Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2011 - Anul XVI, nr. 89 (4687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Valentin Ciucă: „Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova (1800 - 2010)”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criticul de artă ieşean Valentin Ciucă a scos recent de sub tipar, la Editura ART XXI, o nouă lucrare de sinteză care încununează seria monumentalelor volume anterioare dedicate artiştilor Iaşului, Bucovinei şi întregii Moldove.

 

„O lacrimă de culoare pe cerul eternităţii”

„Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova (1800 - 2010)” cuprinde reperele biografice a cca. 1000 de artişti, dar şi o galerie inedită a criticilor şi istoricilor de artă care provin din acest areal geografic, incluzându-l şi pe acad. Răzvan Theodorescu, prefaţatorul lucrării, care, deşi născut la Bucureşti, se trage dintr-o familie cu origini moldave.

Volumul, care reproduce pe coperta I o lucrare a maestrului Corneliu Baba, este, după cum spune autorul „o lacrimă de culoare pe cerul eternităţii” fiind dedicat memoriei acad. Constantin Ciopraga şi prof. univ. dr. Alexandru Husar. Dicţionarul, aşa cum menţionează Valentin Ciucă în textul introductiv intitulat „Istorie şi valori. Câteva glose preliminare”, oferă o „perspectivă plonjată asupra artelor din Moldova”, spaţiu apreciat ca fiind „privilegiat prin virtuţi creatoare”.

 

„Un elegant mânuitor al cuvântului scris...ataşat profund culturii de bună calitate”

Inedita galerie a criticilor şi istoricilor de artă din acest dicţionar îi cuprinde, în ordine alfabetică, pe Magda Cârneci, Valentin Ciucă, Petru Comarnescu, Mihai Drişcu, Ion Frunzetti, Dan Hăulică, Radu Negru, Claudiu Paradis, Constantin Prut, Corneliu Stoica şi Răzvan Theodorescu - care, impresionat de „nobila trudă a neobositului cărturar al Iaşilor” îl apreciază fratern pe autor ca fiind „un elegant mânuitor al cuvântului scris...ataşat profund culturii de bună calitate”.

Valentin Ciucă subliniază faptul că prin includerea în acest dicţionar a cca. 1000 de autori de la anul 1800 până în prezent nu a „intenţionat nicidecum realizarea unor vanitoase clasamente de provincie, ci doar redeşteptarea interesului pentru dialogul cu noi înşine şi cu ceilalţi, reconfirmând unele priorităţi evidente ale Moldovei artistice”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valentin Ciucă: „Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova (1800 - 2010)”.
 Vizualizări articol: 1188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Valentin Ciucă: „Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova (1800 - 2010)”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei