Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 161 (8385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Recunoștință

Veteran de război, sărbătorit la Liteni la împlinirea vârstei de 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un veteran de război din Corni, orașul Liteni, a fost sărbătorit ieri la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Emil Dascălu, luptător pe cele două mari fronturi ale Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înaintat în grad onorific de către Ministrul Apărării Naționale, recompensat cu diplome și decorații și sărbătorit la Liteni împreună cu familia, prietenii apropiați și autoritățile.

Emil Dascălu, respectatul și îndrăgitul veteran din satul Corni, care a împlinit ieri 100 de ani de viață, a fost însoțit de toți cei apropiați la o sărbătoare atât de importantă. La întâlnirea din centrul localității Liteni au vorbit pe rând despre momentul aniversar oficialități locale și județene prezente la moment.

Din partea Centrului Militar Județean Suceava, a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Filiala Suceava și a Asociației ”Cultul Eroilor” Suceava, președintele asociației, col. rtg. Neculai Niga, împreună cu lt.col. Cristian Cucu, a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naționale privind avansarea onorifică la gradul de locotenent-colonel.

”Ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite de veteranii de război pe fronturile celui de al II-lea Război Mondial, precum și pentru cinstirea memoriei celor peste 750.000 de foști camarazi ai lor care și-au dat jertfa supremă pe câmpurile de bătălie, se avansează în grad onorific la gradul de locotenent-colonel domnul Dascălu Emil.” Veteranului Emil Dascălu i-au fost înmânate gradele, alături de un însemn cu culorile drapelului național al României.

Din partea Centrului Militar Județean Suceava veteranul sărbătorit a primit diploma aniversară, pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în luptele purtate de Armata Română, dar și pentru izbânda obținută în lupta cu timpul vreme de un secol. Col. rtg. Neculai Niga a transmis apoi mesajul veteranilor de război din întreg județul, multă sănătate sărbătoritului și soției acestuia, precum și întregii familii. El a vorbit despre anii de război petrecuți de Emil Dascălu pe fronturile din est, până la Cotul Donului și apoi spre vest, între 1941 și 1945, despre lupta cu viața grea a anilor 40-50, despre cei doi copii minunați pe care îi iubește și le poartă și acum de grijă. O diplomă aniversară a venit și din partea Asociației Veteranilor de Război, însoțită de o medalie, o cocardă cu tricolor și un ajutor financiar, pentru care sărbătoritul le-a mulțumit.

Din partea Uniunii Veteranilor de Război, la eveniment a fost prezent și președintele Filialei Suceava, Ion Ploșniță.

 

Felicitat și îndrăgit de toți membrii comunității din Liteni

Prezent la eveniment, Tomiță Onisii, primarul orașului Liteni, s-a adresat celor prezenți: ”Astăzi în comunitatea noastră îl aniversăm pe domnul Dascălu, care împlinește 100 de ani. Eu zic să-l aplaudăm și să-l felicităm pentru vârsta frumoasă pe care a împlinit-o și pentru gradul în rezervă primit astăzi. Cu această ocazie, primăria și consiliul local înmânează o diplomă aniversară domnului Emil Dascălu, cu urări de sănătate și mulțumiri pentru tot ce a făcut el pentru comunitatea Liteni și un ajutor în bani.”

A venit și rândul sărbătoritului, care le-a mulțumit cu tot respectul celor care nu l-au uitat și i-au fost alături la venerabila vârstă, iar florile primite au ajuns la soția lui, Veronica. ”Am primit decorații de la București și de la rusnaci. De la rusnaci normal nu era să o primesc, pentru că eu sunt român ortodox, iar ei erau comuniști.” În poveștile sale el a arătat cunoștințe temeinice despre istoria perioadei în care a trăit tumultos. Emil Dascălu a fost revizor de cale ferată la Depoul Dolhasca și zi de zi parcurgea 30 de kilometri pentru supravegherea căii ferate din subordinea sa.

Dumitru Ciobanu, cel mai mare nepot al sărbătoritului, ne-a spus despre secretul vârstei venerabile a unchiului său: ”Serviciul și munca l-au ținut atâția ani, pentru că asta a fost specialitatea familiei Dascălu: munca. A fost și un om deosebit, care a învățat și ține minte foarte multe lucruri. De aceea l-am iubit și îl iubesc.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veteran de război, sărbătorit la Liteni la împlinirea vârstei de 100 de ani.
 Vizualizări articol: 1344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Veteran de război, sărbătorit la Liteni la împlinirea vârstei de 100 de ani5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei