Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2011 - Anul XVI, nr. 213 (4811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Cătălina Vartic: „La Universitatea Suceava este timpul să fie schimbat ceva în mentalitatea şi managementul instituţiei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Cătălina Vartic, a declarat în cursul zilei de ieri că la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este nevoie de o schimbare în mentalitatea şi managementul acestei instituţii. Afirmaţia a fost făcută după ce Ministerul Educaţiei a publicat în cursul zilei de miercuri noua clasificare a instituţiilor de învăţământ superior din România, universitatea suceveană fiind încadrată în cea de-a treia categorie.

Preşedinta UNPR Suceava a precizat că primele efecte ale acestei clasificări au început deja să se vadă, respectiv diminuarea locurilor fără taxă pentru studiile de masterat şi pentru doctorat.

„Primul efect al acestei clasificări priveşte programele de masterat şi doctorat. Universităţile din prima categorie vor primi în acest an cu 20% mai multe locuri pentru masterat şi doctorat, celor din a doua categorie li se reduce numărul locurilor la doctorat, iar cele din a treia categorie primesc doar 1,6% din locurile pentru doctorat. Domnul rector Adrian Graur a declarat ca această clasificare este nedreaptă, că aduce dezechilibre între regiunile României prin încadrarea în prima categorie a universităţilor din vestul ţării şi în cea de-a doua sau a treia categorie a universităţilor din est, şi că cel mai tare îl doare lovitura de imagine dată universităţii sucevene”, a declarat Cătălina Vartic.

Ea a adăugat că, totuşi, în cadrul universităţii sucevene sunt facultăţi cu nivel de performanţă <A>, respectiv Ingineria Prelucrării Alimentelor şi Inginerie Electrică, însă sunt şi facultăţi cu nivel de performanţă <E>, ca de exemplu cele de Filosofie, Asistenţă Socială, Economie şi Ingineria Mediului.

“Pentru judeţul Suceava, Universitatea <Ştefan cel Mare> reprezintă o emblemă. Este o mândrie şi o speranţă că putem să pregătim o generaţie nouă, o generaţie performantă, capabilă să schimbe în bine destinul ţării şi al nostru, al fiecăruia. După rezultatele onorabile de la cele două sesiuni de bacalaureat, după rezultatele frumoase obţinute de olimpicii noştri la diverse concursuri internaţionale, după ce din Fălticeni pleacă la ONU un delegat al tinerilor din România la Naţiunile Unite, am aşteptat poate prea mult clasificarea instituţiilor de învăţământ superior”, a mai spus preşedinta UNPR Suceava. Cătălina Vartic a arătat că la noua clasificare a universităţilor politicul nu a avut nici o influenţă, astfel încât în această situaţie nu se poate da vina pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pe actuala coaliţie de guvernare sau pe politicienii care predau la facultăţile cu nivelul de performanţă „E”.

 

Vartic: Această clasificare poate reprezenta un „moment zero” pentru universitate

Cătălina Vartic a arătat că evaluarea a fost făcută de o instituţie europeană, iar atunci când au fost prezentate rezultatele, universitatea din Suceava a intrat la categoria „şi alţii”.

„E doar o radiografie de moment, şi această clasificare se poate schimba anul viitor. Dar se va schimba doar dacă la universitatea din Suceava se va schimba ceva. Şi este timpul să fie schimbat ceva în mentalitatea şi managementul instituţiei. La Suceava s-a făcut mult în ceea ce priveşte infrastructura, s-au făcut investiţii în baza materială, dar s-au diversificat şi înmulţit programele de studii fără a fi corelate cu ceea ce poate să ofere universitatea suceveană ca şi calitate a învăţământului. La unele facultăţi nu a fost interes sau timp pentru cercetare academică, nu sunt proiecte ştiinţifice, nu sunt colaborări cu profesori universitari de renume şi sunt studenţi care nu ştiu nici măcar ce materii studiază”, consideră preşedinta UNPR Suceava. Cătălina Vartic a precizat că această clasificare poate reprezenta un moment zero pentru universitatea din Suceava, iar Senatul universităţii care va conduce această instituţie din 2012 va avea o misiune grea, în sensul că va trebui să ia măsuri pragmatice pentru creşterea numărului de facultăţi cu nivel de performanţă „A”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cătălina Vartic: „La Universitatea Suceava este timpul să fie schimbat ceva în mentalitatea şi managementul instituţiei”.
 Vizualizări articol: 2060 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cătălina Vartic: „La Universitatea Suceava este timpul să fie schimbat ceva în mentalitatea şi managementul instituţiei”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oare? trimis de
( 9 sep 2011, 11:51:45
Daca politicul nu a avut influentalaughing de ce s-au dat locuri la masterat tot la facultatile care sunt in categoria E? adica filologie. Oare de ce?
2.   Got it trimis de
( 9 sep 2011, 14:04:03
Cu alte cuvinte, cineva de la USV se pensioneaza inainte de termen, obligat.
3.   Hai sa ne bagam in seama trimis de
( 9 sep 2011, 19:54:38
Dar pe tine madam ce anume te recomanda sa-ti dai cu parerea ? Stii modul cum s-au facut calculele ? Stii cum s-a facut ierarhizarea, care a fost metodologia ? Te intreb, fiindca vrei sa pari ca te pricepi ! Nu de alta, dar nici cei din minister nu stiu, fiindca nu a existat nici un algoritm ... totul a fost politic. Intreba-ti sefii si vei afla !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei