Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 63 (8287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dramă

Un tânăr cercetător în vârstă de 28 de ani a murit după anestezie, pe masa de operație, la Spitalul Municipal Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr cercetător în vârstă de doar 28 de ani a murit, miercuri, în timp ce era pregătit de medici pentru o intervenție chirurgicală la Spitalul Municipal Vatra Dornei. Tânărul Valeriu Stoilov era cercetător la Centrul de Economie Montană "CE-MONT" din Vatra Dornei și în ziua de 8 martie a.c. s-a accidentat la cot în timpul unui meci de fotbal cu prietenii. S-a prezentat în aceeași zi la spital pentru consultație, a fost investigat și diagnosticat cu fractură de olecran (cot) și programat pentru operație cu anestezie generală.

Directorul medical al Spitalului Municipal Vatra Dornei, dr. Cristian Rusu, a declarat că Valeriu Stoilov a fost internat luni, 13 martie, și programat pentru intervenția chirurgicală pentru data de miercuri, 15 martie. „S-au făcut toate analizele și investigațiile preoperatorii, totul era în regulă, pacientul nu avea nici o suferință anterioară cunoscută. După anestezie a intrat în stop cardiorespirator, inițial reversibil, apoi n-a mai răspuns la manevrele de resuscitare”, a declarat dr. Rusu.

Mama tânărului cercetător, Mihaela Linu, povestește că ultima oară a vorbit cu fiul ei marți seara, înainte de operație. Frântă de durerea pierderii unicului său copil, nu-și poate explica ce s-a întâmplat și îndreaptă degetul acuzator spre medicul anestezist Mihai Simu, pe care îl învinovățește de moartea fiului ei. Mihaela a prezentat o conversație pe WhatsApp, pe care a avut-o cu Valeriu în seara premergătoare operației. Era îngrijorată că tânărul a fost programat pentru operație abia după o săptămână de la producerea accidentul la fotbal și și-a întrebat fiul dacă amânarea ar fi generată de faptul că Valeriu n-a dat bani la medici. Tânărul i-a răspuns că nu și că toți medicii care urmau să se ocupe de el l-au vizitat și s-au comportat foarte bine. De asemenea, i-a scris mamei lui că în noaptea precedentă nu a dormit „aproape deloc” din cauză că un coleg de salon s-a plâns permanent de dureri și el a mers să caute asistenta, să-i administreze un calmant, și că a avut tensiunea arterială 13, „de frică de operație”.

 

 

„L-au tot amânat, i-au făcut analize, investigații și urmau să-l bage în operație. Așteptam să mă sune copilul meu și m-a sunat medicul, să-mi spună că a murit. Cum adică a murit?! Cu mâna ruptă din cot? Singurul meu copil...”, a spus Mihaela Linu. Ea crede că medicul anestezist a făcut o eroare care a dus la moartea fiului ei. De asemenea, refuză categoric ideea că Valeriu ar fi putut să aibă o afecțiune cardiacă preexistentă, nedetectabilă la investigațiile uzuale, de care nu a știut. „Omul (n.r. medicul anestezist) este în vârstă, tremura, era logic că n-o să poată să-i facă. De ce nu-i lasă pe ăștia (n.r. doctori) tineri? Îi omoară! Mi-a omorât copilul. Mi l-a omorât!”, își strigă mama durerea. „Ați făcut o greșeală și nu v-o asumați”, i-a reproșat ea medicului anestezist.

 

Dr. Simu: „Dacă mi-aș cunoaște o vină, aș recunoaște, indiferent de consecințe”

Medicul anestezist Mihai Simu a acceptat fără rezerve să discute cu jurnaliștii și să povestească ce s-a întâmplat. „Cu mâna pe Biblie, dacă mi-aș cunoaște o vină, aș recunoaște, indiferent de consecințe. A fost un caz imprevizibil, de 36 de ani n-am văzut așa ceva. Am fost doi anesteziști, nici unul nu a lipsit din sală nici 30 de secunde. Am urmat exact protocolul, medicament cu medicament, protocol administrat cu succes la persoane de 80-90 de ani”, a declarat dr. Simu. Acesta a spus că, la câteva minute după administrarea anesteziei, Valeriu a avut un spasm bronșic „extraordinar de puternic”, rezolvat cu antispastice, după care aproximativ 10 minute oxigenarea, ritmul și frecvența cardiacă au fost bune. Apoi, brusc, activitatea cardiacă s-a prăbușit, tânărul a făcut stop cardiorespirator și nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. „Inexplicabil, nenatural, cordul pacientului a cedat”, a afirmat medicul, care exclude categoric „o eroare umană”. El a mai spus că pacientului nu i-au fost făcute preoperator teste de alergologie deoarece acesta a negat o posibilă alergie, iar protocoalele obișnuite nu prevăd testarea în astfel de condiții. De asemenea, dr. Simu a spus că are toată înțelegerea pentru durerea mamei tânărului, însă aceasta l-a acuzat că i-a ucis fiul „pentru că nu i-a dat plicul” și consideră ambele acuzații inacceptabile și fără nici o legătură cu realitatea. El a recomandat calm și culegerea de informații corecte pentru că toată lumea are interesul de a face lumină cât mai repede în acest caz dramatic.

Conform declarațiilor unuia dintre colegii tânărului cercetător, motivul programării operației după o săptămână de la accident a fost acela că a fost așteptată o plăcuță de titan, necesară la intervenția chirurgicală.

După moartea lui Valeriu Stoilov, spitalul a declanșat o anchetă internă, iar Poliția Municipală Vatra Dornei a demarat cercetările, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. „S-a dispus începerea urmăririi penale IN REM pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dispunându-se efectuarea cercetărilor de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul IPJ Suceava — Poliția Municipiului Vatra Dornei, Biroul de Investigații Criminale”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, procuror Sofica Feclistov. În cursul zilei de vineri sunt așteptate concluziile medicilor legiști, rezultate după necropsie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tânăr cercetător în vârstă de 28 de ani a murit după anestezie, pe masa de operație, la Spitalul Municipal Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un tânăr cercetător în vârstă de 28 de ani a murit după anestezie, pe masa de operație, la Spitalul Municipal Vatra Dornei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei