Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 120 (8344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar complicat

Doi bărbați suspecți într-un posibil jaf cu un prejudiciu de aproape 1,2 milioane de euro, lăsați în libertate de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ceea ce pare jaful secolului în județul Suceava, cu un prejudiciu de circa 1,2 milioane de euro, s-ar putea dovedi un dosar cu multe semne de întrebare. Și asta după ce doi dintre suspecții reținuți pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au fost lăsați în libertate, sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi România. Soluția nu este încă definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Valentin Juravle, din Rădăuți, a fost pus sub acuzare de procurori pentru comiterea infracțiunilor de ”tâlhărie calificată cu consecințe deosebit de grave”, „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, „instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, respectiv „instigare la uz de armă fără drept”. Iordache-Mihuț Magdici, tot din Rădăuți, este acuzat de ”contrabandă” și ”favorizarea infractorului”. Traian Andronachi, avocatul care l-a reprezentat pe Valentin Juravle, spune că în raport cu probele din dosar, măsura dispusă de magistratul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava poate fi considerată corectă. ”Am încredere totală în instanțele sucevene, și mă refer în special la Tribunal și Curtea de Apel, și cred că măsura de a-i pune în libertate pe clienții mei reflectă realitatea. E un dosar cu multe lacune și cred că vor fi și alte surprize în perioada următoare”, a arătat avocatul Traian Andronachi.

 

Cinci dintre posibilii tâlhari sunt încă neidentificați

Potrivit anchetatorilor, în luna noiembrie a anului 2022, Valentin Juravle, împreună cu alte cinci persoane neidentificate încă, au decis să-i jefuiască pe un bărbat din Rădăuți și pe tatăl acestuia, care se ocupau cu transportul de bunuri electronice, gen telefoane sau tablete, pe ruta Ungaria-Ucraina via Vama Siret - România. Pentru a putea să-și ducă planul la bun sfârșit, Valentin Juravle ar fi montat sub autoutilitara marca Mercedes-Benz Sprinter, cu care se efectuau transporturile respective, un sistem de localizare GPS. Cu ajutorul unei cartele SIM și a unei aplicații aferente, microbuzul a putut fi urmărit metru cu metru. Pentru a fi eficienți, tâlharii ar fi folosit două autovehicule, cu care s-au deplasat la Pojorâta, acolo unde urmau să intercepteze microbuzul cu electronice.

 

Filmul unui jaf ca în filme

Valentin Juravle s-ar fi îmbrăcat în haine închise la culoare, ar fi luat o armă artizanală letală, de foc, cu țeavă de calibru 6,3 mm, pentru care nu avea nicio formă de autorizare, și ar fi cumpărat o canistră cu benzină pentru a incendia toate obiectele care i-ar fi putut incrimina pe el și amicii săi. Agresorii ar mai fi avut cu ei obiecte care semănau cu pistoale, dar și un pistol cu aer comprimat, de tir, armă neletală, calibru 4,5 mm, pentru care nu aveau niciun fel de autorizație.

În așteptarea mașinii pe care o urmăreau prin GPS, au patrulat pe drumul Pojorâta – Vatra Moldoviței. Când mașina s-a apropiat, în noaptea dintre 14 și 15 noiembrie, în zona Paltinu, într-o zonă izolată, ar fi instalat pe șosea un dispozitiv metalic perforant. În același timp, spre mașină, Valentin Juravle ar fi tras un foc cu arma pe care o avea și a perforat un pneu, care cel mai probabil a fost perforat și de dispozitivul amplasat pe șosea. Pe drum a fost postat și un autovehicul cu farurile aprinse, ceea ce l-ar fi determinat pe șoferul autoutilitarei să reducă viteza de deplasare. După ce mașina cu electronice a oprit, atacatorii, care aveau fețele acoperite cu cagule sau fulare, au ajuns imediat în fața autoutilitarei și au strigat: „Poliția! Control!”. Bărbatul care se ocupa cu înlocuirea jantei a cărei anvelopă fusese distrusă a fost forțat să se culce la pământ, acolo unde i s-ar fi pulverizat în față și spray lacrimogen. Celălalt pasager al autoutilitarei a fost dat jos, culcat la pământ și i s-ar fi dat și acestui cu spray în față. Totul sub amenințarea armelor reale sau de jucărie, cei doi bărbați care transportau obiecte electronice fiind avertizați că vor fi omorâți dacă fac vreo mișcare. Au fost urcați în mașină și sub amenințarea armelor li s-a cerut să stea liniștiți.

 

Marfa aparținea unei firme din Ungaria

Valentin Juravle ar fi urcat la volan și mașina s-a deplasat din direcția în care venise, iar amicii săi l-ar fi urmat cu cele două mașini cu care s-a executat acțiunea de urmărire. O parte din marfa din mașină, constând în 454 telefoane mobile iPhone ProMax 14, 6 telefoane mobile iPhone 13, 245 Apple watch Ultra, 110 iPad 10, 400 căști audio Apple Airpods Pro2, toate noi, sigilate și ambalate în colete și paleți, au fost transferate în cele două mașini. Marfa, care aparține unei firme din Ungaria, era în valoare de peste 5,5 milioane de lei, respectiv 1,198 milioane de euro. Presupușii tâlhari au luat GPS-ul, au abandonat autoutilitara și pe cei doi bărbați, iar telefoanele acestora au fost aruncate lângă albia râului Moldovița. După ce au sesizat plecarea atacatorilor, victimele au alertat poliția, dar deja trecuse mai bine de o oră. Marfa furată ar fi fost depozitată în curtea locuinței lui Valentin Juravle, iar ulterior a fost vândută fără a se ști cui și când. Cazul este unul însă destul de complex, iar descoperirea doar a unuia din presupușii tâlhari din totalul de șase, și acela lăsat în libertate, arată că probele probabil nu sunt suficient de solide. Rămâne de văzut ce se va schimba în perioada următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi bărbați suspecți într-un posibil jaf cu un prejudiciu de aproape 1,2 milioane de euro, lăsați în libertate de judecători.
 Vizualizări articol: 4685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Doi bărbați suspecți într-un posibil jaf cu un prejudiciu de aproape 1,2 milioane de euro, lăsați în libertate de judecători5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei