Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 264 (8181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

La Sasca Nouă

Ziua Recoltei în „Satul românesc de altădată”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă din cele mai vechi timpuri, comunităţile locale şi-au organizat preocupările după succederea anotimpurilor, aşa că, după activităţile din timpul primăverii şi al verii, toamna, după ce se strâng roadele, se sărbătoreşte Ziua Recoltei. Evenimentul a avut loc duminică, 6 noiembrie, în „Satul românesc de altădată”, un loc în care turiştii se pot reîntoarce în timp pentru a descoperi cum trăiau bunicii şi străbunicii, pentru a degusta produsele tradiţionale şi a vedea meşteşugurile tradiţionale, situat în satul Sasca Nouă din comuna Cornu Luncii.

Evenimentul din „Satul românesc de altădată”, care a reunit producători locali din tot judeţul Suceava, a fost o sărbătoare a pământului şi a ţăranului, care, după un an de muncă, se poate mândri cu rodul strâns cu trudă, o„Simfonie de culori, gusturi şi arome!”, după cum a remarcat primarul comunei, Gheorghe Fron.

Aşa cum am aflat de la antreprenorului Marius Ion, cel care a adăugat pe harta comunei Cornu Luncii al zecelea sat pe lângă cele nouă existente, noua locaţie constituind încă de la inaugurare, în luna iulie, un punct de atracţie important pentru cei care vizitează comuna, evenimentul se doreşte a fi un târg al sfârşitului de toamnă la care participă producători din satele comunei şi din judeţul Suceava cu produse agricole din gama legumelor, fructelor, brânzeturilor, produselor din carne şi a altor preparate specifice sezonului (murături, dulceţuri, compoturi), miere de albine. Lor li s-au adăugat cu un stand expoziţie reprezentanţii Primăriei Cornu Luncii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Constantin Blănaru” din Cornu Luncii, care au venit să vândă produse tradiţionale realizate împreună cu părinţii în gospodărie „pentru a aduce zâmbetul pe chipul copiilor, colegi de-ai noştri fără posibilităţi materiale”.

 

Recunoştinţă sătenilor pentru recoltele bogate

Marius Ion, organizatorul manifestării, a declarat: „Am amânat Ziua Recoltei de două ori. Prima dată trebuia să fie pe 23 octombrie, apoi pe 30 octombrie, dar se suprapunea peste Târgul Mărului de la Fălticeni. O facem astăzi, pe 6 noiembrie, pentru a marca strângerea recoltelor câmpului şi a aduce recunoştinţă sătenilor pentru recoltele bogate, rod al muncii lor de peste an. Avem expozanţi, producători din tot judeţul şi meşteri populari locali.

Ziua recoltei la final de sezon e bine-venită. Oamenii care nu au avut timp să îşi achiziţioneze fructe şi legume pentru iarnă o pot face acum. Avem şi miere de albine, produse din carne, produse lactate, peşte viu, artizanat. Orice găsiţi aici la noi, iar cei interesați pot face un popas la intrare în Sasca Mică, pentru că toate produsele care sunt expuse le avem în timpul săptămânii în băcănia satului. De organizare m-am ocupat împreună cu toată familia şi aceşti oameni care au răspuns invitaţiei şi au acceptat să vină. Fără ei nu am putea face nimic, de unul singur nu poți face multe lucruri. Preţul şi calitatea produselor şi mai ales căldura oamenilor (vizitatori, cumpărători şi producători) sunt ingrediente ale unei sărbători de calitate, chiar şi într-o zi răcoroasă de toamnă”.

Dat fiind succesul manifestării, Marius Ion doreşte crearea unei tradiţii în organizarea de astfel de evenimente în „Satul românesc de altădată”.

 

Roadele pământului la preţuri accesibile

Până seara, producătorii, cei doi meşteri populari, susţinătorii şi iubitorii de produse tradiţionale româneşti, dar şi sute de vizitatori s-au bucurat de autenticitatea satului aşa cum era pe vremea bunicilor, de o lume magică, o lume înmiresmată în care nu s-a văzut truda de peste vară, nici burniţa toamnei şi frigul de pe malul Moldovei, ci doar veselia îndestulată de vinul fiert şi ţuica de mere şi palinca de prune.

Pentru că o parte din producătorii prezenţi la Sasca vin în fiecare sâmbătă şi la Piaţa Volantă „Din drag de Bucovina”, un proiect de suflet al Direcției pentru Agricultură Suceava, de la Ziua Recoltei nu putea să lipsească Cutia cu bunătăţi.

„La Piaţa Volanta de la Suceava ne-a venit ideea să facem o cutie cu toate produsele de la producătorii care vin acolo, pentru ca toți să poată gusta din toate produsele noastre. O astfel de cutie cu bunătăți conține caș opărit, caşcaval, vin de la Livada lui Costică, suc de aronia, zacuscă, sirop de cătină, suc de mere, miere de albine, lavandă, țuică, afinată, dulceaţă etc. Este cam tot ce ar trebui să aibă un om în casă pentru a se putea lăuda că are bunătăți tradiționale. Prețul este de 700 de lei și însumează cât ar costa fiecare produs”, ne-a spus Viorela - Domnița Tcaciuc, din Moldovița, care pe lângă cutia cu bunătăţi oferea celor prezenţi urdă, caş proaspăt, brânză frământată, caş opărit, rulade cu verdeaţă şi cu şuncă.

Maria Pavăl a adus diverse sortimente de miere: salcâm, mană, tei, miere de fâneață, miere din luna august de la munte, miere de mentă şi zburătoare. „Avem și ceară curată, este brumată, ceea ce înseamnă că este o ceară naturală şi se poate folosi pentru produse cosmetice, pentru ceruit cașcavalul etc.”, ne-a spus apicultoarea.

După o ofertă foarte bogată de fructe, sucuri şi băuturi din fructe provenite din Livada lu' Costică, cei care au trecut prin „Satul românesc de altădată” au putut cumpăra caș de la Brădățel, capia, ardei, gogoşari cu 3 lei kilogramul, varză cu 2 lei şi fasole cu 18 lei/kg - de la Irinel Dinu din Drăguşeni, legume, usturoi, gogonele, murături, inclusiv castraveţi vidaţi produşi de Ioan şi Paul Aioanei în serele de la Horodniceni. Cei doi legumicultori au venit şi cu o gamă variată de tocană, zacuscă, bulion, ketchup de casă, toate produse pe o linie modernă, achiziţionată de Paul prin programul Tânărul fermier.

Apicultoarea Diana Barbacaru din Dolheşti a adus la Ziua Recoltei gustul mierii de pe timpul bunicilor, dar şi o secvenţă a stupului din care nu a lipsit regina. Bucăţica de stup a atras mulţi curioşi. „Dacă nu mergem în ţară cu albinele la culesurile mari, doar aici, în judeţ, chiar dacă nu avem o recoltă atât de mare de miere, în schimb avem gustul clasic de aici, de la noi, de pe valea Şomuzului”, ne-a mărturisit apicultoarea, care, împreună cu soţul, are la Dolheşti o stupină cu peste 70 de familii de albine.Nu au lipsit nici produsele din trufe, fructe şi legume preparate în mod natural, de soţii Tanasă, într-o mică fabrică din Brăieşti.

Marin Gogălniceanu, meşter popular din Sasca Mică, a confecţionat pentru doritori opinci, încălţări moştenite de la daci, dar a venit şi cu chimire, curele, căpriţe de lemn şi alte obiecte lucrate manual.

Decorul la Ziua Recoltei din „Satul românesc de altădată” a fost de poveste, mâncărurile au fost un deliciu, iar sărbătoarea a fost un bun prilej al sătenilor de a sta împreună şi de a se distra pe ritmuri de muzică populară la hanul satului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Recoltei în „Satul românesc de altădată”.
 Vizualizări articol: 990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Recoltei în „Satul românesc de altădată”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei