Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 265 (8489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dintr-un buzunar în altul

Pentru plata ajutoarelor și celorlalte prestații sociale în județul Suceava statul taxează statul cu peste 800.000 de euro pe an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 205.000 de suceveni beneficiază de o formă de prestații sociale plătite prin Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava, de la alocații de stat și ajutoare sociale până la indemnizații pentru bolnavii de TBC sau cu HIV/SIDA. O parte dintre beneficiari au optat pentru plata sumelor direct în cont, dar foarte mulți vor banii trimiși prin mandat poștal. Dacă în cazul plăților în cont bancar, între bănci și AJPIS există înțelegeri în baza cărora instituția statului nu achită comisioane, pentru plățile prin mandat poștal AJPIS trebuie să plătească la Poșta Română o taxă de 1,1% din suma pe care o expediază către beneficiari.

Anul trecut, suma plătită pentru taxele poștale a fost de 4,056 milioane de lei, echivalentul a 811.200 de euro, iar în acest an, până la data de 30 septembrie, s-au plătit taxe poștale în valoare totală de 3,204 milioane de lei, echivalentul a 640.888 de euro.

Întrebat pentru ce fel de plăți instituția are de achitat taxe poștale, directorul AJPIS Suceava, Dan Ionuț Adomniței, a declarat că cel mai mare procent de beneficiari către care plățile se fac prin mandat poștal este în cazul celor cu venit minim garantat (ajutor social) - 99,43% și al celor cu alocație de susținere a familiei – 98,71%. De asemenea, și plata indemnizației pentru bolnavii de TBC se face în majoritatea cazurilor prin mandat poștal (78,85%).

Plata majoritar în cont bancar se face pentru indemnizația de sprijin pentru adopție (97,14%), indemnizația pentru bolnavii de HIV/SIDA - 90,24%, stimulentul de inserție pentru creșterea copilului – 85,31%, indemnizația de creștere a copilului – 82,33%, alocația în vederea adopției – 78,26%, alocația de plasament – 70,78%, alocația pentru îngrijire copil 3-7 ani cu handicap – 69,62%. Alocația de stat este achitată în cont pentru 61,06% dintre beneficiari, în timp ce drepturile persoanelor cu handicap sunt plătite pentru 65,15% dintre acestea prin mandat poștal și doar pentru 34,85% sumele sunt virate în contul bancar.

Doar 0,57% dintre beneficiarii de ajutor social și 1,29% dintre beneficiarii alocației pentru susținerea familiei au cont în bancă sau acceptă plata banilor prin cont în bancă. Numărul mediu de suceveni care primesc ajutorul social prin mandat poștal este de 6.313 persoane, iar al celor care îl primesc în cont este de doar 36 de persoane.

Dacă procentual diferențele între forma de plată a prestațiilor sociale este semnificativă, ca număr deosebirile nu mai sunt atât de mari. Astfel, numărul mediu de beneficiari cu plata prin mandat poștal este de 90.663 de persoane, iar numărul mediu de beneficiari cu plata în cont este de 98.613 persoane. Cele mai multe prestații sociale sunt alocațiile de stat. Dintre acestea, 57.933 sunt achitate prin mandat poștal și 83.561 sunt virate în contul beneficiarilor. Taxele poștale plătite în perioada ianuarie-septembrie a.c. pentru plata alocațiilor prin mandat au fost de 1,538 de milioane de lei, adică echivalentul a 307.481 de euro. Ca valoare, urmează taxele poștale pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, care în perioada menționată s-au ridicat la 1,032 milioane de lei. Pentru plata venitului minim garantat AJPIS a achitat taxe poștale de 203.972 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru plata ajutoarelor și celorlalte prestații sociale în județul Suceava statul taxează statul cu peste 800.000 de euro pe an.
 Vizualizări articol: 1651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pentru plata ajutoarelor și celorlalte prestații sociale în județul Suceava statul taxează statul cu peste 800.000 de euro pe an5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei