Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 25 (8554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Importanța omega-3 pentru sănătatea corpului uman

Acizii grași omega-3 sunt importanți pentru o creștere normală și joacă un rol important în prevenirea și tratarea bolilor arteriale coronariene, hipertensiunii, artritei, cancerului și a altor boli inflamatorii și autoimune.

Cele trei tipuri de acizi grași omega-3 implicați în fiziologia umană sunt: acidul alfa-linolenic (ALA); acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Numeroasele beneficii ale acizilor grași esențiali omega-3 – ALA, EPA și DHA – au atras prima oară atenția oamenilor de știință la începutul anilor 1970, când medicii danezi au observat că poporul inuit din Groenlanda înregistrează o incidență mai mică a bolilor cardiace și artritei, deși aveau o dietă bogată în grăsimi, doar pe bază de carne. Cercetarea intensă a constatat curând că două dintre grăsimile (uleiurile) pe care inuiții le consumau în cantități mari, EPA și DHA din fructe de mare, aveau un rol esențial în reducerea plăcii arteriale, în prevenirea cardiopatiilor și accidentelor cerebrale. Cercetări mai recente au stabilit că uleiurile de pește (EPA și DHA) sunt esențiale în prevenirea aterosclerozei, atacurilor de cord, depresiei, chiar și a cancerului.

Se estimează că cel puțin 85% dintre cei care trăiesc în Occident au deficit de acizi grași omega-3, majoritatea ingerând o cantitate mult prea mare de acizi grași omega-6 – o familie de acizi grași poli-nesaturați consumați în principal sub forma uleiurilor vegetale obișnuite. Mai simplu spus, pentru a înțelege câte ceva despre lipidele de care corpul are concret nevoie, toate grăsimile alimentare sunt un amestec de două tipuri diferite, saturate și nesaturate. Grăsimile nesaturate includ grăsimi poli- și mononesaturate. Omega-3 și omega-6 sunt tipuri de grăsimi poli-nesaturate; se numesc „esențiale” deoarece corpul nostru nu le poate produce din alte grăsimi, deci trebuie să le obținem din alimentație. În corp există multe tipuri de grăsimi. Câteva dintre cele mai importante se găsesc pe lista compușilor care alcătuiesc pereții celulari din organism. După ce au izolat aceste grăsimi, studiile științifice au ajuns la concluzia că, atunci când proporția de omega-6 și omega-3 depășește raportul de 4:1, persoanele respective suferă de numeroase probleme de sănătate. Faptul e deosebit de semnificativ, din moment ce în carnea vitelor hrănite cu cereale proporțiile pot depăși 20:1, pe când în carnea vitelor hrănite cu iarbă sunt în jur de 3:1.

În prezent, din cauza dietei modeme alcătuite din carne, pește, pui și uleiuri vegetale, proporția estimată este în jur de 20:1. Strămoșii noștri primitivi sănătoși au evoluat cu o dietă în care proporția de omega-6 și omega-3 era de aproximativ 1:1 sau 2:1. Mulți specialiști în nutriție cred acum că motivul principal al incidenței ridicate a bolilor cardiace, hipertensiunii, diabetului, obezității, îmbătrânirii premature și a unor forme de cancer ar putea să fie proporțiile incorecte de grăsimi esențiale omega-6 și omega-3.

Testele clinice au arătat că suplimentarea cu ulei de pește e eficientă în tratamentul multor afecțiuni, printre care artrita reumatoidă, diabetul, colita ulcerativă și boala Raynaud. Recunoscând beneficiile unice ale acizilor omega-3, în special EPA și DHA, și consecințele grave ale unui dezechilibru între acizii omega-3 și omega-6, Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a publicat recent recomandările sale privind aportul zilnic de acizi grași. Acesta include 650 mg de EPA și DHA, 2,22 g zilnic de acid alfa-linolenic (ALA) și 4,44 g de acid linoleic, ce se găsește în acizii omega-6. Acizii grași naturali ca omega-3 se găsesc în cantități mari în peștii de adâncime, dar și în carnea animalelor hrănite cu iarbă, cum ar fi carnea de vită, de bizon și de struț. Acest tip de grăsime nu îngrașă; dimpotrivă, ajută de fapt în curele de slăbire la curățarea arterelor, la reglarea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului.

Sursele vegetale de grăsimi omega-3 (acid alfa-linolenic) se găsesc în uleiurile de in, de chia, de cânepă și de perilla, în vreme ce acizii grași predominanți din peștii grași și uleiurile de pește conțin atât EPA, cât și DHA. Acidul alfa-linolenic aflat în sursele vegetale trebuie transformat în EPA și DHA în corp, iar această transformare poate fi dificilă în cazul persoanelor în vârstă, motiv pentru care unii nutriționiști recomandă utilizarea atât a uleiurilor vegetale cu omega-3, cât și a uleiurilor de pește, pentru obținerea unor beneficii majore pentru sănătate.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanța omega-3 pentru sănătatea corpului uman.
 Vizualizări articol: 3652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Importanța omega-3 pentru sănătatea corpului uman5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei