Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 101 (8325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Investiții

La Iaslovăț se fac trei lucrări importante pentru comunitate, din fonduri locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei șantiere sunt deschise în această perioadă în comuna Iaslovăț, toate investițiile fiind din fondurile proprii ale administrației publice locale. 

Cea mai importantă ca impact pentru comunitate este lucrarea de amenajare trotuar și rigolă pe o lungime de 1650 de metri liniari. Lucrarea este aproape finalizată, iar localnicii se vor putea deplasa în siguranță, având la dispoziție trotuare pe ambele părți ale DN 2K, drumul național care străbate comuna Iaslovăț.

”Am decis să facem un efort de la bugetul local în principal pentru siguranța circulației și siguranța locuitorilor comunei noastre. Vom avea trotuare pe ambele părți, de 1,10 lățime. Până la finele lunii mai lucrarea va fi gata, vom face adresă la administratorul de drum, pentru marcaje și amenajare treceri de pietoni”, a declarat primarul comunei Iaslovăț, Ion Cotoară.

În teren se poate vedea deja cum arată lucrarea, o investiție care nu ar trebui să lipsească în nicio localitate rurală străbătută de un drum național.

Investiția în trotuare și rigole este de 1.050.000 lei și se întinde pe porțiunea de la intrarea în Iaslovăț dinspre Milișăuți și până la intersecția cu drumul comunal spre Bodnăreni.

Primarul a subliniat că intenția este de a continua amenajarea de trotuare până la  ieșirea din Iaslovăț spre Arbore.

O altă lucrare importantă, pentru elevi de această dată, se face la Școala 1 Iaslovăț, unde se construiește o sală de sport, o investiție de 1 milion de lei. Sala de sport este aproape finalizată, iar la începutul noului an școlar va fi dată în folosință cu certitudine.

Tot cu fonduri de la bugetul local este ridicat și sediul nou al Primăriei Iaslovăț, o investiție mare, de 2,7 milioane de lei.

Primarul Ion Cotoară a subliniat că acest nou sediu este impetuos necesar, în condițiile în care acum primăria își desfășoară activitatea într-o clădire foarte veche, din 1930, subdimensionată, după cum au văzut cu ochii lor mai toți cetățenii din Iaslovăț.

Noul sediu al Primăriei Iaslovăț va fi și sediu al Postului de Poliție Iaslovăț și al Oficiului Poștal.

„Suntem încrezători că spre finele anului 2023 lucrarea va fi gata și ne vom putea muta în noul sediu”, a spus Ion Cotoară.  

Tot la Iaslovăț, prin PNDL 1 a fost finalizată o lucrare de înființare sistem de rețele de apă și canal, pe 20,2 kilometri.  

Lucrarea urmează a fi recepționată și mai sunt de obținut autorizații de funcționare, beneficiari fiind 3.200 locuitori ai comunei.  

De asemenea, prin programul național de investiții Anghel Saligny vor fi modernizați 5,6 kilometri de drumuri locale, proiectul fiind în faza de semnare a contractului de finanțare. Acest proiect are o valoare de peste 10 milioane de lei.

 

Iaslovăț, o comună atipică, cu cea mai mare creștere a populației

După cum am arătat recent într-un amplu reportaj din Monitorul de Suceava, conform datelor oficiale de la recensământ, populația din Iaslovăț a crescut în zece ani de zile de la 3.163 locuitori la 4.624. Este comuna care are cea mai mare creștere din județ, de 46%.  

O realitate este că la Iaslovăț creșterea populației se datorează în mare măsură unor factori locali, nu unei migrații dintr-un oraș mare, cum este cazul comunei Ipotești de exemplu, și ea cu creștere mare a populației.

Pe de o parte sunt destul de mulți tineri care s-au întors de la muncă din străinătate, ridicându-și case, în timp ce unii și-au deschis și mici afaceri locale la Iaslovăț.
O altă explicație a creșterii populației este legată de familiile numeroase cu mulți copii de la Iaslovăț. Astfel, o familie care acum 20 de ani stătea într-o singură casă este acum mutată în patru-cinci case cel puțin, copiii construindu-și și ei propriile locuințe.

Primarul crede că momentul decisiv pentru dezvoltarea comunității a fost în anul 2002, când Iaslovățul a devenit comună. Anterior, făcea parte din comuna Milișăuți de atunci. Înainte de 2002, povestește Ion Cotoară, toate investițiile au fost concentrate la Milișăuți. Iar Iaslovățul, aflat totuși la câțiva kilometri distanță, nu era o prioritate.

După ce a devenit comună, încet-încet Iaslovățul a început să se dezvolte. Anterior, satul Iaslovăț era cunoscut doar ca localitate natală a cunoscutului lider comunist Emil Bodnăraș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Iaslovăț se fac trei lucrări importante pentru comunitate, din fonduri locale.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Iaslovăț se fac trei lucrări importante pentru comunitate, din fonduri locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei