Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 57 (8281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Interese ascunse sau rea-voință

Adevăr și fabulații în articolul Der Spiegel despre tăierile ilegale de pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tăierile ilegale de pădure există – reprezintă un fenomen cu care se confruntă toate țările din Europa (care mai au păduri, că unele le-au tăiat aproape de tot pentru industrie și amenajarea de terenuri agricole), dar care are cea mai mare amploare în țările din America Latină, Africa și Asia.

În privința asta, Europa are cele mai stricte politici de mediu, legislația cea mai dură și cele mai avansate structuri de protejare a pădurilor, inclusiv de tăierile ilegale, iar culmea, în România, arătată cu degetul ostentativ ca fiind „paradisul tăierilor ilegale”, exploatarea masei lemnoase nu doar că se face după regulile cele mai stricte, dar este și cel mai intens verificată și controlată. Nu doar de structurile silvice interne, cum se procedează în majoritatea țărilor europene, ci de o mulțime de alte structuri, de la Gărzile Forestiere, Poliția Română, cu structuri specifice pentru activitățile silvice, Jandarmerie, Interpol, ONG-uri, activiști de mediu, plus cetățenii de bună-credință care, de atâta tevatură pe acest subiect, au ajuns să creadă că orice transport de masă lemnoasă reprezintă o ilegalitate, uitând că lemnul este o resursă economică vitală, regenerabilă, de care avem nevoie cu toții, zi de zi, în toate domeniile de activitate, de la producerea de hârtie până la mobilier, construcții sau producerea de căldură sau energie.

Exploatarea forestieră reprezintă unul dintre principalii piloni ai economiei Germaniei, una puternic dezvoltată, în care zonele protejate prin lege sunt foarte puține – aproximativ 2% din păduri. În rest, peste tot se taie și se plantează. Lemnul e utilizat, iar din urmă crește pădure tânără, viguroasă.

E un ciclu de producție, ca în agricultură. Dar ceea ce la ei și în restul țărilor europene este normalitate, la noi e prezentat ca fiind ceva monstruos – „defrișare”, „tăieri ilegale”, „mafie”. De ce oare?

 

Povești fantastice, amestecate cu adevăruri

Într-un articol intitulat „Cum distrug hoții de lemne cele mai vechi păduri din Europa”, apărut în publicația Der Spiegel, una dintre cele mai cunoscute din Germania, prin niște presupuneri absurde, România ajunge să fie dată ca exemplu de tăieri ilegale la nivel mondial. Nu doar România, ci mai exact județul Suceava, care are cea mai mare suprafață de pădure din țară, care, după afirmațiile unora, ar fi trebuit să fie „chelit” complet de arbori de acum 10-20 de ani, dacă realitatea prezentată de ei nu ar fi de fapt alta în teren.

„Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa” – o afirmație aberantă, rostogolită de reprezentanți ai unor partide politice, dar și de o parte a presei, care invocă așa-zisa anchetă, dar care nu e susținută de nici un fel de date sau statistici, nu are nici un fel de bază reală și e o absurditate, dar una care stârnește multă emoție la nivelul publicului.

La fel ca și afirmația că „în România, în fiecare an au fost tăiați aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn, fără documente și autorizații”, în condițiile în care volumul total de masă lemnoasă exploatat la nivel național, cu acte, este cu mult sub cifra vehiculată.

Diferențe atât de mari nu aveau cum să nu fie descoperite, când toate aceste activități sunt atât de mult controlate, din pădure până la drumul auto, inclusiv la depozitele celor care îl prelucrează și la cei cărora le livrează lemnul, sub diverse forme. Un întreg lanț de control, în care periodic se descoperă și cazuri în care s-au făcut și ilegalități, dar nivelul acestora e departe tare de presupunerile fanteziste vehiculate de unii, cu sau fără intenție.

Sunt doar câteva exemple de „povești fantastice”, amestecate cu adevăruri, în articolul din Der Spiegel, dar nu se știe dacă voit (pentru a da impresia că e ceva fenomenal ce au descoperit) sau din cauza unor erori de documentare.

 

Tăieri progresive de punere în lumină, pentru regenerarea naturală a pădurii, la Moldovița, prezentate ca „defrișare”

Exemplul dat în Der Spiegel pentru a ilustra „dezastrul” tăierilor ilegale din pădurile României este cel al lucrărilor de exploatare forestieră de pe un versant din apropiere de Moldovița, din cadrul Ocolului Silvic Vama.

Culmea, o lucrare forestieră autorizată, cu toate actele în regulă și care a fost verificată nu doar de structurile interne de control, ci și de reprezentanți ai IGPR, IPJ Suceava și ai Direcției Silvice Mureș, fără a fi constatate infracțiuni sau contravenții la regimul silvic.

Lucrarea prezentată ca „defrișare” la Moldovița este făcută în conformitate cu amenajamentul silvic, care prevede tăieri progresive de punere în lumină, partida fiind constituită în august 2021, cu aprobare de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Exploatarea masei lemnoase a fost făcută pe parcursul anului 2022, în două etape, în sezonul rece, prin lucrările respective fiind scos la lumină arboretul tânăr, fiind încurajată regenerarea naturală a pădurilor.

Defrișarea sau despădurirea constă în îndepărtarea totală a vegetației lemnoase forestiere de pe o anumită suprafață, fără a fi urmată de regenerarea acesteia, incluzând scoaterea și îndepărtarea rădăcinilor și arbuștilor, cu schimbarea folosinței și a destinației terenului.

Interesant este și faptul că în timpul lucrărilor, agentul economic a fost sancționat de reprezentanții DS Suceava pentru mai multe nereguli legate de partea tehnică a execuției exploatării, problemele fiind remediate.

În lumina acestor date, ce mai rămâne în picioare din acuzațiile făcute cu mare ușurință de jurnaliștii germani? De ce lucrările silvice similare de la ei sunt normale, iar la noi sunt categorisite ca „activități ilegale”?

De ce vor să creeze impresia că arborii din pădurile de la noi sunt ca exponatele dintr-un muzeu, nu trebuie atinși nici de un fir de praf, când în toate țările sunt o resursă naturală regenerabilă, foarte utilizată și prețuită?

Iar scopul activității Direcției Silvice Suceava și a Regiei Naționale a Pădurilor este menținerea integrității fondului forestier național administrat și gospodărirea rațională și durabilă a acestuia, inclusiv prin exploatare forestieră, pentru că doar așa sunt asigurate fondurile necesare pentru paza și protecția pădurilor (inclusiv de factorii naturali), executarea lucrărilor silvice pentru care s-au specializat în zeci de ani de școală și activitate, inclusiv administrarea unor suprafețe foarte mari de arii protejate și parcuri naționale, care sunt considerate „plămânul verde al Europei”.

 

Nivelul real al tăierilor ilegale -o căruță de lemne la 100 ha de pădure

Interesant este și faptul că, pentru a ilustra „dezastrul” din pădurile României (de problemele mari din pădurile lor și ale altor țări europene nici vorbă!), au venit la Suceava, județul cu cea mai mare suprafață forestieră din țară. De unde, conform unor părerologi locali, ar proveni jumătate din lemnul tăiat ilegal din România. O altă aberație, contrazisă nu doar de toate evidențele specialiștilor în domeniu, ci și de rezultatele numeroaselor acțiuni ale autorităților de control – fenomenul tăierilor ilegale există, dar la un nivel mult mai mic decât în urmă cu ani și ani de zile, măsurile de combatere fiind tot mai eficiente. Poate și mai important e faptul că nivelul tăierilor ilegale din pădurile administrate de Direcția Silvică Suceava, care gestionează cea mai mare suprafață forestieră din țară, este, culmea, mai mic decât în alte zone din țară, unde pădurea este mult mai puțină.

Direcția Silvică Suceava, prin cele 24 de ocoale silvice, administrează o suprafață de 338.969 ha fond forestier (stat și alți proprietari), ceea ce reprezintă circa 63%din suprafața împădurită a județului Suceava, diferența fiind administrată de alte 18 ocoale silvice de regim privat.

Numai în anul 2022, la Direcția Silvică Suceava au fost efectuate 1.968 controale de fond și parțiale, obiectivul acestor inspecții fiind verificarea  suprafețelor de pădure arondate unui număr de 389 cantoane silvice din cadrul celor 24 de ocoale silvice. S-a acţionat fără jumătăţi de măsură, fără compromisuri inventate, şi toţi cei care s-au făcut vinovaţi de furt, de neglijenţă sau de sprijin pentru cei care au furat, au plătit.

În anul 2022, au fost efectuate de către personalul silvic 4.321 acțiuni privind controlul circulației materialelor lemnoase și tăieri ilegale de arbori, precum și controlul instalațiilor de debitat, fiind încheiate 409 contravenții silvice, cu o valoare a amenzilor de 695.500 lei. De asemenea, au fost constatate de către personalul silvic 101 infracțiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori. Ca urmare a verificărilor și constatărilor făcute de către delegații Direcției Silvice Suceava, numai în ultimii 5 ani, la nivelul Direcției Silvice Suceava au fost aplicate personalului silvic 245 măsuri administrativ-disciplinare în cazul abaterilor săvârșite (din care 5 cazuri au reprezentat suspendări din funcție și alte 11 cazuri au reprezentat desfaceri ale contractului individual de muncă).

Volumul tăiat ilegal identificat și înregistrat la Direcția Silvică Suceava ca urmare a controalelor efectuate în anul 2022 este de 2.334 mc, un volum ce a scăzut, an de an, datorită eforturilor susținute ale silvicultorilor suceveni, dar și ale celor care au ca atribuții să identifice și să combată infracțiunile silvice. Tentația este permanentă, tentative există mereu, dar sunt și foarte multe rezultate care duc la diminuarea fenomenului tăierilor ilegale.

Cei mai reprezentativi indicatori pentru a analiza în fiecare an evoluția reală a tăierilor ilegale de arbori sunt volumul tăiat ilegal raportat la ha și volumul tăiat ilegal raportat la 100 ha.

Astfel, la Direcția Silvică Suceava, în anul 2022, dat ca exemplu, volumul tăiat ilegal raportat la ha este de 0,0069 mc. Adică 0,69 mc - o căruță de lemne - la 100 ha de pădure.

În același timp, creșterea medie anuală la ha (pădure) este de 8 mc/an/ha. Înmulțind acest volum cu 100 rezultă că la nivelul pădurilor administrate de DS Suceava creșterea medie anuală la 100 ha este de 800 mc/an.

Altfel spus, volumul tăiat ilegal la 100 ha reprezintă 0,001 din volumul rezultat din creșterile anuale.

 

Situația tăierilor ilegale la nivelul direcțiilor silvice din țară

Conform raportului anual de activitate a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, pentru anul 2022, la analiza indicatorului tăieri ilegale de arbori (clasament după mc/100 ha), Direcția Silvică Suceava se situa pe locul 29 din 41 de subunități naționale, la volum tăiat ilegal mc la 100 ha:

 

Nr. crt.

Direcția Silvică

Suprafața                      - ha -

mc/100ha

 
 

1

Giurgiu

35938

23.79

 

2

Sibiu

122385

3.68

 

3

Olt

47958

3.44

 

4

Teleorman

26821

3.25

 

5

Gorj

183920

3.19

 

6

Mureș

182551

2.76

 

7

Maramureș

204061

2.68

 

8

Bistrița- Năsăud

29191

2.59

 

9

Dolj

71466

2.40

 

10

Mehedinți

138182

2.11

 

11

Botoșani

49132

1.92

 

12

Iași

72389

1.83

 

13

Dâmbovița

71096

1.73

 

14

Vaslui

69941

1.52

 

15

Constanța

39093

1.46

 

16

Vrancea

68022

1.42

 

17

Sălaj

65029

1.38

 

18

Brașov

43118

1.36

 

19

Covasna

65524

1.32

 

20

Ialomița

24381

1.31

 

21

Bihor

115527

1.22

 

22

Cluj

115786

1.18

 

23

Bacău

202572

1.10

 

24

Brăila

24479

0.96

 

25

Călărași

21730

0.82

 

26

Argeș

160588

0.74

 

27

Vâlcea

141019

0.73

 

28

Ilfov

22042

0.71

 

29

Suceava

338969

0,69

 

30

Galați

36847

0.65

 

31

Tulcea

106026

0.60

 

32

Prahova

113561

0.60

 

33

Satu Mare

42529

0.59

 

34

Buzău

87133

0.56

 

35

Neamț

207061

0.51

 

36

Caraș Severin

349676

0.45

 

37

Hunedoara

208302

0.38

 

38

Timiș

87931

0.33

 

39

Alba

98158

0.23

 

40

Harghita

90470

0.15

 

41

Arad

124640

0.13

 

TOTAL

4305244

1.46

 

 

 

Faptul că acțiunile silvicultorilor suceveni au dus an de an la reducerea semnificativă a tăierilor ilegale de arbori rezultă clar din evoluția tăierilor ilegale în ultimii 12 ani (2011-2022).

Evoluția tăierilor ilegale de pădure la DS Suceava în ultimii 12 ani:

 

Anul

Volum total (mc)

Obs.

2011

13189

*

2012

7928

*

2013

4381

*

2014

4187

*

2015

4773

*

2016

5273

*

2017

3272

*

2018

2726

*

2019

3141

*

2020

2435

*

2021

2358

*

2022

2334

*

 

Grafic cu evoluția tăierilor ilegale de pădure la DS Suceava în ultimii 12 ani:

 

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adevăr și fabulații în articolul Der Spiegel despre tăierile ilegale de pădure.
 Vizualizări articol: 1878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Adevăr și fabulații în articolul Der Spiegel despre tăierile ilegale de pădure3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei