Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 57 (8281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

În semn de neuitare și recunoștință

Comemorarea deținuților politici anticomuniști, la Monumentul „Turnul Unirii” de lângă Biserica Martirilor „In Memoriam” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă Tribunal, cunoscută și sub denumirea de Biserica Martirilor „In Memoriam” din municipiul Suceava, care are ca hram și sărbătoarea Sfinţilor40 de Mucenici din Sevastia, au fost comemorați joi, 9 martie2023, deținuții politici anticomuniști.

Pr. dr. Viorel Ioan Vârlan, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”,a oficiat o slujbă de pomenire la care au participat preoții slujitori, credincioși din parohie, foști deținuți politici, membri ai Asociației Cultul Eroilor Suceava etc., în semn de neuitare şi recunoştinţă pentru cei care au luptat, „cei mai mulți până la moarte, îndurând cumplite suferințe în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreștin”.

Au fost depuse coroane de flori la troița de lângă Tribunal (In Memoriam pentru cei care au suferit în temnițele și lagărele comuniste în perioada anilor 1944 – 1989), troiță ridicată pe 20.09.1992, dar și la „Turnul Unirii”, care a fost ridicat în memoria eroilor români care au înfăptuit Marea Unire.

„În această zi de 9 martie, ne rugăm pentru odihna sufletelor celor care au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor”, au transmis organizatorii evenimentului, completând că „Biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie și pe deținuții politici anticomuniști, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, deoarece s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

Biserica Martirilor „In Memoriam” din Suceava a fost construită în perioada 1996-2004 . Lăcașul de cult este situat în spatele Palatului de Justiţie din municipiu, clădire în care, între anii 1947-1956, a funcţionat o închisoare unde au fost deţinuţi şi torturați luptători anticomunişti.

De asemenea, Fundaţia „In memoriam”, înfiinţată în anul 1995, şi-a propus „să înfăptuiască un act de dreptate pentru cei asasinaţi în temniţa suceveanăde tristă amintire şi care au fost îngropaţi, mulți dintre ei, fără nume şi fără cruce în gropile comune din parcul aflat în vecinătatea actualului Palat de Justiţie”. Comemorarea deținuților politici anticomuniști în ziua Sfinților 40 de mucenici, 9 martie, a fost fixată de Parlamentul României prin Legea 247/5 din decembrie 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comemorarea deținuților politici anticomuniști, la Monumentul „Turnul Unirii” de lângă Biserica Martirilor „In Memoriam” Suceava.
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Comemorarea deținuților politici anticomuniști, la Monumentul „Turnul Unirii” de lângă Biserica Martirilor „In Memoriam” Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei