Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 100 (8324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă

Mulți copii găsiți la cerșit pe străzile Sucevei. Cei care le dau bani le fac mai mult rău decât bine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un copil în vârstă de 6 ani cerșea zilele trecute pe strada de acces spre Iulius Mall Suceava, iar unul dintre trecători a ales să nu fie nepăsător, astfel că a sunat la Poliție. La scurt timp după ce un echipaj de la Poliția Locală și unul de la Secția Burdujeni au ajuns la fața locului și-a făcut apariția și mama. ”Motivațiile” părinților sunt unanim aceleași în cazurile de acest gen. Mama a spus că a scos copilul la cerșit pentru că nu au ce mânca.

Așa cum se întâmplă în cazurile de acest gen, copiii sunt ridicați, se identifică părinții, se iau declarații, se dă eventual o amendă, iar copiii sunt predați Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava.

”Anul trecut am ridicat de pe străzi 22 de copii și i-am predat la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava. Anul acesta avem alte opt cazuri de acest gen. Suntem sesizați de suceveni care îi văd, însă avem o bună colaborare și cu firma de pază de la Iulius Mall Suceava, de exemplu”, a declarat directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei.

 

Copii la cerșit, de la vârsta de o lună

Ovidiu Doroftei a arătat că a avut cazuri de la mamă ieșită la cerșit cu fetița de o lună de zile în brațe, copii de 6-7 ani care cerșesc aparent singuri, dar supravegheați îndeaproape, respectivi cei mai mari, care de regulă atrag atenția mai puțin.

Mama cu copilul de o lună a invocat de exemplu că nu are bani de lapte praf. A ajuns în centrul pentru mame în dificultate și i s-a explicat că sunt forme de ajutor ale Statului Român cu care poate să-și cumpere lapte praf.

 

Copiii ridicați din stradă se întorc de obicei în mediul care i-a scos la cerșit

Evident, cazurile de acest gen sunt extrem de delicate și nicidecum rezolvabile ușor. Asta pentru că părintele este suveran asupra copilului său până la un punct. De cele mai multe ori, copiii ridicați de la cerșit se întorc în mediile lor și îi reiau activitatea. Părinților li se explică că nu este bine ce fac, că există riscul să își piardă copiii, primesc uneori și amenzi, însă rar există o schimbare a atitudinii.

 

Copii luați de la părinți, în cazurile grave de neglijență și exploatare 

Au fost și cazuri recente în care copii neglijați și exploatați în mod repetat de părinți au fost ridicați din familii prin decizii ale instanței de judecată. Procedura este însă una destul de complexă și aplicabilă doar în anumite cazuri.

Acești copii au fost preluați de Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava și au fost dați în plasament, părinții fiind decăzuți din drepturi.

 

Paradoxal, sucevenii care vor să ajute le fac mai mult rău acestor copii 

Ajungem și la problema legată de motivele pentru stau în stradă acești copii. Pare poate dur, dar sucevenii care le oferă sume de bani le fac practic mai mult râu decât bine. Asta pentru că de cele mai multe ori banii ajung la cei care îi exploatează (părinți și nu numai). Iar dacă din cerșetorie nu s-ar face bani, evident că acești copii nu ar mai fi scoși în stradă. Pare atât de simplu, dar totuși este complicat și extrem de greu de rezolvat.

Directorul Poliției Locale Suceava i-a îndemnat pe sucevenii care văd copii la cerșit să anunțe autoritățile, și aceasta fiind o metodă de diminuare a fenomenului.

De principiu, la un astfel de caz nu ar trebui sunat la 112, existând Telefonul Copilului sau dispeceratul non-stop al Poliției Locale Suceava. Totuși, nu se pune problema ca cineva care sună la numărul de urgențe 112 pentru un astfel de caz să fie amendat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mulți copii găsiți la cerșit pe străzile Sucevei. Cei care le dau bani le fac mai mult rău decât bine.
 Vizualizări articol: 2452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mulți copii găsiți la cerșit pe străzile Sucevei. Cei care le dau bani le fac mai mult rău decât bine5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei