Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 222 (8446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Omagiu

16 ani de la moartea lui Ioan Grosaru, eroul care a murit în TAB-ul din care și-a salvat colegii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Astăzi se împlinesc 16 ani de la moartealocotenentului Ioan Grosaru, din Păiseni-Cornu Luncii, militarul care a fost erou pentru colegii din TAB-ul în care și-a găsit sfârșitul. Ca în fiecare an, cel care nu l-a uitat este Dumitru Davidel, octogenarul militar rezervist care  și-a făcut un scop al vieții din cinstirea eroilor, dintre care Grosaru are cel mai important loc în inima sa.

Dumitru Davidel se va îngriji ca și în acest an, în ziua morții, Ioan Grosaru să fie pomenit în biserici, iar la mormântul său va avea loc o nouă cinstire cu onoruri, în această toamnă. 

Pe 21 septembrie 2007, Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa. Ioan Grosaru este considerat un erou pentru că şi-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaş. Unul dintre colegii săi a rămas orb în urma exploziei.

Un adevăr este că prin implicarea mai multor oameni de bine, Grosaru este printre eroii recenți pentru care s-au făcut multe post-mortem.

În satul natal al eroului, la Păiseni - Cornu Luncii, mormântul lui Ioan Grosaru a devenit un adevărat panteon al eroilor prin ridicarea unei cruci monumentale de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, cu ocazia comemorării a zece ani de la moartea eroului din Irak.

Cea mai mare parte a investiţiei a fost a Primăriei Cornu Luncii, însă, după cum o spune şi primarul Gheorghe Fron, principalul promotor, cel care nu a obosit să se implice în acest proiect, a fost Dumitru Davidel.

„Neamul este etern prin cultul eroilor, iar Ioan Grosaru este un erou adevărat, greu de egalat. În toamna anului 2007, când eroul Ion Grosaru a murit în Irak, a fost adus acasă şi înmormântat lângă dealul pe platoul căruia se află biserica din sat. Memoria unui erou nu poate fi cinstită printr-o groapă acoperită cu pământ şi coroane. Pe cont propriu, am făcut un proiect pentru construcţia monumentului. Cu ajutorul colegilor eroului Ioan Grosaru de la Batalionul 32 Infanterie din Timişoara, al Ministerului Apărării, Romtehnica Bucureşti şi al Primăriei Cornu Luncii, care a pus cei mai mulți bani, s-a creat un frumos ansamblu arhitectonic pentru eroul Ioan Grosaru şi eroii satului Păiseni”, a povestit pentru Monitorul de Suceava Dumitru Davidel.

 

Puteți vizita Casa Memorială ”Ioan Grosaru”

A urmat amenajarea casei în care s-a născut Ioan Grosaru şi care a devenit Casa Memorială Ioan Grosaru.

Ţinuta militară, obiecte personale, fotografii care surprind misiunile în care a fost Grosaru, decoraţii, steaguri de luptă, toate se regăsesc în casa memorială. Casa a fost inclusă pe lista obiectivelor de vizitat din judeţul Suceava, obiectivul fiind marcat pe drumul judeţean care leagă Cornu Luncii de Mălini.

Casa memorială poate fi vizitată zilnic, sora eroului primindu-i pe cei care ajung la Păiseni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 16 ani de la moartea lui Ioan Grosaru, eroul care a murit în TAB-ul din care și-a salvat colegii.
 Vizualizări articol: 5445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
16 ani de la moartea lui Ioan Grosaru, eroul care a murit în TAB-ul din care și-a salvat colegii3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei