cu mult mai profunde decât eventuale afaceri vehiculate de presă sau necesitatea de a-şi proteja „copilul timid”, adică pe d-ra Elena Băsescu. Între diverse cauze avansate de către liderii de opinie din presă/media, înclin să cred că pe  primul loc se află scăderea în sondaje cu 15% a d-lui Traian Băsescu! Altfel spus, aşa cum declara d-l Horia Mihalcescu, specialist în comunicare, a fost vorba de un atac premeditat la adresa presei în încercarea d-lui Traian Băsescu de a iniţia „o campanie de imagine pentru acest an electoral”; de regulă, d-l Băsescu a ştiut să iniţieze şi să exploateze zeci de scandaluri mediatice începând de prin 1992 şi până în prezent. În mod oarecum similar a procedat prin '97- '98 (când era membru în guvernul CDR), apoi în anul 2000 , când s-a „sacrificat” pentru a candida la Primăria Capitalei; inclusiv în 2004, pentru ambele candidaturi la care a luat parte d-l Traian Băsescu a recurs la aceeaşi structură a strategiei construite: un scandal mediatic  cu un impact cât mai mare, pentru ca prin intermediul acestui vector să reuşească o manipulare mediatică a opiniei publice. „Tot ce a spus Băsescu în această seară, a sintetizat ziaristul Cristian Tudor Popescu, reprezintă o serie de exprimări foarte bine gândite din punctul de vedere al manipulării mediatice”. Este adevărat însă că anterior, fie în 2000, fie în 2004, d-l Traian Băsescu a beneficiat şi de o susţinere a unui segment important din presa/media românescă. Dar în cazul de faţă? Ce perspective pot fi creionate cu privire la viitorul politic al d-lui Traian Băsescu şi al PD-L? A rămas realmente presa singurul adversar al d-lui Traian Băsescu? Apreciez că prin lansarea on-line a unor acuzaţii despre trusturile de presă care vor să preia controlul asupra unor instituţii politice, deci asupra unor instituţii ale statului, d-l Traian Băsescu instituie un tip de precedent destul de periculos; sintagma de „dictatura presei”, la care a recurs domnia sa, are un conţinut clar, uşor deductibil pentru oricine se uită la TV. Nu putem însă cuantifica precis care anume vor fi efectele strategiei lansate de către d-l Traian Băsescu întrucât reacţiile unor grupuri  sociale mari sunt extrem de imprevizibile. În plus, apreciez că  nu presa  ci alte forţe politice sunt adversarii oficiali ai d-lui Traian Băsescu, anume „cei 322”, partide precum PSD sau PNL etc.; însă cel mai redutabil adversar al domniei sale rămâne însuşi Traian Băsescu!

În sfârşit, alături de scăderea cu 15% în sondaje a d-lui Traian Băsescu, apreciez că un alt motiv de fond explică poziţia domniei sale faţă de presă, anume necesitatea imperioasă de a „tracta” PD-L-ul înspre un scor cât mai onorabil la alegerile din iunie a.c. Ne amintim că în toamna anului trecut, pentru a dispune de un „context oficial” în care să promoveze PD-L, d-l Traian Băsescu a „suprapus” în mod întâmplător un referendum peste data alegerilor euro-parlamentare. Actualmente, domnia sa a resimţit nevoia imperioasă de a-şi construi un alt „context oficial” prin care să „consolideze echidistanţa” Preşedintelui României faţă de toate forţele politice! Numai că, în cazul de faţă, d-l Traian Băsescu şi consilierii domniei sale uită „amănuntul” că un război cu presa/media nu a fost niciodată câştigat de către un om politic. Iar omisiunea invocată îl poate „conduce” pe d-l Traian Băsescu şi mai mult pe trendul descendent înregistrat în sondaje! Aceasta pentru că în structura delicată a mecanismului democratic din orice ţară a lumii, cele „patru” puteri ale statului de drept sunt şi trebuie să rămână relativ echilibrate una faţă de cealaltă. Iar astăzi presa/media din România constituie în mod indiscutabil „a patra putere a statului de drept”!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A patra putere a statului de drept.
 Vizualizări articol: 920 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A patra putere a statului de drept5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de berbecuţ 1 berbecuţ de cel puţin 25 – 30kgsare grunjoasă3 linguri piper măcinat (alb, negru, roşu)10 căţei pisaţi de usturoi 100g boia în amestec dulce-iute3 linguri seminţe pisate de coriandru  După tăiere, curăţaţi berbecuţul de... Citeşte