Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 25 (8554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Constantin MOLDOVAN

Constantin MOLDOVAN


,,ROMEO ȘI JULIETA LA MIZIL!’’

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Internațional de poezie și epigramă ,,Romeo și Julieta la Mizil’’ s-a încheiat, însă ecourile acestuia încă nu s-au stins, mulți fiind cei care elogiază această manifestare de înaltă ținută culturală.

Voi încerca, la rândul meu, să vorbesc despre evenimentul de aici, deoarece micuțul oraș prahovean și-a câștigat, în timp, un loc special în inima mea. 

Am fost așteptați, ca întotdeauna, de oamenii inimoși care ne fac atât de plăcută șederea în urbea lui Ranetti, nouă, musafirilor sosiți din toate colțurile țării, inclusiv din sora Basarabie. Coordonați de către inimoșii profesori Victor Minea și Laurențiu Bădicioiu - secondați de Claudiu-Remus Minea și Cătălin Șerban - mizilenii au fost la înălțime și de această dată, prietenia și ospitalitatea fiind la ele acasă. 

Am pătruns pe holurile Liceului Teoretic ,,Grigore Tocilescu”, braț la braț cu amintirile strânse în anii trecuți, zâmbind oamenilor dragi purtați în gânduri și doruri ca pe niște minuni petrecute în miezul iernilor de altădată. Atmosfera adolescentină creată de elevii și elevele care ne-au întâmpinat a întregit bucuria regăsirii cu confrații prezenți în cancelaria martoră la atâtea și atâtea întâmplări… neîntâmplătoare. 

A urmat - în sala de festivități a liceului - premierea câștigătorilor, un adevărat spectacol al versului, al metaforei, al poantei, completat de recitalul extraordinar susținut de către Ducu Bertzi și prietenii săi Marius Bațu, Constantin Nicolae și Irina Furdui (vioară). După festivitate ne-am îndreptat către un loc… secret, unde manifestările culturale au continuat, fiind stropite și cu un vin bun, dezlegător de limbi, liant al unor noi prietenii înfiripate în marginea gândului frumos și garant al vechilor tovărășii care rezistă de ani și ani. 

M-a bucurat, nespus, reîntâlnirea cu istoricul și diplomatul prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României, prieten drag, un tip sociabil, politicos și dotat cu un incredibil simț al umorului, însușiri caracteristice doar marilor personalități. 

Totodată, ne-a încântat cu harul de orator domnul profesor universitar doctor Ioan Bogdan Lefter, care a smuls binemeritate aplauze din partea celor prezenți. 

Îi voi aminti, de asemenea, pe epigramiștii și poeții Dan Norea, Ananie Gagniuc, Ionuț-Daniel Țucă și Petru Brumă (toți din Constanța), Elena Mândru, Daria Dumescu, Vasile Vajoga, Vasile Larco, Adrian Grăjdeanu și Gheorghe Bălăceanu (toți din Iași), dr. Corneliu Zeana și Laurențiu Ghiță (ambii din București), Ioan Toderașcu (Costești - Vaslui), Nicolae Bunduri (Brașov) Ion Diviza (Chișinău), Florian Abel (Valea Măcrișului - Ialomița), George Eftimie (Buzău), Andrea Elena Negoianu (Craiova), Cătălina Orșivschi (Vama - Suceava), Constantin Moldovan (Mănăstirea Humorului - Suceava), Dumitru Sârghie-Mitif (Slatina), Petronela Apopei (Gheorgheni - Harghita), Dan Culicovschi, Iulia Dragomir și Ion Mazilu (toți din Ploiești), Alecu Crăciun (Dărmănești - Bacău), Georgiana Avramescu (Sângeru - Prahova), caricaturiștii Mihai Pânzaru-PIM (Suceava) și Leonte Năstase (Constanța), Teodora Panait (Vaslui - interpretă de muzică populară), prietena Adina Mandalac (Mizil) și mulți alții…

Prezentatorul festivității a fost Costin Enache, realizatorul emisiunii ,,Vatra Luminoasă’’ de la Radio România Actualități, despre care mă voi rezuma să spun doar atât: un om fain! 

Se cuvin aduse mulțumiri conducerii Liceului ,,Grigore Tocilescu’’, Inspectoratului Școlar Prahova, Primăriei și Consiliului Local Mizil, partenerilor festivalului, dar mai ales generoșilor sponsori fără de care nimic nu ar mai fi fost la fel.

Amintindu-vă de marele Caragiale, ce spunea că ,,norocul e prea puțin și lumea prea multă”, închei felicitându-i pe toți participanții la acest prestigios festival care nu are învinși, ci doar învingători.

Să ne revedem sănătoși la cea de a XVIII-a ediție! 

 

ULTIMA EPIGRAMĂ

 

Aș vrea cea de pe urmă epigramă - 

De-o fi să mor departe, -ntr-un azil -

S-o scriu ca Păstorel, uitând de dramă,

Apoi s-o ducă poșta la Mizil!

 

Constantin MOLDOVAN 

 

 

Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind! 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ,,ROMEO ȘI JULIETA LA MIZIL!’’.
 Vizualizări articol: 1862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
,,ROMEO ȘI JULIETA LA MIZIL!’’5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei