Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 210 (8127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Fetești-Adâncata

Săpături arheologice pentru cercetarea a două locuințe de pe terenul unde se extinde un cimitir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de cercetători și un grup de circa 40 de studenți au efectuat săpături arheologice, în intervalul 15-26 august, în cadrul sitului arheologic ”Fetești la Schit”, din satul Fetești, comuna Adâncata, în curtea Bisericii Sf. Nicolae.

Este vorba de un șantier pe care s-au făcut săpături intense în perioada 2000-2006 și unde s-a realizat acum o săpătură preventivă, de exploatare a unor suprafețe pe care urmează să fie săpate morminte noi, în cadrul unor lucrări de extindere a cimitirului.

Cercetarea arheologică a avut două ținte principale, cercetarea unei locuințe adâncite din perioada modernă (un bordei) și o parte dintr-o locuință din faza Cucuteni B.

Situl de la Fetești a fost locuit în mai multe etape, în timpul culturii Cucuteni (fazele A și B), apoi în cultura Horodiștea, de la începutul epocii bronzului, în a doua epocă a fierului, în timp ce în secolele XVIII-XIX a fost ocupat de un schit de călugări. 

În cadrul săpăturilor de la finele lunii trecute au fost descoperite fragmente de vase, cărămizi și pietre ce provin de la instalații de foc și pereți de locuință.

În cadrul acestui șantier arheologic și-au desfășurat practica de specialitate studenții de la programul de studii Istorie din cadrul Facultății de Istorie și Geografie de la USV, anii I și II, în total în jur de 40 de tineri, care au lucrat în două grupe.

Săpăturile s-au efectuat sub conducerea unui colectiv din care au făcut parte cercetător științific grad I Bogdan Petru Niculică, dr. Ion Mareș, lector univ. dr. Sorin Ignătescu, conf. univ. dr. Dumitru Boghian.

Campania de cercetări de la final de august s-a bucurat de sprijinul primarului comunei Adâncata, Viorel Cucu, al directorului Școlii din Fetești, prof. Marius Muntianu, cu susținerea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a preotului paroh Ovidiu Căuneac și a Consiliului Parohial Fetești, cărora colectivul de cercetători le transmite mulțumiri.

În perioada 2000-2006 săpăturile din cadrul Schitului arheologic ”Fetești la Schit”, din satul Fetești, comuna Adâncata au dus la descoperiri importante, printre care un vas cu reprezentări antropomorfe feminine din cultura Cucuteni B. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săpături arheologice pentru cercetarea a două locuințe de pe terenul unde se extinde un cimitir.
 Vizualizări articol: 1027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Săpături arheologice pentru cercetarea a două locuințe de pe terenul unde se extinde un cimitir5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei