Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 73 (8602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Apreciere

„Medicii care tratează accidentele vasculare cerebrale la Spitalul Clinic din Suceava sunt eroi”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa medicală multidisciplinară de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava care tratează accidentele vasculare cerebrale a fost apreciată de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ca fiind formată din eroi. La dezbaterea unui proiect de hotărâre legat de investițiile de la spital, în ședința de miercuri a deliberativului județean, Flutur a evidențiat performanța în tratamentul AVC și în același timp s-a arătat critic față de faptul că Ministerul Sănătății este reticent în alocarea banilor pentru spitalul din Suceava.

„Deocamdată cei de la Ministerul Sănătății sunt zgârciți cu noi, cu Suceava. Am văzut că au dat în alte județe. Suntem printre primii din țară la tratarea accidentelor vasculare cerebrale, sunt eroi oamenii de acolo.(...)”, a spus șeful administrației județene, cu referire la faptul că deși echipa medicală de tratament al AVC acut are printre cele mai bune performanțe din țară, la finanțare se plasează printre ultimele locuri la nivel național. De asemenea, Flutur și-a exprimat dezamăgirea că Guvernul nu a aprobat nici până acum ordonanța de urgență pentru finanțarea spitalului pentru copii de la Suceava. „Este un lucru pe care îl discutăm săptămânal în coaliția de guvernare, ca să dea drumul la această ordonanță de urgență pentru spitalul de copii. S-a întârziat nepermis de mult”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Reamintim că la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” echipa medicală multidisciplinară specializată pentru intervenție promptă în AVC este disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Din punct de vedere al numărului de proceduri endovasculare pentru tratamentul AVC, spitalul din Suceava se plasează pe locul 4 la nivel național, după Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Județean Clinic Târgu Mureș și Spitalul Județean „Pius Brînzeu” Timișoara, iar după Suceava urmează Spitalul Județean Sibiu, Spitalul Județean Clinic Oradea, Institutul Național de Neurologie și Boli Cerebrovasculare (INNBN) București, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Universitar de Urgență „Elias” și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.  Din punct de vedere al ritmului de creștere spitalul Suceava se situează pe locul 2, cu o creștere de 50%, iar la criterii de performanță este pe primul loc, conform datelor statistice disponibile la spital.

În ceea ce privește finanțarea de la Ministerul Sănătății prin programul AP-AVCAc (acţiuni prioritare – tratament intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut), spitalul este pe locul 8 din 10.  Procedura pentru AVC endovascular fără tromboliză costă minimum 3.000 de euro, iar o tromboliză costă 600 de euro. Banii alocați de minister s-au terminat din luna ianuarie, iar acum procedurile sunt finanțate din fondurile proprii ale spitalului. Populația deservită pentru tratamentul AVC este din județele Suceava, Botoșani, Neamț și mai nou Bacău și Vaslui, Suceava fiind singurul centru, dintre cele 10 din țară, care funcționează cu un medic primar - dr. Crețeanu Jr., doi medici specialiști - dr. Cătălin Lulciuc, dr. Alexandra Husar, și un medic rezident - dr. Gabriel Mircea permanent. Până acum nici un pacient cu AVC nu a fost respins sau direcționat către alt spital pe motiv că la Suceava s-au terminat banii alocați prin programul național, ci costurile au fost preluate întotdeauna de spital. În anul 2023 jumătate din bani au fost acoperiți din programul național și jumătate de spital, asta după ce în 2022 spitalul a acoperit costul a 75% dintre proceduri și doar 25% au fost finanțate prin program.

La Suceava, succesul la intervenție este de aproximativ 90%, iar la evaluarea gradului de independență a pacientului la 3 luni post-AVC, circa 30% dintre pacienți sunt independenți. Din punct de vedere al timpului scurs de la momentul când pacientul ajunge în UPU până când începe procedura endovasculară, Suceava este pe locul 2 la nivel național, cu 70 de minute, și se încearcă scăderea sub o oră. Printr-o aplicație de inteligență artificială toată echipa de tratament al AVC are acces la imaginile de la computerul tomograf de pe telefoanele mobile și se discută rapid intervenția. Este singurul centru din țară care o folosește și asta a dus la reducerea, în medie, cu 30 minute a timpului până la inițierea tratamentului endovascular. De asemenea, darea în folosință a heliportului reprezintă un ajutor important pentru pacienții cu AVC.

La Spitalul Clinic de Urgență din Suceava anul trecut au fost aduși 943 de pacienți cu AVC, dintre care 144 au întrunit criteriile de a fi tratați prin tromboliză și 44 au fost tratați prin trombectomie. Trombectomia asigură reducerea radicală a sechelelor majore post AVC, dar poate fi realizată doar în primele 6 ore de la apariția simptomelor. Cu doar 10 spitale în țară în care această procedură este disponibilă, din păcate încă puțini pacienți au șansa de a avea acces la tratament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Medicii care tratează accidentele vasculare cerebrale la Spitalul Clinic din Suceava sunt eroi”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Medicii care tratează accidentele vasculare cerebrale la Spitalul Clinic din Suceava sunt eroi”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei