Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 63 (8287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afacere bună

Chioșcul construit cu scandal în parcarea de pe str. Zorilor din municipiul Suceava, scos la vânzare de proprietar cu 73.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Construirea, anul trecut, a unui chioșc pe trei locuri de parcare pe strada Zorilor din municipiul Suceava se dovedește a fi o afacere foarte bună. Chioșcul a fost construit pe domeniul public, pe un teren închiriat de la primărie cu 18 lei mp, iar acum este scos la vânzare de proprietar cu 73.000 de euro. Aprobarea de închiriere a terenului folosit ca parcare de locatarii din zonă a fost cu scandal în Consiliul Local, consilieri ai USR și PSD votând împotriva proiectului. În legătură cu turnura pe care a luat-o afacerea cu chioșcul de pe strada Zorilor, viceprimarul Teodora Munteanu a declarat că timpul i-a dat dreptate în legătură cu opoziția pe care a manifestat-o față de acest proiect. „Un cetățean a cerut concesionarea a 20 mp în strada Zorilor, pentru amplasarea unui chioșc de cafea. A motivat că va crea două locuri de muncă.  În ședința din 16 decembrie 2021 am arătat consilierilor locali că închirierea suprafeței de 20 mp pe strada Zorilor, pentru amplasarea unui coffee shop, nu este fezabilă, din mai multe motive: chioșcul va desființa 3 locuri de parcare existente, se obturează unghiul de vizibilitate al intersecției și este afectată configurația naturală a străzii, toate în detrimentul calității locuirii sucevenilor din zonă. Am arătat că tendința europeană este de aerisire a habitatului și nu de împânzire a străzilor cu chioșcuri de toate formele, culorile și mărimile. Mai mult, zona dispune de multe spații de închiriat. În ciuda argumentelor aduse, concesiunea a fost aprobată, cu 13 voturi. Cetățeanul interesat a câștigat licitația pentru concesionarea celor 20 mp, cu prețul de 18 lei/mp. Chioșcul a fost construit, dar cetățeanul nu a mai creat cele două locuri de muncă, ci a pus chioșcul în vânzare cu suma de 73.000 euro. Timpul îmi dă dreptate”, a declarat joi Teodora Munteanu.

În descrierea făcută pe site-ul de anunțuri pe care este scos la vânzare chioșcul respectiv, din data de 8 martie a.c., proprietarul scrie că vinde „spațiu comercial pe Bulevardul George Enescu, 20 metri pătrați, construcție nouă proiect cu Alucubond și vitrine stradale”. Joi anunțul era încă valabil, ceea ce ar putea înseamna că încă nu au apărut cumpărători sau cei interesați n-au oferit prețul cerut.

 

Consilieri ai USR și PSD s-au opus amplasării chioșcului pe locurile de parcare

Reamintim că anul trecut mai mulți locuitori de la blocul D 10 de pe strada Zorilor ne-au semnalat că în data de 31 octombrie au fost somați de o persoană care nu și-a declinat identitatea să-și ia mașinile din parcarea de lângă bloc, deoarece terenul respectiv este proprietate privată.

În urma cercetărilor noastre a reieșit că demersurile de transformare a parcării de pe strada Zorilor în amplasament pentru încă un chioșc adăugat la salba de gherete a orașului au început în toamna anului 2020, în contextul valului 2 al pandemiei de Covid-19 și al alegerilor locale și generale. 

În data de 1 septembrie 2020, proprietarul terenului, respectiv municipiul Suceava, și persoana care a solicitat închirierea parcelei de pe strada Zorilor au cerut eliberarea certificatului de urbanism în vederea organizării licitației pentru închirierea terenului de 20 de metri pătrați, din strada Zorilor f.n., certificat care a fost emis în data de 4 septembrie 2020. 

O serie de note interne între diferite servicii din cadrul Primăriei arată că pentru clarificarea situației parcelei de pe strada Zorilor, dar și a altor 5 parcele s-au solicitat informații dacă terenurile respective fac obiectul vreunei revendicări sau reconstituiri a dreptului de proprietate, dacă există litigii pe rolul instanțelor de judecată sau dacă sunt incluse în Registrul local al spațiilor verzi (note interne între Serviciul Patrimoniu, Serviciul Cadastru Fond funciar, Juridic, Biroul de Protecția mediului din cadrul Poliției locale). Răspunsul Serviciului Cadastru Fond funciar a fost că nici una dintre parcele nu face obiectul vreunei revendicări sau reconstituiri a dreptului de proprietate. Pentru cei 20 de metri pătrați de pe strada Zorilor Biroul Protecția Mediului a certificat că nu sunt incluși în Registrul local al spațiilor verzi.

În urma demersurilor începute de primărie în 30 septembrie 2020, în data de 2 noiembrie 2020 a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea municipiului Suceava – domeniul privat pentru terenul de pe strada Zorilor. Regimul de folosință este de „curți, construcții”, cu mențiunea că „imobilul nu are în componență construcții”.

Trei săptămâni mai târziu, în 24 noiembrie 2020, pentru parcela din strada Zorilor a fost înregistrată cererea de închiriere prin licitație, iar la începutul lunii decembrie solicitantul a fost înștiințat că va fi inițiată licitația. În 5 februarie 2021 solicitantul a cerut primăriei date despre parcelă, iar primăria l-a informat că terenul este proprietatea privată a municipiului Suceava. Următorul pas a fost includerea pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din mai 2021 a proiectului de hotărâre pentru închirierea prin licitație a parcelei de teren de 20 mp pe strada Zorilor – zona A, „în vederea amplasării unui chioșc coffee shop”. Termenul de închiriere era până la 31 decembrie 2021, cu posibilitate de prelungire, iar prețul de pornire a licitației era de 17 lei mp/ lună.

La solicitarea consilierilor USR, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi „pentru analiza oportunității amplasării unui chioșc în triunghiul de vizibilitate de la intersecția stradală”.

A reapărut, însă, la ședința Consiliului Local din decembrie 2021. Consilierii USR și cei ai PSD s-au opus adoptării, dar fără succes.

 

Argumentele celor care s-au opus închirierii

Viceprimarul Teodora Munteanu a atras atenția consilierilor că terenul respectiv este folosit ca parcare de locuitorii din zonă, că viitoarea construcție va trebui racordată la utilități și asta va fi în detrimentul spațiilor verzi și va produce disconfort locuitorilor din zonă. De asemenea, consilieri PSD au arătat că la parterul blocurilor sunt spații de închiriat, că zona este deja aglomerată, că acolo este o stație de taxiuri, „ambulanța trece de 50 de ori pe zi și nu există trotuar”. Toate amendamentele au fost respinse. Cu 13 voturi pentru, 8 împotrivă și o abținere, proiectul de hotărâre a  fost adoptat în ședința din 16 decembrie 2021, iar în data de 5 mai 2022 a fost semnat contractul de închiriere cu firma Certios Gold. Repartiția mandatelor în Consiliul Local Suceava este următoarea: 9 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR și 2 Pro România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chioșcul construit cu scandal în parcarea de pe str. Zorilor din municipiul Suceava, scos la vânzare de proprietar cu 73.000 de euro.
 Vizualizări articol: 5733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Chioșcul construit cu scandal în parcarea de pe str. Zorilor din municipiul Suceava, scos la vânzare de proprietar cu 73.000 de euro5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei