Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 139 (8363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Zilele Culturii Fălticenene

Slujba de pomenire a personalităţilor fălticenene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia „Fălticeni Cultural” şi Protoieria Fălticeni au organizat miercuri, 15 iunie, la Catedrala „Învierea Domnului”, o slujbă de pomenire a personalităţilor fălticenene, oficiată de preoţi din urbea de pe Şomuz. Manifestarea a fost inclusă în calendarul „Zilelor Culturii Fălticenene” .

Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiinţă români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraş, preoţii au pomenit peste 60 de nume, printre ei numărându-se scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeşu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de ştiinţă ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.

 

Este o datorie sfântă de a nu uita personalităţile oraşului

„Ne-am rugat împreună pentru personalităţile oraşului Fălticeni care nu mai sunt printre noi, pentru cei care şi-au lăsat amprenta asupra vieţii noastre spirituale, pentru cei care au lăsat lucruri frumoase în urma lor. Mă gândeam că noi, preoţii din oraş, îl pomenim mereu pe maestrul Ion Irimescu, dar uităm să pomenim pe Mihai Eminescu, pe Ion Creangă, pe Mihail Sadoveanu şi nu mai spun de ceilalţi oameni de seamă trăitori, chiar şi vremelnic, în acest oraş.

Este o datorie sfântă de a nu-i uita, de a ne ruga pentru ei, de a-i pomeni, pentru că au lăsat un tezaur deosebit pentru noi şi de aceea trebuie să simţim cu toţii nevoia aceasta de a-i pomeni. 

Asociaţia <Fălticeni Cultural> îşi face datoria încă odată, pentru că de câţiva ani se gândesc să pomenească aceste personalităţi pe 15 iunie, şi noi suntem prezenţi astăzi, aici, să ne rugăm pentru ei. Cuvintele sunt puţine şi modeste, dar cu siguranţă emoţia noastră este comună şi avem o bucurie sfântă pentru că astăzi am pomenit aceşti oameni care au promovat Fălticeniul. Încă odată de gândim la ei, la operele lor, la realizările lor şi rugăm pe milostivul Dumnezeu să îi aibă în ocrotire şi în paza sa şi să ajute Asociația <Fălticeni Cultural> să îşi ducă crucea mai departe în modul acesta frumos şi să ne revedem în fiecare an în Catedrala oraşului pentru ai pomeni şi a ne ruga pentru ei”, a fost mesajul preotului Adrian Brădăţanu.

 

Lansare de carte şi concert de flautîn memoria lui Mihai Eminescu

Pe 15 iunie 2011, când a avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, a fost organizată şi o primă pomenire a personalităţilor fălticenene.

„De atunci această zi importantă pentru noi, românii, ziua morţii lui Mihai Eminescu, s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură, de personalităţile ale căror rădăcini sunt în oraşul Fălticeni”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural.

După ce preotul Liviu Mihăilă a mulţumit preoţilor slujitori şi celor prezenţi, a oferit tuturor volumul „Mihai Eminescu – Viaţa şi opera” de Gabriela Gîrmacea, o carte cu o abordare interesantă a vieţii şi operei lui Mihai Eminescu, cu explicaţii, ilustraţii, fotografii, poezii, scrisori şi o cronologie a evenimentelor din epoca în care a trăit poetul, lansată la Fălticeni vineri, 9 iunie. Profesorul universitar Nicolae Maxim, fost prim-solist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, un reper de profesionalism, tenacitate şi delicateţe sufletească care a concertat pe toate marile scene din Europa, Japonia, China, Canada şi a contribuit la realizarea înregistrărilor pe CD a lucrărilor simfonice de Enescu şi Brahms sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, a oferit un concert de flaut în memoria lui Mihai Eminescu şi a tuturor personalităţilor.

După slujba de pomenire la monumentele şi la mormintele personalităţilor fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, au fost depuse coroane şi flori din partea Asociaţiei „Fălticeni Cultural” şi a unităţilor de învăţământ din municipiu.

Programul zilei de 15 iunie a mai inclus la ora 12:00, spectacolul pentru copii „Harap-Alb” al Ateneului Naţional din Iaşi şi spectacolul coregrafic „Irimescu 120”, desfăşurat în interiorul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Dansatorii de la Opera Naţională din Iaşi şi de la Facultatea de teatru a Universităţii de Arte din Iaşi, secţia coregrafie, îndrumaţi de conf. univ. dr. Lorette Enache, au oferit un spectacol de teatru, dans şi muzică, printre statuile realizate de marele sculptor român Ion Irimescu, spectacol care  s-a focalizat în jurul principalelor teme abordate de maestru de-a lungul vieţii sale artistice, fiind integrat în dimensiunea spaţiului contemporan pe care îl oferă astăzi instituţia de cultură fălticeneană.

De la ora 17,00, publicul iubitor de teatru a vizionat spectacolul „Atenţie, aterizăm” al Ateneului Naţional din Iaşi, seara încheindu-se cu Gala „Excelenţa în educaţia din mediul rural” şi proiecţia filmului „Pe aici nu se trece”, în prezenţa actorului Vlad Rădescu. Toţi cei prezenţi la film au primit în dar cartea despre Vladimir Găitan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujba de pomenire a personalităţilor fălticenene.
 Vizualizări articol: 598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slujba de pomenire a personalităţilor fălticenene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei