Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 221 (8445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII

SFATUL MEDICULUI: UN SFAT HOLISTIC PENTRU ”CEI RĂI”...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tema propusă este de ordin etic… Deopotrivă, de ordin etic-medical. Pentru cei credincioși, pot spune că este o temă morală, implicit moral-medicală. Este vorba de relația creier-trup... Altcumva spus, de corelația ”Mens sana in corpore sano”, ceea ce înseamnă a trăi ”mult și bine”... Și dau asigurări că este la îndemâna tuturor!

Așadar, omul care trăiește cu obsesii rele, cultivând ura, ciuda, disprețul, autosuperiorizarea, mândria, minciuna, invidia, ofensa, lăcomia, ”două fețe”, neiertarea, răzbunarea - și alte forme de dușmănie și agresivitate (și fizică), toate însemnând FRICĂ - este zilnic și necondiționat supus unei zicale populare: ”Bea otravă, sperând să moară celălalt”.

Practic – iar asta e dovedit științific! – ”grație” gândirii sale (rod al casei părintești toxice, unde i-au fost cultivate aceleași vicii), în permanent în corpul său au loc descărcări emoționale de ordin neuro-hormonal care, cu timpul, îi îmbolnăvesc ireversibil ”carcasa în viu”; este vorba despre bolile de stres, provocate de gândul rău și ”grija altuia”: diabet, boli autoimune, endocrine, obezitate, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, hemoroizi, ulcer gastric, accidente vasculare diverse, cancer etc... Faptul e confirmat și de proverbul ”Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia”.

Deopotrivă, de regulă acest... pacient - căci el pacient este!... - dezvoltă și adicții: alcool, fumat, mâncare, droguri… sau medicamente.

Așadar, inconturnabil, soarta individului cu astfel de obsesii rele este pecetluită din nefericire de propria minte, întrucât corpul rămâne sănătos numai dacă este guvernat de ”mens sana”.

Pentru acești pacienți, speranța autovindecării, deși e minimă, există: logoterapia combinată cu psihoterapia.

Deopotrivă, îi poate ajuta lectura operelor lui Erich Fromm, Scott M. Peck, Elisabeth Blackburn, Viktor Frankl, Frederic Lenoir, Gabyja Toleikyte (cartea ”Fuck!... De ce nu mă schimb!”), Bruce Lipton, Boris Cyrulnik, Ingeborg Bosch și alții… Adaug studiul principiilor stoicismului (după Zenon din Kitium), opera lui Spinoza, ”Etica” și Evangheliile - acestea mai ales explicate de cunoscători. Toate pot enorm ajuta procesul de autocunoaștere și autovindecare.

Practic este vorba de a trăi senin!... Fără frică!... Întrucât ”păcatele” enumerate la început sunt expresia fricii... Ceea ce nu înseamnă ignorarea răului, ci rostirea adevărului iubitor dinaintea oricui și oricând: rostire necondiționată, fermă și cu blândețe. Merită!...

După ce omului ”trăitor în păcat” i-ai explicat răbdător o dată, de două ori,... de n ori, dacă mereu (te) respinge, el trebuie lăsat ”în plata lui”… Din nefericire, și-o va lua... de la viață.

Scrierea asta mi-a fost inspirată de întâmplătoarea găsire ”pe rețele” a unui text plin de ură și dispreț la adresa poporului român, postat de o anonimă clujeană - Margareta Szabo; un text denigrator și la adresa lui Avram Iancu, făcătură vehiculată mai apoi de numeroși precari asemenea autoarei… Și nu vorbesc aici de Viktor Orban și adepții săi ”de dincolo”, din ”țara vecină și prietenă”…

Cum ziceam: nu trebuie luptat cu ”cei răi” decât la o injurie fizică și atunci, ferm! Cei răi trebuie doar sfătuiți de bine și atât. Sfătuiți, ignorați și iertați. Căci, bieții, nu știu ce fac și își fac!...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SFATUL MEDICULUI: UN SFAT HOLISTIC PENTRU ”CEI RĂI”....
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SFATUL MEDICULUI: UN SFAT HOLISTIC PENTRU ”CEI RĂI”...0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei