Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 38 (8567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Alternative

Centrul de recuperare neuropsihiatrică de la Sasca, cel mai mare din țară, ori se desființează, ori se transformă în cămin pentru vârstnici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din România este în județul Suceava, la Sasca Mică. Aici sunt îngrijiți, la această dată, 225 de oameni, dintre care circa 80% sunt cu handicap psihic și mental, marea majoritate cu handicap accentuat și grav, doar doi au grad de încadrare mediu. Aproximativ 50 dintre locatarii de la centrul din Sasca Mică sunt imobilizați la pat. Legislația internațională și europeană la care România a aderat nu mai permite însă existența centrelor cu un număr atât de mare de beneficiari, direcția în care se merge fiind aceea de restructurare în centre cu o capacitate de maximum 50 de locuri și dezinstituționalizare. Acești oameni trebuie să aleagă ei de ce fel de servicii sociale doresc să beneficieze. Legislația vorbește de integrarea în comunitate inclusiv a celor care sunt imobilizați la pat, specialiștii care au elaborat-o apreciind că acești oameni pot trăi fără probleme în comunitate. Din punct de vedere al legislației europene și naționale, conceptul de persoane irecuperabile nu există.

Conform planului de reorganizare impus și care are ca termen de finalizare sfârșitul lunii decembrie a acestui an, în tot acest complex ar trebui să mai rămână doar 50 de persoane. Beneficiarii care au un grad mai mare de independență, adică 58 de persoane, vor merge în locuințe maxim protejate, cu acces la centre de zi, se va mai înființa un centru de abilitare și reabilitare la Fundu Moldovei, unde pot merge 36 de persoane, o parte dintre ei vor putea contracta servicii de îngrijire și asistență la fundații, unii vor putea beneficia de asistenți personali profesioniști, după modelul asistenților maternali pentru copii, sau pot fi reevaluați pentru reintegrare în familie, potrivit directoarei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Nadia Crețuleac.

Directoarea spune că este optimistă că acest plan de reorganizare este viabil, dar recunoaște că un termen realist ar fi anul 2026, nu 31 decembrie 2024. Mai mult decât atât, din anul 2018, când a început procesul de restructurare, maximum zece beneficiari ai centrului de la Sasca au fost reintegrați în familie, iar din august 2021, doar doi, conform datelor furnizate de șefa centrului, Sonia Cuseac.

De asemenea, peste 100 de beneficiari provin din fostul orfelinat de la Siret sau din alte centre pentru copii cu dizabilități, astfel că integrarea lor în familia naturală sau extinsă este evident o utopie. Totodată, trebuie luat în calcul că actualii locatari ai complexului de la Sasca Mică pot avea dificultăți de adaptare și integrare atunci când sunt transferați în alte servicii sociale, în familie sau în comunitate; riscul apariției unei reacții reticente din partea membrilor comunității unde vor fi înființate locuințele maxim protejate și centrele de zi pentru persoane adulte cu dizabilități; întârzieri în derularea procedurii de contractare servicii sociale.

 

  • Complexul de recuperare de la Sasca Mică se întinde pe 5 hectare de teren

 

Complexul de la Sasca Mică are 5 hectare, practic un parc în care se află Casa Erika, cu 42 de dormitoare, repartizate pe 4 niveluri - parter, două etaje și mansardă, cu o suprafață utilă totală de 2006 mp, și Casa Oskar, cu 15 dormitoare, pe două niveluri, cu o suprafață totală de 969 mp. Complexul mai are 11 cabinete de recuperare - fizioterapie, ludoterapie, meloterapie/relaxare, stația radio cu circuit închis ,,Vocea sufletelor”, terapie recreativă educativă – atelier de creație, camera de gardă, cabinet psihologic – psihoterapie, două mini-bucătării, 10 ateliere de recuperare/reabilitare, anexe.

Restructurarea presupune ca centrul de la Sasca fie se închide, fie rămâne cu numai 50 de beneficiari și o infrastructură supradimensionată și greu de administrat. Pentru ca aceasta să fie totuși folosită judicios, având în vedere și existența forței de muncă pregătite, actualul centru de recuperare se poate transforma într-un centru rezidențial pentru vârstnici, în care pot rămâne inclusiv unii dintre actualii beneficiari, după reevaluare și dacă opțiunea lor va fi de a rămâne. Directoarea Nadia Crețuleac a declarat că nevoia de servicii sociale pentru seniori este foarte mare în județul Suceava și și-a exprimat speranța că actualul complex de recuperare neuropsihiatrică se va transforma într-un centru pentru vârstnici și toate dotările în care s-a investit până acum vor putea fi folosite de un număr mai mare de oameni.  

 

  • Istoria recentă a complexului de la Sasca Mică

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică s-a înființat în anul 1962, sub denumirea de cămin-spital, pe locația unei foste ferme legumicole. În perioada 1962-1993, aici au fost aproximativ 250 de copii, tineri și adulți cu diferite afecțiuni, dar și cazuri sociale, proveniți atât din județul Suceava, cât și din țară.  

În anii 1993-1994, au fost transferați primii 56 de copii din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Infantilă Siret, majoritatea cu afecțiuni grave de sănătate. În 1999, Spitalul de Bolnavi Cronici Sasca Mică s-a transformat în Centru de Îngrijire și Asistență.

În perioada 2000-2002, numărul solicitărilor de internare a fost în creștere, depășind de multe ori capacitatea centrului. Din punct de vedere al diagnosticelor, cele mai frecvente erau schizofreniile, în diferite stadii evolutive, dar cu importante manifestări discomportamentale, deficienţele mintale de gradul II sau III şi demenţele senile. Printre motivele pentru care aceşti bolnavi nu puteau fi  menţinuţi în familie se regăseau lipsa factorilor de sprijin de la nivelul comunităţilor, care să prevină instituţionalizarea, precum și faptul că familiile nu erau dispuse să acorde suportul financiar şi moral necesar persoanelor cu handicap. Externările se realizau destul de greu, din aceleași motive pentru care se solicita internarea.

În anul 2002, când denumirea este schimbată în Centru de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, în centru se aflau 351 beneficiari, iar un an mai târziu numărul acestora crescuse la 373. Din 2007, complexul se transformă în Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică.

La începutul anului 2008, aici erau 395 de beneficiari cu handicap uşor, mediu, accentuat și grav. Capacitatea s-a modificat din nou în 2010, ajungând la 420 de locuri, pentru ca în 2014 să se diminueze la 405 locuri, iar în anul 2018 la 390 de locuri. În perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2019 au fost transferați din serviciile rezidențiale pentru copii la CRRN Sasca 16 tineri. La 31 decembrie 2021 numărul beneficiarilor a scăzut la 321, urmare a transferului în servicii sociale alternative precum centre de abilitare și reabilitare care funcționează în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, în centre rezidențiale din comunitate destinate persoanelor adulte cu dizabilități, reintegrare în familie sau deces.

La acest moment, peste 200 dintre adulții cu dizabilități care beneficiază de servicii sociale în cadrul CRRN Sasca Mică urmează tratament psihiatric și/sau neurologic și de cele mai multe ori cumulat cu un tratament somatic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de recuperare neuropsihiatrică de la Sasca, cel mai mare din țară, ori se desființează, ori se transformă în cămin pentru vârstnici.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Centrul de recuperare neuropsihiatrică de la Sasca, cel mai mare din țară, ori se desființează, ori se transformă în cămin pentru vârstnici4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei