Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 48 (8272)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dedicat familiilor de refugiați ucraineni

Peste 100 de persoane au participat la evenimentul „In Memoriam - 24 Februarie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de Urgențe Sociale Suceava, gestionat de Asociația Institutul Bucovina, a organizat vineri, 24 februarie 2023, în parteneriat cu Uniunea Ucrainenilor din România  - Filiala Suceava, evenimentul ”In Memoriam - 24 Februarie”, dedicat familiilor de refugiați ucraineni. Desfășurat la Parohia ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Suceava, acesta a avut drept principal obiectiv sensibilizarea comunității cu privire la consecințele conflictului din Ucraina, prin susținerea unor momente pline de încărcătură emoțională: slujba de comemorare a eroilor ucraineni și români, un program artistic organizat de beneficiari ai Asociației Institutul Bucovina, precum și o expoziție cu lucrările micuților refugiați, realizate în cadrul atelierelor de creație.

La eveniment au participat pr. Mihai Maghiar- paroh al Bisericii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Suceava, pr. Mihai Cobziuc - consilier eparhial - Biroul Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților șipr. Dan Leonte Șalvari - de la Parohia Știrbăț, Protopopiatul Fălticeni. Împreună, aceștia au susținut slujba de comemorare a eroilor și au invitat publicul la o rugăciune pentru pace, rostită atât în limba română, cât și în limba ucraineană.Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 110 participanți, printre care s-au numărat mame, copii și vârstnici refugiați din Ucraina.

Componenta artistică a pus în lumină talentul, creativitatea și emoțiile copiilor ucraineni stabiliți la Suceava, care pe tot parcursul lunii februarie au participat la ateliere de terapie prin artă, alături de două studente voluntare de la HELB - Haute Ecole Libre de Bruxelles Ilya Prigogine (Belgia). Anastasiya și Vany au coordonat activitățile, punând accentul pe incluziunea socială a copiilor, prin promovarea valorilor de muncă în echipă, colaborare, empatie și sprijin pentru cei din jur. Acestea au lucrat îndeaproape și cu micuții de la Orfelinatul Verești, gestionat de Asociația Fight for Freedom, prin crearea unui cadru care a facilitat exprimarea liberă și ilustrarea emoțiilor, prin artă.

 

Atelier de grafică și pictură

Un rol deosebit de important în organizarea expoziției i-a aparținut maestrului caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, voluntar și mentor al Asociației Institutul Bucovina, care dedică o mare parte din timp sprijinirii activității Centrului de Urgențe Sociale Suceava, prin susținerea atelierelor de grafică și pictură pentru copiii refugiaților ucraineni care frecventează sesiunile de afterschool oferite la sediul Clever Children Suceava.

Beneficiarii Clubului Împreună Suceava – un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități socio-psihiatrice, gestionat de Asociația Institutul Bucovina – au transmis mesaje de solidaritate pentru cei de peste graniță.

După ceremonia de comemorare a eroilor, participanții au ieșit în curtea bisericii, unde grupul Colectivul „Spivoci Ucraineanchi”, format din mame și bunici, a susținut un moment artistic compus din poezii (compunere proprie) și cântece, având un puternic impact emoțional asupra celor prezenți și s-a încheiat cu piesa „Oy u luzi chervona kalyna”, interpretată de grupul de mame alături de copiii ce frecventează activitățile Centrului CUS.

Organizatorii ne-au spus că, în anul 2023, deși serviciile sociale și sprijinul material oferit refugiaților din Ucraina a scăzut vertiginos, Asociația Institutul Bucovina continuă ca și anul trecut, mai mult, activitățile din cadrul centrului CUS sunt într-un număr mai mare, cu o frecvență mai ridicată și mai diverse. Pe lângă servicii de tip grădiniţă, afterschool și cursuri de limba română, Asociația Institutul Bucovina a început să ofere și cursuri de limba engleză pentru adulți și adolescenți, de două ori pe săptămână, diverse ateliere organizate în cadrul RO-UA Club: Atelier de artă din reciclare, accesorii exclusive, mărțișoare, muzică, competențe digitale, art terapy și gastronomie.

 

Ajutor necondiționat

Începând din luna martie 2022,  în contextul izbucnirii conflictului din Ucraina, Asociația Institutul Bucovina a înființatCentrul de Urgențe Sociale Suceava, o inițiativăcare are drept obiectiv sprijinirea refugiaților ucraineni, până în prezent fiind oferite servicii suport pentru un număr de peste 945 de persoane.

Primul Târg de Mărțișoare organizat de beneficiarii RO-UA Club și ai Clubului Împreună din cadrul Asociației Institutul Bucovina are loc marți, 28 februarie 2023, începând cu ora 12:00, la sediul organizației din strada Zamca nr. 17, Suceava. Evenimentul are drept scop continuarea activităților de susținere a refugiaților ucraineni, beneficiari ai serviciilor oferite de Asociația Institutul Bucovina.

Pentru informații suplimentare, persoana de contact din partea Asociației Institutul Bucovina este Alina-Andreea Zagan, asistent social, e-mail: alina.zagan@bucovinainstitute.org, telefon: 0751 824 408.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 100 de persoane au participat la evenimentul „In Memoriam - 24 Februarie”.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 100 de persoane au participat la evenimentul „In Memoriam - 24 Februarie”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei