Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 21 (8245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

După multe discuții

Cel mai mare buget al Sucevei de până acum, cu peste 100 de milioane de euro la dezvoltare, aprobat fără voturile PSD și USR

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principalul proiect de hotărâre dezbătut în ședința Consiliului Local Suceava de joi, 26 ianuarie, a fost cel al bugetului municipiului reședință de județ pentru 2023. Ședința, care se anunța din start a fi una grea și furtunoasă, mai ales că erau incluse peste 40 de alte proiecte pe ordinea de zi, a durat aproape patru ore, în condițiile în care a fost gestionată foarte bine, cu respectarea strictă a regulilor, de către președintele ales pentru primul trimestru al anului, Lucian Harșovschi.

Bugetul general centralizat al municipiului Suceava pe 2023 este în valoare de 982.249.000 lei la venituri, iar la cheltuieli de 999.185.700 lei, deficitul de 17,7 milioane de lei fiind acoperit din excedentul anului precedent, după cum a precizat inițiatorul, primarul Ion Lungu.

Din cheltuielile de 957.976.320 lei prevăzute în bugetul local pe anul în curs, puțin peste 40% sunt prevăzute la secțiunea de funcționare - 413.261.460 lei, iar aproape 60% sunt la dezvoltare - 544.705.860 lei.

“Este un buget al dezvoltării”, a subliniat edilul Sucevei, care a dat citire și unui număr de peste 50 de mari proiecte care sunt în curs de realizare sau urmează să fie demarate anul acesta, cu fonduri proprii, credite, fonduri de stat, dar mai ales cu fonduri externe, europene și nu numai.

“Este un buget optimist, în ideea că dacă ai un buget mai mare, poți realiza mai mult. Dacă îți propui puțin, realizezi puțin”, a mai spus Ion Lungu, în replică la criticile formulate de reprezentanți ai PSD, colegi de coaliție la guvernare, dar nu și în deliberativul local sucevean, unde sunt în opoziție.

 

Investiții de 120 de milioane de euro în municipiul Suceava

Bugetul Sucevei pe 2023 cuprinde lucrări de investiții de 602,4 milioane de lei (aproximativ 120 de milioane de euro), din care 117,8 milioane de lei reprezintă lucrări în continuare, 423,39 milioane lei - lucrări noi, iar 61 de milioane de lei - studii, achiziții și bunuri.

Cheltuielile de investiții vor fi finanțate în principal de la bugetul local – 537,5 milioane lei, din care 292,8 milioane lei - proiecte europene și PNRR, aproape 14 milioane de lei - credite, 42,4 milioane lei de la bugetul de stat și aproape 8,5 milioane lei din bugetul fondurilor externe nerambursabile.

 

Buget record de 27 de milioane de euro pentru străzi – investiții și reparații

Proiectul de buget are 153 de pagini, dar printre reperele principale se numără bugetul imens alocat anul acesta pentru “Străzi” - 134 milioane de lei (aprox. 27 milioane euro), din care 50 de milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, pentru reparații străzi, iar diferența de 84 de milioane lei la investiții. Principala investiție este etapa finală a rutei alternative Suceava – Botoșani.

La transportul în comun sunt alocați 142.144.510 lei, din care peste 14 milioane de lei sunt subvenții TPL.

Învățământul are de asemenea un buget foarte mare, de 115 milioane de lei, adică peste 23 de milioane de euro, pentru investiții și reparații.

20 de milioane de lei reprezintă subvenții la energie termică pentru populație, dar sume foarte mari, cum nu au mai fost vreodată, sunt prevăzute pentru sport (atât pentru cel de performanță, cât și pentru tineri) – 10,257 milioane lei.

 

Amendamentele consilierilor de la toate partidele prinse în buget, mai puțin ale USR

La fel ca și în ceilalți ani, înaintea ședinței, proiectul de buget a fost dezbătut cu consilierii locali, reprezentanții învățământului și alte categorii, fiind prinse propunerile și amendamentele formulate de către consilierii de la PNL, PSD, PMP și Pro-România. Cei de la USR au făcut notă discordantă și au venit în ședință cu patru amendamente care s-au dovedit a fi atât cazuri de dublă bugetare (fiind deja prevăzute pe anul în curs), fie contrare unor lucrări publice deja licitate și contractate.

Astfel, USR, prin viceprimarul Teodora Munteanu, a solicitat ca banii alocați pentru roata panoramică să fie folosiți la modernizarea unor străzi de pământ (prinse deja la finanțare în buget), banii alocați pentru modernizarea sălii de Consiliu Local - pentru alte străzi din cartierele cu care s-a extins orașul, în locul amenajării unei parcări de 5000 de mp pe strada Mitropoliei (lucrare deja licitată) să fie folosiți banii pentru modernizarea parcului de pe Mărășești, iar 1,5 milioane din banii alocați pentru susținerea unităților de cult (reparații și investiții) să fie dați la sport (fără o direcție anume).

Niciunul dintre amendamente nu a întrunit voturile necesare din partea celorlalți consilieri locali, în condițiile în care aveau probleme de legalitate și chiar afectau construcția bugetară întocmită de comun acord, anulând proiecte necesare, chiar demarate, fără o justă motivare.

Unele propuneri ale USR au stârnit chiar reacții aprinse din partea consilierilor locali Mihai Flutur (PNL), Ioan Buciac (PSD) și Anca Gîtlan (PMP), care au dat replici tăioase, în special vizavi de tăierea finanțării unităților de cult, indiferent de religie.

 

Bugetul Sucevei, votat doar de PNL, PMP și Pro-România

La votul final, bugetul Sucevei pe 2023 a fost adoptat în forma propusă de inițiator, cu amendamentele venite de la consilierii locali, fiind adoptat cu 13 voturi ”pentru”, patru abțineri și patru voturi ”contra”.

“De asta e frumoasă democrația. Tocmai aliații noştri la primărie și cei de la guvernare nu au votat bugetul. Mulțumesc PMP și Pro-România. Le mulțumesc și celor au votat, și celor care nu au votat. Sperăm să fie un an bun și să realizăm cât mai multe din cele pe care ni le-am propus”, a concluzionat primarul Ion Lungu, după numărarea voturilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare buget al Sucevei de până acum, cu peste 100 de milioane de euro la dezvoltare, aprobat fără voturile PSD și USR.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Cel mai mare buget al Sucevei de până acum, cu peste 100 de milioane de euro la dezvoltare, aprobat fără voturile PSD și USR1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei