Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 161 (8385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scapă cine poate

Toader Buliga, ultimul pe lista ofițerilor de poliție pensionari la 47-48 de ani. Colegii mai tineri nu vor avea probabil această șansă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ofițerul de poliție Toader Buliga, originar din Arbore, este de la începutul acestei luni proaspăt pensionar, la vârsta de 48 de ani și după 26 de ani de muncă în poliție.

Deși abia își adjudecase de câteva luni de zile prin concurs postul de inspector-șef al Poliției județene Botoșani, Buliga a ales să se pensioneze la puțin timp după ce a îndeplinit și condiția de vârstă, alături de cei peste 25 de ani de muncă în operativ, așa cum prevede legislația acum.

Toader Buliga a condus și Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, precum și IPJ Bacău.

La fel ca majoritatea colegilor din generația sa, acesta a ales să se pensioneze când i s-a ivit ocazia, deși evident că ar mai fi putut lucra la nivel înalt în conducere IPJ Botoșani câțiva ani buni.

La cum este în momentul de față sistemul, pensionările sunt deosebit de avantajoase pentru polițiști, în sensul că pot cumula pensia cu un salariu în alt domeniu de activitate.

În plus, polițiștii ies în majoritate la pensie imediat ce îndeplinesc condiția de a avea 25 de ani de muncă în operativ, mai ales că se vorbește tot mai apăsat de creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști și magistrați.

Potrivit legii actuale, vârsta de pensionare a angajaților din Ministerul de Interne este de 60 de ani, însă cei care muncesc în condiții speciale (muncă operativă, adică pe teren, în ture, și pe timp de noapte, nu cu program fix de luni până vineri) și au 25 de ani vechime se pot pensiona și cu 13 ani mai devreme. Așadar, polițiștii pot ieși la pensie și ies în mare parte la 47-48 de ani. 

Creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști, alți angajați MAI și magistrați a fost una dintre cerințele Comisiei Europene pentru ca România să primească bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Se vorbește de cinci ani în plus înainte de pensie pentru aceste categorii. Practic, vârsta limită ar urma să crească până la 65 de ani, evident tot cu o scădere în funcție de anii lucrați în sistemul operativ.  

Oficiali ai Guvernului au încercat să vină cu declarații liniștitoare și au declarat că au propus Comisiei un plan de implementare gradual. Creșterea vârstei de pensionare ar urma să se facă gradual, nu brusc cu 5 ani.

Evident, în sistem sunt temeri că nu va fi așa, iar mulți dintre cei care ar mai avea puțin până să îndeplinească condițiile caută soluții pentru a putea ieși la pensie.

Sunt însă și excepții, inclusiv în cadrul Poliției Suceava, atât în rândul ofițerilor, cât și al agenților șefi de post. Oameni care încă lucrează deși ar fi putut ieși la pensie de luni sau ani de zile. Tendința generală este însă de a pleca imediat ce sunt îndeplinite condițiile.

Ca o concluzie, pare destul de cert că polițiștii mai tineri de acum nu vor mai avea șansa de a ieși la pensie în viitor la 47-48 de ani. 

De principiu, sistemul de acum pare păgubos pentru Statul Român, care are de plătit foarte multe pensii speciale, în timp ce pe locurile rămase goale trebuie aduși tineri care evident că trebuie și ei plătiți. 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toader Buliga, ultimul pe lista ofițerilor de poliție pensionari la 47-48 de ani. Colegii mai tineri nu vor avea probabil această șansă.
 Vizualizări articol: 2903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 5 voturi
Toader Buliga, ultimul pe lista ofițerilor de poliție pensionari la 47-48 de ani. Colegii mai tineri nu vor avea probabil această șansă1.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei