Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interviu

„Dacă instituţiile statului îşi fac corect datoria, la Suceava, USL nu are adversar”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Social-democraţii din municipiul Suceava se pregătesc pentru alegerile interne care vor avea loc în primăvara acestui an, dar şi pentru marea bătălie electorală din 2012, alegerile locale. Despre candidaturi, perspectivele şi dilemele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD aflaţi în interviul realizat cu preşedintele acesteia, Virginel Iordache.


- Domnule Iordache, sunteţi la finalul celui de-al doilea mandat la  preşedinţia Organizaţiei Municipale Suceava a PSD. Aveţi curajul să faceţi un bilanţ şi eventual o comparaţie între mandate?
- Într-adevăr, anul acesta se împlinesc şapte ani de când am preluat conducerea organizaţiei, perioadă în care partidul s-a aflat în opoziţie. Au fost ani grei pentru PSD, când ne-am confruntat cu tot felul de greutăţi, unele venite din interiorul partidului, altele din afara lui. Au fost momente în care unii mimau că nu te cunosc, când vedeau ceva mai important pe celălalt trotuar, cu toate că te văzuseră bine. Alţii, oportuniştii, au căpătat peste noapte fie însuşiri şi principii democrate sau mai ştiu eu de care şi au început să critice PSD-ul din care tocmai plecaseră şi de care profitaseră pentru eu ştiu ce avantaje. La toate acestea s-au adăugat atacurile furibunde ale celor care s-au aflat şi se află la putere, atacuri care s-au lăsat cu dosare penale plăsmuite la comandă politică, cu etichetări de tot felul. Dar toate au trecut, anii s-au scurs şi vedem astăzi ce se întâmplă, cine taie salariile bugetarilor, cine închide spitale şi şcoli, cine construieşte cele mai scumpe patinoare.

Revenind la întrebare, pot afirma că activitatea unui lider este  caracterizată de rezultatele pe care le obţine organizaţia pe care acesta o conduce. În politică rezultatele sunt evaluate prin numărul de voturi pe care le obţine organizaţia respectivă la alegeri. În cele două mandate pe care le-am avut ca preşedinte m-am străduit să maximizez şansele pe care le-a avut PSD în Suceava, în condiţiile în care toată lumea ştie că atât în municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în judeţ, culoarea portocalie a făcut tot ce i-a stat în putinţă, legal sau mai puţin legal, ortodox sau mai puţin ortodox, pentru a aduna voturi.

Am reuşit să aduc PSD, în municipiul Suceava, de la un scor de 14-16%, cu cât era creditat la începutul mandatului, la un scor de aproximativ 28%, rămânând al doilea partid ca pondere în numărul de voturi în opţiunile electoratului. Chiar dacă am să fiu acuzat de unii de lipsă de modestie, trebuie să spun că nu este uşor să aduni 14.000-16.000 de voturi, în condiţiile în care adversarii politici folosesc resurse financiare imense şi mijloace de presiune de tot felul. La prezidenţialele din decembrie 2009, OM Suceava a obţinut un număr de voturi mai mare decât cel obţinut de PSD atunci când acest partid cucerea Primăria Suceava. Fireşte, aceste rezultate nu le-am obţinut singur, ci împreună cu colegii mei de partid, cărora le mulţumesc pentru dârzenia lor, pentru verticalitatea lor şi mai ales pentru spiritul de echipă de care au dat dovadă.

Dincolo de aceste cifre, rămâne amărăciunea că nu am reuşit să câştigăm în Suceava, cu toate că Organizaţia Municipală Suceava  a PSD a adus cel mai mare număr de voturi la zestrea PSD Suceava. Altminteri munca pe care am depus-o eu la partid a fost una pentru partid, pentru oamenii partidului şi înainte de toate pentru locuitorii acestui oraş.

Dar peste toate aceste consideraţii, ce au evident au doză de subiectivism, cea mai mare realizare a mea a fost crearea unui nucleu, suficient de consistent, format din oameni serioşi capabili de performanţă. În jurul acestui nucleu s-a creat marea echipă a PSD, care va câştiga alegerile viitoare.

„Cea mai mare realizare a mea ca preşedinte este păstrarea unităţii partidului”
 - În ultima vreme aţi fost cam discret în viaţa politică. Am putea deduce că ori v-aţi plictisit de politică, ori pregătiţi în taină o strategie de eliminare a adversarului.
- Eu mi-aş permite să o numesc decenţă şi nu discreţie. Într-adevăr, în ultimul timp apariţiile mele pe teme politice, în presă, au fost mai rare. În schimb am apărut pe teme profesionale şi cred că nimeni nu mă poate condamna pentru lucrul acesta. Mai multe au fost motivele care m-au determinat să am apariţii sporadice. Primul motiv a fost acela că nu mai sunt purtătorul de cuvânt al partidului. Apoi am considerat că tot ceea ce este mult strică. Nu aş vrea ca cetăţenii să spună „uite-l iarăşi pe ăsta pe sticlă”. Am apărut destul şi cred că de fiecare dată apariţiile mele au fost consistente, au vizat problemele reale cu care se confruntă cetăţenii şi am convingerea că acestea au fost tratate cu profesionalism. Fără dorinţa de a postula ceva, afirm cu toată certitudinea că un politician trebuie să apară doar atunci când are ceva de spus cu adevărat. Pentru profesioniştii adevăraţi trebuie lăsate faptele să vorbească. În rest, sunt jocuri de imagine ieftine, care nu mai ţin la poporul sucevean. Şi de ce să nu fiu sincer până la capăt, am avut şi o problemă personală, despre care poate nu e cazul să vorbesc în momentul acesta, care m-a determinat să fiu un om cu bun-simţ şi să stau la locul meu.

 

„Tricoul portocaliu nu face parte din visurile mele”
- Sunt zvonuri ca aţi devenit un apropiat al PD-L prin funcţia pe care o deţineţi, de director al Colegiului Naţional de Informatică, şi că în viitor veţi îmbrăca tricoul portocaliu.
- Este cea mai bună glumă spusă vreodată şi în acelaşi timp cea mai mare gogomănie pe care am auzit-o. Nici măcar nu are acoperire  logică. Nici o persoană cu mintea teafără nu poate să spună că profesorul Virginel Iordache intenţionează să treacă la un alt partid. Nu am trecut atunci când PSD avea 14% în sondaje, atunci când mi s-au propus tot felul de funcţii, de către unii sau de către alţii şi nici acum nu trec. Să fie clar pentru toată lumea, indiferent în ce tabără se află, profesorul Iordache se respectă mult prea mult, îşi respectă prea mult colegii pentru a face gesturi de acest fel.

Toate aceste discuţii s-au declanşat în momentul în care am fost numit directorul Colegiului Naţional de Informatică. Vreau să lămuresc odată pentru totdeauna această dilemă. Deţin această funcţie pentru că din cei 40 de colegi profesori, 33 de profesori au avut încredere să-i reprezint. Trebuie să mai spun un lucru clar, că domnul inspector general a respectat decizia Consiliului Profesoral. Celelalte speculaţii sunt de prisos. Eu nu am făcut facultatea de politică, eu m-am pregătit ca profesor de fizică şi de fiecare dată primează profesiunea. Pentru mine faptul că o mare parte a colegilor mei mi-au acordat votul este cea mai mare realizare profesională, o recunoaştere indirectă a muncii pe care am depus-o, iar pentru asta le mulţumesc public.

Mai cred că cei care aruncă astfel de zvonuri pe piaţă sunt fie din interiorul partidului, fie din exteriorul lui, din dorinţa de a avea acces  facil la o anumită funcţie  Cei din exterior doresc dezbinarea echipei care este în acest moment la Suceava, iar cei din interior doresc doar o anumită funcţie. Eu le urez succes tuturor, dar vreau să-i asigur, pe toţi, că orice funcţie la partid sau în altă parte se obţine fie prin competenţă, fie prin vot direct şi nu prin aranjamente de culise. Singura mea incidenţă cu culoarea portocalie este prin primarul Ion Lungu, dat fiind faptul că unitatea de învăţământ pe care o conduc este instituţie bugetată de Primăria municipiului Suceava. În relaţia director - primar - consilier local vreau să vă spun că voi face tot ceea ce este legal şi omeneşte posibil pentru ca instituţia pe care o conduc să rămână o instituţie de prestigiu.

În rest sunt doar răutăţi, cei din tribună fac tot felul de speculaţii asupra transferurilor posibile. Tricoul portocaliu nu face parte din echipamentul visurilor  mele şi niciodată nu voi juca într-o echipă în care culoarea tricourilor este portocalie.

„Se poate face politică la modul decent, cu oameni şi pentru oameni”
 - E greu să faci politică de opoziţie în condiţiile în care toate pârghiile sunt în mâinile democrat-liberalilor?
Trebuie să spun că este dificil să faci astăzi politică în Suceava, atâta timp cât Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava sunt conduse de PD-L. Nu mai este pentru nimeni nici un secret că banii se împart după culoarea carnetului de partid şi nu după priorităţi, că important este să fii membru PD-L şi apoi profesionist. Cu ce sunt vinovaţi locuitorii acestui judeţ care au avut o altă opţiune politică? De ce să fie ei vitregiţi de un trai decent? Ce vină au profesioniştii adevăraţi că nu au acces la funcţii?

Iată întrebări, evident retorice, la care guvernanţii de astăzi vor trebui să răspundă mai curând decât se aşteaptă. Dar cred că toate acestea se vor întoarce ca un bumerang împotriva celor care practică o astfel de politică. Nu cred că  a face politică înseamnă a jigni, a folosi expresii triviale, a desconsidera. Se poate face politică la modul decent,  cu oameni şi pentru oameni, în funcţie de dorinţele lor, de necesităţile acestora coroborate cu resursele existente.

- Cum aţi caracteriza scena politică suceveană în acest moment?
- În momentul acesta cred eu că scena politică la Suceava este reechilibrată. Spun că odată cu constituirea Uniunii Social Liberale cele două partide ce alcătuiesc uniunea pleacă cu suflu nou. Are loc o reorientare a electoratului, către nou, deci către USL, care după părerea mea este singura forţă politică care poată se scoată România din marasmul economic, din dezordinea instituţională, din haosul politic în care se află. Măsurile luate de Traian Băsescu au transformat România într-o ţară cu peste 1,5 milioane de şomeri care îşi caută cu disperare un rost, într-o ţară în derivă, în care  oferta de locuri de muncă a scăzut vertiginos prin falimentarea deliberată a IMM-urilor paralizate de un sistem fiscal, mai draconic decât cel fanariot. Adăugând  la asta o lege de recalculare a pensiilor, care a scos în stradă pensionarii, o lege a educaţiei care a nemulţumit profund cadrele didactice, o măsură de închidere a spitalelor, ce trimite medicii în străinătate şi pacienţii în cimitire, rezultatul un poate fi decât unul: discreditarea PD-L-ului. Iată contextul general din România valabil şi în Suceava. 

Am convingerea că Uniunea Social Liberală va da României un Program de Guvernare coerent, un program cu măsuri imediate, realist bazat pe realităţile economice şi sociale ale României care să scoată ţara din marasmul economic în care se află şi care să redea românilor speranţa. Pentru că dincolo de toate furtişagurile din ţara asta, actuala putere ne-a furat speranţa.

„Creditez Uniunea Social Liberală la Suceava cu peste 60% din voturi la alegeri”
 - Că tot aţi amintit de constituirea Uniunii Social Liberale, care credeţi că ar fi principalele obstacole ca la Suceava această uniune să reprezinte un adversar redutabil pentru PD-L?

- Trebuie să spun că în acest moment nu există un obstacol real în faţa USL. Cred că tratarea cu înţelepciune şi fără patimă a tuturor problemelor care se ivesc de către cei doi lideri judeţeni ai PSD şi PNL va conduce şi la Suceava la crearea unei opoziţii  puternice, capabilă să stăvilească derapajele puterii portocalii. La alegeri, în condiţiile în care instituţiile statului îşi fac corect datoria, dacă se încetează cu furtul, cu frauda electorală la Suceava, Uniunea Social Liberală nu va avea  adversar. Atuul acestei uniuni este unitatea de la vârf. Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt doi lideri politici credibili, sunt doi oameni care nu au fost şi nu sunt amestecaţi în tot felul de combinaţii care mai de care mai ilegale, sunt doi oameni care vin cu noul în politică, hotărâţi ca în România să se facă altfel de politică.

Ca obstacol al succesului acestei uniuni aş vedea încălcarea legii şi
desfăşurarea unui scrutin electoral defectuos care să impieteze asupra rezultatelor.

Mai trebuie să spun că în Suceava, din sondajele la care am avut acces, PSD are circa 38-39%, iar PNL are 25%. Nu întotdeauna se face suma celor două procente, dar eu creditez USL cu un procent de peste 60% în alegeri. Să nu uităm că cei care contribuie la creşterea în sondaje a acestei uniuni sunt chiar cei de la vârful PD-L-ului, oameni care fac în fiecare zi greşeli care acţionează în mod negativ asupra intereselor oamenilor.

- Veţi avea candidaţi comuni la Consiliul Judeţean şi primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Care variantă credeţi că v-ar avantaja,  candidat PNL la Consiliul Judeţean şi PSD la Primărie sau invers?
- Evident, ca membru de partid al PSD, eu aş vrea să avem ambele candidaturi, şi la Consiliul Judeţean şi la Primăria Suceava, dar nu cred că în acest moment se poate totul. Există un protocol, care, între oamenii care se respectă, este respectat. Indiferent de formula care va fi, eu cred că USL are şanse mari să câştige ambele mandate. Evident, sunt adversari puternici, care sunt obişnuiţi cu campaniile electorale, dar eu cred că vom avea suficientă inteligenţă pentru a propune candidaţii astfel încât şansele pe care le vom avea la Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava să fie maxime.

„Gheorghe Flutur şi Ion Lungu nu sunt oameni de nebătut”
 - Să înţeleg că Gheorghe Flutur poate fi învins în alegeri?
Evident, şi Gheorghe Flutur şi Ion Lungu nu sunt oameni de nebătut. Sunt şi ei oameni şi să nu uităm că şi alţii înaintea lor, chiar dacă au fost foarte puternici, au fost învinşi. Printr-o mobilizare exemplară, printr-un spirit de echipă ireproşabil, printr-o implicare totală, vom putea ca în 2012 să sorbim din cupa învingătorului.

- Care sunt şansele candidatului USL, în condiţiile în care legea va fi modificată şi primarul va fi desemnat într-un singur tur de scrutin?
- Eu cred că Ion Lungu şi-a spus cuvântul la Primăria Suceava. Mai cred că sucevenii vor conştientiza faptul că este nevoie de un manager nou în administraţia Sucevei, este nevoie de un manager modern în administrarea treburilor Sucevei şi mai cred că dezordinea, mizeria, praful din oraş vor da de gândit sucevenilor atunci când vor aplica ştampila de vot. Cred cu tărie că se impune o schimbare la nivelul Primăriei municipiului Suceava un numai la nivel de primar, ci şi la nivelul componenţei politice a Consiliului Local. Este nevoie de un primar care să dezvolte armonios toate cartierele Sucevei, să aplice tehnici moderne în managementul urban. Dar peste toate este nevoie de un primar care să creeze premisele dezvoltării industriale, care să asigure sucevenilor locuri de muncă şi care să producă plus valoare.

- Aţi văzut că în media a apărut deja o hartă cu împărţirea candidaturilor între partidele componente ale USL, iar candidatura la şefia Consiliul Judeţean Suceava figurează în curtea PNL.
- Ceea ce apărut în presă este doar o stare de provizorat şi cred că cei doi copreşedinţi ai Uniunii, Crin Antonescu şi Victor Ponta, împreună cu acel colectiv care încheie protocolul, au suficientă maturitate pentru a alege ce este mai bine pentru Suceava. Evident, această decizie va fi luată ţinând seama şi de voinţa organizaţiilor judeţene ale celor două partide.

„Marea mea dilemă, să renunţ la funcţia de preşedinte PSD sau la cea de director de colegiu?”
 - Aveţi în vedere o nouă candidatură la şefia Organizaţiei Municipale a PSD la alegerile din primăvară?
- Vizavi de candidatura mea, vreau să vă spun că este una din marile dileme ale vieţii mele. Faptul că am condus atâţia ani organizaţia, faptul că am depus un efort enorm pentru bunul mers al activităţii în cadrul organizaţiei mă îndreptăţesc şi îmi dau speranţe, să spunem, pentru un nou mandat. În acelaşi timp, Legea educaţiei nu-mi permite să îndeplinesc şi funcţia de director al Colegiului Naţional de Informatică. În acest context, marea mea dilemă este a fi sau a nu fi într-o parte sau în alta. După cum spuneam, eu îmi respect enorm profesiunea, mă respect mult prea mult pe mine şi pe colegii mei şi în cel mai scurt timp o să iau o decizie. Decizia este grea şi nu aş vrea să se facă nici un fel de speculaţii dacă voi renunţa la preşedinţia organizaţiei municipale pentru a rămâne în funcţia de director. Dacă va fi aşa, înseamnă că am ales profesiunea. Nu aş vrea să se facă speculaţii nici dacă am să aleg preşedinţia partidului în detrimentul şcolii. Dar repet, îmi respect mult prea mult colegii şi profesia pentru a lua o decizie în acest moment. Mai am câteva zile şi vă rog să-mi permiteţi să reflectez.

- Sunteţi şi consilier local. Ce aţi reuşit să promovaţi în această calitate cu un deliberativ majoritar PD-L?
- Contribuţia mea în Consiliul Local a fost destul de consistentă. Aş vrea să spun doar că de fiecare dată când a fost vorba de învăţământ, consilierul local Virginel Iordache s-a comportat ca profesor. Întotdeauna am militat pentru bugetele şcolilor, pentru salariile profesorilor, de fiecare dată m-am erijat într-un apărător al şcolii.

Nu mai departe de ultima şedinţă a Consiliului Local, pe lângă faptul că am propus pentru Colegiul Naţional de Informatică o suplimentare a bugetului, pentru că sunt cel mai bun cunoscător al necesităţilor şcolii mele, am pus umărul la votarea a peste 18 miliarde de lei vechi, bani care s-au dat şcolilor.

De asemenea, tot la ultima şedinţă a Consiliului Local, ţinând seama de necesităţile Spitalului Judeţean, am susţinut împreună cu câţiva colegi suplimentarea bugetului cu patru miliarde de lei vechi pentru secţia de reumatism şi imagistică. Am propus, de asemenea, construcţia unei creşe fie în Burdujeni, fie în Obcini, problemă pe care o voi avea în atenţie până la finele mandatului.

Ca să nu mai spun de piaţa din faţa Catedralei de pe Mărăşeşti, care se numeşte Ştefan cel Mare şi Sfânt datorită unui amendament al meu. În actualul mandat mi s-au aprobat aproximativ 36 de amendamente. Nu este de ici de colo, atâta timp cât majoritatea este PD-L.

- Cum vedeţi viitorul PSD-ului la Suceava?
- Consider că, în acest moment, la Suceava PSD va înregistra o creştere consistentă. Ca şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi ca membru în Consiliul Naţional al PSD pot să vă spun că în momentul acesta se manifestă o creştere a numărului de adeziuni la PSD, şi nu datorită faptului că PSD ar fi pe val, ci datorită faptului că tot mai mulţi profesionişti din toate domeniile se orientează către PSD pentru că este partidul cu cele mai mari valori profesionale şi intelectuale. Fără subiectivismul evident pe care-l are orice membru de partid, vreau să cred că, în Suceava, USL va deveni forţa conducătoare şi vom aşeza activitatea şi tot ceea ce înseamnă prestaţia instituţiilor descentralizate pe alte criterii, pe criterii de necesitate, de competenţă şi profesionalism.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dacă instituţiile statului îşi fac corect datoria, la Suceava, USL nu are adversar”.
 Vizualizări articol: 389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Dacă instituţiile statului îşi fac corect datoria, la Suceava, USL nu are adversar”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bafta ai noroc.. trimis de
( 9 feb 2011, 11:32:14
La alegerile din 2012 USL(Unirea Securistilor Leninisti) va obtine 66,6%din voturile celor care au adormit.
1.1  RE: Bafta ai noroc.. trimis de
( 9 feb 2011, 19:03:54
66,(6) - așa de-al naibii ca să-și rupă urechile în fracții zecimale periodice Virginelul de la informatică
2.   Eu zic ca e bine dar mai trebuie schimbat cite cev trimis de
( 9 feb 2011, 18:23:05
cei tineri sa iasa la inaintare sa lupte cu balaurii portocalii...si sigur ii vom vota,,,,,,,,,,,cei vechi sa stea deoparte....succes.....
3.   Logică de politruk trimis de
( 9 feb 2011, 18:55:50
Ce bine ar fi ca odată pentru totdeauna să nu mai fie bătălii electorale ci COMPETIȚII!
Ce bine ar fi ca odată pentru totdeauna doctrina ”Jos Xulescu să vină Yulescu” să fie înlocuită cu un principiu constructiv și creator PUS ÎN SLUJBA CETĂȚEANULUI !
Unii așteaptă de 21 de ani. Și vor mai aștepta mult timp atâta vreme cât pluralul de la ”matrioșca” este ”matrioșci” (cu i rusesc la final)
4.   Unde sunt securistii aia? trimis de
(10 feb 2011, 11:15:28
Domnule care vorbesti de securistii din alte partide, ai aflat ca vestitul ofiter de securitate Gheorghe Seculici, esyte acum seful unei organizatii judetene PDL?, Dar de cel de la Salaj, care in aceeasi functie fiind la salaj a fost facut general (in rezerva) de basescu dupa ce-a fost seful Securitatii din acel judet? Dar de Rodica Culcer ai auzit? Dar de sutelle de fosti ofiteri, ofiteri acoperiti si colaboratori ai Securitatii ce misuna in PDL, ai auzit? Si-apoi ce diferenta mare este intre colaboratorul Securitatii Voiculescu si colaboratorul Basescu? Diferenta este numai de functie actuala si ca unuia i s-a ars dosarul si cu toate ca sunt atatea alte probe si martori, nu-l intreaba nimeni nimic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei