Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 264 (8181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Secetă

Lipsa precipitațiilor a scăzut semnificativ debitele principalelor râuri din județ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lipsa precipitațiilor din această toamnă reprezintă o problemă acută nu doar pentru agricultură, ci și pentru rezerva de apă din sol. Un indicator al secetei actuale este debitul pe care principalele cursuri de apă din județ îl au în acest moment. Sunt cazuri unde valorile medii multianuale ale lunii noiembrie sunt chiar duble față de valorile înregistrate acum.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, cele mai mari probleme se înregistrează pe râurile Siret și Suceava, în timp ce pe râurile din zona de munte a județului, Moldova și Bistrița, situația este mult mai bună. Pe Siret, măsurătorile din zona Zvoriștea indică un debit de 1,80 mc/s, față de media multianuală de 6,33 mc/s. Valoarea înregistrată acum se apropie de minimul ultimilor 20 de ani, care s-a înregistrat în noiembrie 2012, când s-au măsurat 1,48 mc/s.

La polul opus de află anul 2002, când Siretul curgea pe la Zvoriștea cu 73,3 mc/s. Și măsurătorile de la intrarea în țară, de la Siret, arată o scădere a debitului, de la o medie multianuală de 5,15 mc/s, la 2,19 mc/s la începutul acestei luni.

Și pe râul Suceava curge mai puțină apă decât în mod obișnuit. Dacă Siretul are valori mai mici chiar și de mai bine de trei ori, Suceava este la jumătate. La Brodina, la intrarea în țară, râul Suceava are 1 mc/s, față de o medie multianuală de 1,91 mc/s. Cel mai rău a fost în 2021, când debitul era de numai 0,460 mc/s, în timp ce valorile maxime s-au înregistrat tot în 2002 și au fost de 14,8 mc/s. Și măsurătorile de la Ițcani au confirmat debitul scăzut al Sucevei, care era de 4,20 mc/s, față de o medie multianuală de 8,13 mc/s.

La munte, situația se prezintă mai bine în ceea ce privește precipitațiile, dar și aici debitele sunt mai mici decât mediile multianuale. Pe râul Moldova, la Prisaca Dornei, debitul măsurat era de 6,02 mc/s, comparativ cu o medie de 8,64 mc/s. Cel mai mic debit a fost în 2015, de 3,75 mc/s, iar debitul cel mai mare a fost în același an 2002, respectiv 45,8 mc/s. Pe râul Bistrița, la punctul de măsurare de la Dorna Arini s-a înregistrat luna aceasta o valoare de 12,7 mc/s, față de o medie de 16,3 mc/s. Aici, Bistrița a avut cel mai mic volum de apă în 2020, când s-au înregistrat doar 4,69 mc/s. La polul opus se află anul 2016, când debitul era de 260 mc/s.

Datele comparative transmise de SGA Suceava sunt valabile pentru ultimii 20 de ani, astfel încât este posibil ca minimele și maximele istorice să fie altele. Chiar și așa, se poate creiona o imagine de ansamblu care confirmă lipsa precipitațiilor în zona noastră în ultimele săptămâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa precipitațiilor a scăzut semnificativ debitele principalelor râuri din județ.
 Vizualizări articol: 659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lipsa precipitațiilor a scăzut semnificativ debitele principalelor râuri din județ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei