Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 48 (8272)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sentință judecători

Punct final în procesul unui biciclist lovit violent de o mașină: daune mici pentru victimă și pedeapsă simbolică pentru șofer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un grav accident rutier petrecut în aprilie 2018, în care un bărbat care se deplasa cu o bicicletă a fost rănit grav, s-a încheiat definitiv în instanță la finele săptămânii trecute. Sentința nu l-a mulțumit pe cel care a fost victimă, nici din punctul de vedere al daunelor pe care le are de încasat și nici cu privire la pedeapsa primită de șoferul trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă. Într-adevăr, raportat la gravitatea leziunilor suferite, bărbatul accidentat pare a avea toate motivele să fie nemulțumit.

Sentința Curții de Apel Suceava este însă definitivă, astfel că Dorin Aelenei nu mai are prea multe variante.

Totuși, acesta se gândește însă să încerce să deschidă o acțiune pe cale civilă ori să înainteze o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care să justifice că daunele acordate sunt mici în raport cu leziunile suferite, trauma, sechelele cu care a rămas și cheltuielile avute.   

 

A supraviețuit unui impact teribil, mașina lovindu-l în plin, din față

Pe 6 aprilie 2018, în jurul orei 22.00, în Vinerea Mare a Paștelui, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată că pe DJ 178, pe raza satului Părhăuți, comuna Todirești, s-a produs un accident rutier în urma căruia un biciclist a fost rănit.

Bărbatul accidentat, Dorin Aelenei, în vârstă de 48 de ani la acea vreme, din Suceava, a fost preluat de o ambulanță inconștient, în stare gravă. La fața locului a fost identificată și mașina care îl lovise, o Dacie Logan cu avarii foarte serioase în partea din față. După cum se vede și în imaginile de la fața locului, Dacia avea geamul din față distrus, inclusiv cupola mașinii fiind îndoită în urma impactului cu bărbatul de pe bicicletă.

Șoferul Daciei, Radu Florin Sahlean, circula pe sensul de mers dinspre Părhăuți spre Costâna, în timp ce Dorin Aelenei venea pe bicicletă din sens opus.Inițial, ancheta a mers pe premisa unei culpe comune. Totuși, a fost cert că biciclistul a fost lovit pe sensul său de mers.

Biciclistul avea elemente reflectorizante, iar în urma impactului a fost proiectat la 15 metri distanță.

Leziunile suferite de biciclist au fost grave: fractură pilon tibial extern genunchi stâng, fractură stern, fracturi costale, fractură de piramidă nazală și multiple alte traumatisme. De departe, cea mai gravă a fost o fractură de tibie și peroneu de la piciorul stâng, care a necesitat intervenție chirurgicală.

Inițial, medicul legist a stabilit că leziunile suferite de biciclist necesită 80-85 de zile de îngrijiri medicale. În urma reexaminării s-a impus prelungirea numărului de zile de îngrijiri cu încă 45, rezultând un total de 130 de zile de îngrijiri medicale.

În urma unei anchete care a decurs greu, șoferul a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, sub acuzația că are 80% din vină pentru accident.

 

Pedeapsa finală și daunele stabilite pentru victimă

În urma sentinței definitive a Curții de Apel Suceava, șoferul implicat în accident a primit 6 luni de închisoare, cu beneficiul amânării aplicării acesteia pe durata unui termen de încercare de 2 ani de zile. Dacă șoferul va respecta acest termen de încercare pedeapsa nu se va mai aplica și nici nu figurează în cazier. Pentru cei mai puțin familiarizați cu aceste sentințe, este o pedeapsă care nu este nici măcar cu suspendare, așa cum stabilise prima instanță de judecată.  

Așadar, judecătorii au admis apelul inculpatului și i-au diminuat și mai mult pedeapsa.  

Judecătorii de la Curtea de Apel i-au admis victimei doar daune materiale de 448 de lei, plus 45.000 de lei daune morale, stabilite de prima instanță – Judecătoria Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punct final în procesul unui biciclist lovit violent de o mașină: daune mici pentru victimă și pedeapsă simbolică pentru șofer.
 Vizualizări articol: 3036 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Punct final în procesul unui biciclist lovit violent de o mașină: daune mici pentru victimă și pedeapsă simbolică pentru șofer3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei