Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 71 (8600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (44). Dragostea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dragostea. ”Omul e singur și sărac, ca un ecou fugar printre stâncile unui munte. Omul e trist, făptură rătăcită și slabă, orfan al darurilor dumnezeiești. Sărman al înțelesului și bucuriei, poartă deschisă tuturor îngenuncherilor. Om, omule bun, pune în cugetul și fapta ta întâi dragostea. Întâi dragostea. Nu dragostea nesățioasă, dragostea de bogăție, de femei, de putere, de stăpânire, ci dragostea de frumusețe, de lumină, de adevăr, dragostea mângâiere, îndemn și creaţie. Nu dragostea care cere, vrea pentru sine, ci dragostea care dăruie, care hrănește pe altul. Nu dragostea sufletului pustiit, ci aceea a sufletului care se revarsă fluvial. Dragostea este cheia clipei, dar și a veșniciei. Dragostea împrăștie urâtul, urâtul singurătății, topește răul, răul întunericului, alungă tiparele și hotarele, alungă potrivniciile, aduce pretutindeni ființă nouă și nerobitoare. Dragostea naște și pârguiește rodul, transfigurează și înalță sufletul; prin ea dumnezeiasca față joacă focul luminilor de ape în lumea durerilor noastre. Acolo unde nu e dragoste, stăpânesc întunericul și urâtul, acolo unde nu e dragoste, înfloresc trufia, pizma, nedreptatea și toate chipurile prostiei omenești. Omul care nu iubește nu înțelege nimic din lumea lucrurilor văzute si ascunse. Graiul minunilor îi este cu desăvârșire închis. Acolo unde nu este dragoste nu este nici cunoștință adâncă.” (Ernest Bernea - 1941).

Preparate (tradiționale).Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: Sarmale, mămăligă, cârnați, sunt doar câteva dintre preparatele care au clasat țara noastră pe locul 4 în lume atunci când vine vorba despre mâncare. Preparatele apreciate de străini sunt și favoritele românilor. - Sarmale, grătare. - Plăcinte, mămăliga cu brânză, ciolan afumat. - Fasole cu ciolan. Deși am putea crede că bucătăria românească nu este cea mai sănătoasă, nutriționiștii recomandă preparatele tradiționale în orice dietă. Iulia Trif, nutriționist: ”În loc să consumăm o felie de salam sau parizer la micul dejun, mai bine consumăm o felie de slăninuță, este foarte bună, aduce acizi grași saturați, respectiv mămăliga cu brânză o recomand, este slabă caloric și totodată aduce un aport important de calciu și vitamina D.” În clasamentul ”Taste Atlas”, România a obținut, în 2022, scorul de 4,57. Acesta a fost realizat după ce participanții la vot au ales 30 de feluri de mâncare, băuturi și produse alimentare specifice țării noastre, printre care, la loc de cinste se află mititeii și celebra ciorbă de burtă. Cele mai apreciate preparate locale: Mititei, Cozonac, Borș, Pască, Mămăligă, Ciorbă de burtă, Ciorbă de fasole, Ciorbă de pui, Drob, Covrigi. (Sursa: Taste Atlas).

Nicotină. Nicotina este ingredientul principal folosit în terapiile care îi ajută pe fumători să se lase de fumat. Adevărata cauză a problemelor de sănătate și mortalitate o reprezintă însă arderea țigărilor. În urma combustiei apare fumul, care conține mii de substanțe, dintre care foarte multe sunt nocive. Atunci când aprinde o țigară, creierul fumătorului caută nicotină, dar, prin arderea tutunului, fumătorul inhalează inevitabil și toate aceste substanțe nocive. Tocmai de aceea, produsele folosite în terapiile care îi ajută pe fumători să se lase de fumat conțin doar nicotină. Pe scurt, nu atât substanța e de vină, cât procesul prin care este extrasă din tutun în timpul fumatului. Spre exemplu, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă generează niveluri semnificativ mai reduse ale substanțelor nocive în comparație cu fumul de țigară. Ele pot reprezenta o soluție de reducere a riscurilor pentru fumătorii care nu renunță la fumat. Totuși, cea mai bună soluție pentru aceștia rămâne renunțarea completă la fumat.

Longevitate. Un orășel izolat de munte de pe insula italiană Sardinia, care are mai puțin de 2.000 de locuitori, a stabilit un record mondial de longevitate, având nu mai puțin de 10 rezidenți care au ajuns la venerabilă vârstă de 100 de ani. Sardinia se numără printre cele cinci regiuni ale lumii cu concentrații mari de persoane care au atins vârsta de 100 de ani, pe insulă trăind în momentul de față 534 de centenari. Însă Perdasdefogu este un caz cu totul ieșit din comun, pentru că aici numărul centenarilor este de 16 ori mai mare decât media națională. Oamenii de știință care au studiat „fenomenul Perdasdefogu” au găsit mai multe explicații pentru longevitatea cetățenilor orașului: aerul curat, stilul activ de viață, dietă cu multe legume proaspete. Piuccia Lai a spus că nu se ridică niciodată de la masă cu stomacul plin, mănâncă puțină carne și bea puțină cafea.

Rețetă.Pe vremea "dezghețului”, din anii 60, când galantarele și rafturile restaurantelor nu mai erau goale, Păstorel Teodoreanu susținea în revista "Magazin" o "Cronică gastronomică", iar Maria Tănase cânta la redeschisul restaurant "Continental” de pe Calea Victoriei, acompaniată de Fărămiță Lambru. În pauză, cântăreața mergea în bucătăria localului să fumeze cu sete două-trei țigări, una după alta, împreună cu instrumentistul, care tocmai își instalase telefon și se furlandisea față de personalul restaurantului, sunând mereu acasă. Într-una din seri, întrebându-și în receptor nevasta ce îi gătise, după primirea răspunsului – o tocană -, o îndemna: "Da' să pui, fă, în tocană și-o foaie de dafin... și pune și mai mult piper..." Plictisită, Maria Tănase îi recomandă, între două fumuri de țigară: "Spune-i, mă țigane, să pună și niște câcat!" Prompt, acordeonistul se execută: "Doamna Maria zice să pui și niște câcat, pentru că vine și  dumneaei la masă."

Pasăre.”există o pasăre albastră în sufletul meu care/vrea să iasă/dar sunt prea dur pentru ea./îi spun: stai acolo, nu am de gând/să las pe nimeni să/te vadă./există o pasăre albastră în sufletul meu care/vrea să iasă/însă eu o stropesc cu whisky și inhalez/fum de ţigară/și curvele și crâșmarii/și băcanii/nu vor afla vreodată/că ea este/înlăuntru./există o pasăre albastră în sufletul meu care/vrea să iasă/dar eu sunt prea dur pentru ea./îi spun:/stai acolo, vrei să îmi aduci/necazuri?/vrei să-mi distrugi/textele?/vrei să-mi încurci vânzările de carte în/Europa?/există o pasăre albastră în sufletul meu care/vrea să iasă/dar eu sunt prea deștept: îi dau drumul/doar noaptea uneori/când toți au adormit./îi spun: știu că ești acolo./așa că nu fi/tristă./apoi o pun la loc,/dar ea mai continuă să mai cânte puțin/înlăuntru, nu am lăsat-o chiar/să moară/și dormim împreună ca/atare/cu al nostru/pact secret/și este îndeajuns de frumos/pentru a face un bărbat/să plângă. însă eu nu plâng./ dar tu?.” (Ch. Bukowsky).

Flirt (virtual). -Ești foarte frumoasă, păpușică! Îmi place poza ta de profil! Dar de ce alb-negru? - Așa se făceau pe vremea mea…

Porunci.La ora de religie, părintele profesor îl întreabă pe Bulă: - Câte porunci există? - Zece pentru bărbați și nouă pentru femei! -Și de ce, mă rog, sunt doar nouă pentru femei? - Păi, „să nu râvnești la femeia altuia” nu este valabilă! P.S. Conform noii legislații pro-LGBT, probabil că Bulă se înșeală.

Sutien.Dialog la magazinul de lenjerie. Soțul: - Aș dori și eu un sutien pentru soția mea. - Ce număr? - Ei, nu mă pricep. Dar cum are soția dvs sânii? Ca două grepfrut? - Mai mici. - Ca două portocale? - Mai mici. - Ca două ouă? - Daaa! Ochiuri …

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (44). Dragostea.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Delicatese (nu doar culinare) (44). Dragostea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei