Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 264 (8181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Termen limită

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care nu declară fosele septice din gospodării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de mii de suceveni riscă amenzi cu valoare cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, dacă au în gospodărie sisteme de colectare a apelor uzate și dejecțiilor (fose septice) pe care nu le-au înscris într-un registru special, la primăria de care aparțin. Iar doar înscrierea nu este suficientă, trebuie să și dovedească că nămolurile din fose sunt golite printr-o firmă acreditată de vidanjare, astfel încât să ajungă într-o stație autorizată de tratare-epurare, operațiune pentru care se plătește.

Obligativitatea acestor operațiuni este prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, care prevede obligații, dar și sancțiuni usturătoare pentru proprietari de spații dotate cu fose septice care nu se conformează.

Noua lege prevede obligația înscrierii în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, care sunt deschise de fiecare unitate administrativă (primărie).

Termenul de înscriere este de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare/epurare a apelor uzate, respectiv de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele existente anterior datei noii legislații.

Mai exact, termenul limită este 22 noiembrie, respectiv 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii – 27 mai 2022, încât, din decembrie vor începe să fie făcute controale în teren și să fie aplicate sancțiuni.

 

Zeci de formulare de înscriere depuse zilnic în municipiul Suceava

Măsura vizează absolut toate localitățile, inclusiv municipiul reședință de județ, unde dezvoltarea imobiliară explozivă a dus la apariția a mii de locuințe noi, inclusiv în zone unde nu sunt încă extinse rețelele de apă și canalizare, ori unde au ajuns recent, încât sunt deservite de fose septice.

Drept urmare, Primăria Suceava atenționează populația în privința obligativității înscrierii în registrul special, menționând inclusiv de amenzile pe care le riscă cei care nu se conformează:

„Atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, care au pe proprietăți astfel de sisteme individuale adecvate pentru colectarea și epurarea apelor uzate, trebuie să completeze un Formular de înscriere în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate al municipiului Suceava.
Formularul este disponibil în format letric la sediul primăriei din b-dul 1 Mai nr. 5A, la sediul primăriei din Burdujeni, din str. 22 Decembrie 1989 nr. 2, la sediul Centrului Multifuncțional „Arta“ Ițcani, din str. Gheorghe Doja nr. 7, și la sediul Poliției locale de pe str. Petru Rareș nr. 9, de luni până vineri, între orele 8:00-16:00 și în format electronic la următoarele adrese de internet: www.primariasv.ro și www.politialocalasuceava.ro.
După completare, formularul se poate depune în locațiile menționate mai sus sau se poate transmite electronic pe adresa de e-mail: politialocala@primariasv.ro.

Precizăm că legislația prevede amenzi între 5.000 și 10.000 lei în cazul persoanelor fizice și juridice care nu își vor îndeplini obligația de a se înscrie în Registrul de evidență a sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate”, au transmis reprezentanții municipalității sucevene.

Conform acestora, zilnic sunt depuse zeci de formulare completate, pentru înscrierea în Registru, iar de la finele lunii noiembrie vor fi trimise în teren și echipe de control, care vor verifica în teren reclamațiile care se vor înregistra și eventualele suspiciuni de nerespectare a legii.

 

Ce obligații au proprietarii de fose septice, conform noii legi

Hotărârea nr. 714 din 26 mai 2022 privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate vine cu o mulțime de obligații pentru cei care au gospodării care nu sunt racordate la rețelele de canalizare.

Pe lângă înscrierea în acel registru special prin care va exista o evidență la nivel național a sistemelor de colectare a apelor uzate și nu numai, noua legislație impune clar obligativitatea golirii foselor cu firme acreditate de vidanjare, care au obligația transportării nămolului de epurare la o instalație de tratare a nămolului de epurare conformă din punctul de vedere al protecției mediului. Mai mult, în registrul înființat la nivelul fiecărei localități trebuie înscrise și intervalele de vidanjare pentru bazinele de colectare și intervalele de preluare a nămolului de la sistemele de epurare.

Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu și al Inspecției Apelor din cadrul autorității de gospodărire a apelor.

 

Fosele septice vechi, care nu epurează apa uzată, trebuie schimbate

Conform Ministerului Mediului, fosele septice mai vechi, care nu epurează apa uzată, trebuie schimbate cu un sistem adecvat.

"Fiecare cetățean trebuie să găsească soluția în funcție de localitate, de situația de acolo de a trata apele uzate. Primăria are obligația să realizeze acele investiții, dar până la urmă, dacă nu există o canalizare, cetățeanul, gospodăria, familia respectivă trebuie să asigure un sistem adecvat de tratare. Fără aceste sisteme, apele vor ajunge contaminate în apele subterane sau supraterane. Dacă este o fosă septică care nu face epurare, doar o filtrare, și apa se duce în apele subterane, nu este un sistem adecvat”, a explicat Tánczos Barna.

 

“Prima Conectare”

Pe de altă parte, din 31 octombrie a intrat în vigoare programul Administrației Fondului de Mediu “Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar pentru a se racorda la rețelele de apă și canalizare. Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Mai mult, prin PNRR, statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Rămâne de văzut ritmul în care vor fi executate aceste lucrări, care trebuie să aducă „civilizația” la milioane de gospodării din întreaga țară, unde WC-ul este încă în fundul curții, iar apa potabilă la robinet doar o „poveste electorală”, pe care mii de suceveni din zona metropolitană Suceava o aud de zeci de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care nu declară fosele septice din gospodării.
 Vizualizări articol: 3643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care nu declară fosele septice din gospodării3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei