Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 242 (8159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Odată cu noua conducere a TPL

Schimbări majore în transportul public de persoane din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Transportul public din municipiul Suceava urmează să treacă prin schimbări majore, chiar de anul acesta, noua conducere a societății venind cu o serie de obiective clare, menite să facă acest serviciu mai dezirabil, mai prietenos, dar și mai eficient. Cum? Noul director al TPL Suceava, Gabriel Petruc, a explicat care sunt măsurile care vor fi vizibile în scurt timp, dar și cele care urmează să fie implementate pe parcurs.

 

Panouri de informare cu timpii de așteptare

O primă schimbare – trecerea spre un transport public modern - poate fi deja văzută în multe dintre stații, unde panourile de informare privind timpii de așteptare pentru cursele care urmează să ajungă sunt în teste.

„Pentru a funcționa sistemul a fost necesar să ne facem propria rețea dedicată de fibră optică, buclată. Fiecare autobuz are montat sistem GPS, de localizare, datele sunt monitorizate de la centrul de control de la autobaza diviziei electrice și vrem să facem o adaptare a capacităților de transport în timp real, în funcție de necesități.

Urmează să folosim toate datele pe care le primim, inclusiv de la sistemul de monitorizare video, conectat cu Poliția Locală, pentru a optimiza serviciile.

Pe cât posibil am dori să anticipăm și aglomerațiile, să luăm măsuri ca transportul public să se facă fără sincope. Dacă reușim să fim previzibili și de încredere, în timp va crește numărul celor care folosesc serviciile TPL. Un autobuz care circulă cu 80 de oameni înseamnă cel puțin 50 de mașini mai puține în stradă”, a spus noul director al TPL Suceava, Gabriel Petruc.

Plata prin SMS

O măsură complementară E-ticketing-ului - plata călătoriilor prin SMS. „În perioada imediat următoare vom porni sistemul de E-ticketing. Avem montate în municipiu 22 de automate de bilete, dar nu acoperă toate stațiile, evident. Vom păstra un sistem prin care să se poată cumpăra bilete de la șofer, pentru situații excepționale, dar în cel mai scurt timp vom pune la dispoziția călătorilor posibilitatea să achiziționeze bilete prin SMS, la fel ca la plata parcărilor.

Rămân valabile și celelalte modalități puse la dispoziție pentru eliberarea abonamentelor, inclusiv tonetele din Centru, Orizont și Obcini, la care vreau să măresc programul de funcționare, să se lucreze în două schimburi, să reducem din aglomerație, ba chiar să fie câte două persoane acolo atunci când sunt perioade de vârf, să meargă cât mai repede.

 

Aplicație mobilă pentru călătoriile cu TPL

O altă necesitate pentru modernizare transportului public din Suceava, mai ales în contextul dezvoltării turismului, este considerată dezvoltarea unei aplicații mobile, care să clarifice și unui străin ce are de făcut pentru a circula prin oraș cu transportul în comun.

„Pentru un om care vine din afară, transportul public de la noi, acum, e o nebuloasă. Nu doar că nu are deloc informații în engleză sau altă limbă de circulație internațională, dar nici nu are cum să știe ce e cu toate liniile, care sunt particularitățile lor. De aceea e nevoie rapid de o aplicație, în care să fie prezentate toate traseele și alte facilități, să fie utilă și localnicilor, dar și turiștilor”, a menționat Gabriel Petruc.

Modificări majore la traseele secundare

O modificare importantă a modului în care se circulă va apărea, cel mai probabil de la începutul anului viitor, pentru traseele secundare, de pe linii precum 22, 23, 15, 17, 26...

„Pe viitor vom propune administrației locale o modificare a programului de transport pentru liniile cu număr redus de curse, care deservesc cartiere precum Burdujeni Sat, Ițcani, Zamca, Laniște.

În principiu, toate aceste linii să aducă călătorii la Orizont – pentru zonele Burdujeni Sat, Laniște, cartierul Tinereții, zona Aleea Dumbrăvii, sau Centru – pentru Zamca și Ițcani, urmând ca de acolo să continue călătoria cu un alt autobuz. Asta se face ușor în condițiile în care un bilet va avea valabilitate 100 de minute, iar pentru cei cu abonamente nu se pune problema să treacă de la un autobuz la altul, asta pot face și acum. Când acele curse sunt până la Spital ori până în Centru, le expunem la aglomerație și nu se mai respectă timpii stabiliți. Aceste curse trebuie să aibă predictibilitate. Omul să știe că el are cursă la fix, la și un sfert sau cum sunt ele stabilite, să treacă la ora respectivă și el să ajungă la axul principal, de unde ia ce autobuz are nevoie”, a explicat directorul TPL.

În privința traseului liniei 22, acesta va suferi modificări, ca și cel al liniei 23, care, pe lângă Laniște, va prelua și călătorii din cartierul Tinereții.

Noile trasee și ritmicitatea curselor de pe aceste linii secundare urmează să fie stabilite și anunțate în perioada următoare, dar principala schimbare, care va produce un anumit grad de disconfort, este cea că vor circula doar până la stațiile de la axul principal.

 

Transport public integral electric

În condițiile în care toate cele 15 autobuze Solaris vor ajunge la Suceava până la finele anului, din 2023 transportul public local din municipiul reședință de județ se va face exclusiv electric.

În prezent, parcul auto electric al TPL Suceava este de 47 de autobuze și microbuze.

Bandă unică pentru transportul public

Nu în ultimul rând, o schimbare majoră, dar care nu are încă un termen clar de implementare, va fi realizarea unei benzi unice pentru transportul public de persoane, ceea ce îi va avantaja pe cei care vor circula cu autobuzele și microbuzele, în loc să utilizeze mașina personală.

Implementarea benzii unice pentru autobuzele TPL se va face odată cu trecerea la sistemul de sensuri unice, așteptat de unii, dar privit cu reticență de alții.

Măsura va determina cetățenii să circule mai mult cu transportul în comun, mai ales că tendința la nivel mondial este de a fi luate măsuri de descurajare a utilizării mașinilor personale, ceea ce va reduce aglomerația din trafic și poluarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbări majore în transportul public de persoane din Suceava.
 Vizualizări articol: 4274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Schimbări majore în transportul public de persoane din Suceava4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei