Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 245 (8469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Expoziție de sculptură Ion Mândrescu și istoria orașului Vatra Dornei și a Bucovinei în imagini, la inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din orașul-stațiune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, care va avea loc în data de 28 noiembrie a.c., cuprinde și vernisajul a trei expoziții permanente organizate de Muzeul Național al Bucovinei. Directorul muzeului, dr. Emil Ursu, a declarat că este vorba de două expoziții de fotografie – „Din istoria orașului Vatra Dornei și a Cazinoului Băilor în imagini” și „Bucovina, de la anexare la Al Doilea Război Mondial (1774-1944)”, și de o expoziție de artă, care va cuprinde opt lucrări din colecția sculptorului Ion Mândrescu.

De asemenea, Casa de Cultură din Vatra Dornei pregătește o expoziție de pictură David Croitor.

„Expozițiile organizate de muzeu se circumscriu unui protocol încheiat între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Consiliul Județean Suceava pentru sărbătorirea a 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Documentarea pentru expozițiile de fotografie este finalizată în proporție de 99,80%, acum se lucrează la panouri”, a declarat dr. Emil Ursu.

Fotografiile însoțite de texte explicative și mărturii vor fi amplasate în sălile cazinoului pe 47 de panouri cu înălțime de 2 metri și lățimi de 1,2 metri, 1,5 metri și de 2 metri. Sunt imagini de arhivă din colecții private și publice, din ziare de epocă și vor fi prezentate inclusiv imagini din timpul restaurării cazinoului și fotografii ale unor personalități ale Bucovinei.

 

Cazinoul a fost construit în doi ani și restaurat în 37 de ani

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit în numai doi ani, în perioada 1896-1898, când Bucovina era parte din Imperiul Austro-Ungar, fiind inaugurat pe 10 iulie 1899. Finanțarea a fost asigurată prin subscripţie publică, la care a contribuit și împăratul Franz Joseph, și dintr-un împrumut la o bancă vieneză. Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang.

La inaugurare rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris; clădirea avea și o sală de teatru, bibliotecă, restaurant, cofetărie și spații de utilitate publică, fiind un loc preferat al lumii mondene. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cazinoul a fost folosit de armatele germane în scopuri militare. În septembrie 1944, în timpul retragerii ultimelor unități militare din Vatra Dornei, a suferit distrugeri importante. Regimul comunist l-a naționalizat, a remediat distrugerile și l-a transformat în club muncitoresc și centru al stațiunii balneare. Cazinoul a devenit loc pentru ședințe de partid sau întâlniri sindicale, dar și pentru campionate naționale de șah.

În prima parte a anului 1986 au început ample lucrări de renovare a clădirii și de remodelare a perimetrului din vecinătate, care încă nu erau finalizate în decembrie 1989. În primele trei luni din 1990 s-au furat candelabrele, marmura de Carrara, cristalurile și căzile de cupru, conform unui articol din ziarul „Gândul” din 5 august 2008. Lucrările de restaurare nu au mai fost continuate din lipsă de fonduri și ca urmare a schimbării repetate a proprietarilor: după 1990, cazinoul a aparținut societății Dorna Turism SA, apoi a fost transferat în administrarea Consiliului Local Vatra Dornei, iar în 2003 a fost revendicat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În 2004 a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina.

În anul 2019 Arhiepiscopia a început consolidarea și restaurarea cazinoului, declarat monument istoric clasa A, lucrările fiind finanțate printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de cinci milioane de euro. Proiectul a fost semnat la finalul anului 2017, când funcția de președinte în exercițiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est era deținută de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

În paralel, străzile și trotuarele din jur au fost pavate cu piatră cubică, podul de peste râul Dorna a fost reabilitat, albia râului a fost regularizată și toate cablurile au fost îngropate în canale tehnice.

Cazinoul a devenit Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” și la inaugurarea din 28 Noiembrie, de Ziua Bucovinei, aici va avea loc și o ședință festivă a Consiliului Județean Suceava. Regimul de vizitare a centrului muzeal și programul de evenimente vor fi stabilite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, proprietarul imobilului.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziție de sculptură Ion Mândrescu și istoria orașului Vatra Dornei și a Bucovinei în imagini, la inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din orașul-stațiune.
 Vizualizări articol: 986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziție de sculptură Ion Mândrescu și istoria orașului Vatra Dornei și a Bucovinei în imagini, la inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din orașul-stațiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei