Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 139 (8363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Investiții mult așteptate

Ieri au demarat lucrările la Campusul II al USV, din zona comunei Moara

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a marcat ieri, 15 iunie 2023, unul dintre cele mai importante momente din istoria sa. În jurul orei 09.00 au fost demarate lucrările la primul cămin studențesc din cadrul viitorului campus universitar, care se va dezvolta pe terenul de 30 de hectare pe care USV îl administrează în zona localității Moara. Acest moment reprezintă un pas important în împlinirea unui vechi deziderat al instituției de învățământ superior sucevene, acela de creștere a capacității de cazare.

Potrivit proiectului de investiție aprobat, viitorul cămin studențesc va asigura un număr total de 824 de locuri de cazare în camere moderne, cu grup sanitar propriu. 407 camere din noul cămin vor avea câte două paturi, iar 10 camere vor fi dotate cu un singur pat, fiind destinate persoanelor cu dizabilități. Toate camerele vor fi dotate cu mobilier specific, beneficiind de paturi, birouri, rafturi, dulapuri, frigidere, mijloace de apărare contra incendiilor. Noul căminul va avea în dotarea lui săli de lectură, oficiu pentru preparare hrană și spălătorie/călcătorie. Clădirea va avea o suprafață de 20.000 metri pătrați și va respecta noul standard nZEB, care presupune un nivel ridicat de eficiență energetică al clădirilor și reducerea dependenței de sursele de energie poluante.

Finanțarea pentru acest obiectiv de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. De asemenea bani pentru realizarea investiției vor veni și din veniturile proprii ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.  Valoarea investiției este de aproximativ 140 milioane de lei, fiind probabil cel mai mare proiect de infrastructură universitară în desfășurare, în acest moment, în România. Vorbind despre termenul de finalizare al investiției, termenul contractual este de 4 ani, dar există un angajament din partea constructorului de a finaliza construcția în 2 ani.     

 

Un proiect de anvergură pentru dezvoltarea învățământului superior la Suceava

Dezvoltarea Campusului II în apropierea orașului, în comuna Moara,  reprezintă un moment extrem de important pentru viitorul învățământului superior sucevean. Creșterea capacității de cazare a universității și dezvoltarea infrastructurii de învățământ, prin realizarea unor noi spații în campusul II, vor constitui argumente suplimentare în favoarea alegerii universității din Suceava de către viitorii absolvenți de liceu din regiunea de Nord-Est a țării. Astfel, în cursul acestui an sau la începutul celui următor, vor demara lucrările și la clădiri destinate învățământului dual, un restaurant/cantină studențească, un teren pentru activități sportive, sistemul de alimentare cu energie electrică printr-un parc fotovoltaic care va fi construit pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, o Casă de Cultură a Studenților, precum și două sedii noi de facultăți. Pentru creșterea mobilității între cele două campusuri ale universității, universitatea va achiziționa două autobuze carevor circula după un program stabilit și care vin în completarea schemei de transport metropolitan electric a autorităților locale.

Momentul demarării lucrărilor de ieri a fost marcat, în chip simbolic, prin predarea capsulei timpului de către Elisei Bidu, reprezentantul firmei Simion Tehnoconstruct care execută lucrarea, rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, și plasarea acesteia în locul unde au început lucrările.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ieri au demarat lucrările la Campusul II al USV, din zona comunei Moara.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ieri au demarat lucrările la Campusul II al USV, din zona comunei Moara0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei