Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 210 (8127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă serioasă

Poliția Rutieră solicită separatoare de sens în curbele de pe Mestecăniș pentru a nu mai avea loc accidente mortale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Serviciul de Poliție Rutieră Suceava a transmis o adresă oficială către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași în care a semnalat necesitatea de amplasare de parapete care să separe sensurile de mers în curbele periculoase de pe Mestecăniș, de pe DN 17, care leagă Suceava de Ardeal. Solicitarea vine după accidentul cu doi decedați produs la final de august, în urma unei pătrunderi pe contrasens, însă problema nu este nouă. În ultimii ani, au avut loc mai multe accidente grave în curbele de pe Mestecăniș. Cauza oficială este neadaptarea vitezei în curbă, ceea ce este corect în principiu. Doar că în lumea civilizată pe porțiunile de drum periculoase se iau măsuri de protecție, de limitare a consecințelor accidentelor rutiere.   

Varianta propusă, care să aibă și costuri cât de cât rezonabile, este de montare de parapet tip New Jersey, acel parapet din beton, mobil, variantă la care s-a apelat și în județul vecin Iași și nu numai. Parapetele sunt solicitate pe porțiunile vulnerabile, în curbele periculoase.

Studiile de specialitate arată că acest parapet reduce foarte mult numărul de accidente grave. Concret, șoferul care pierde controlul în curbă nu mai intră pe sens opus, unde poate omorî un om complet nevinovat, ci lovește parapetul axial și cel mai adesea ajunge în parapetul lateral sau în decor, unde își avariază mașina, însă nu se produc de regulă și vătămări corporale grave.

Exemplul recent de accident tipic în care un parapet putea salva vieți este cel produs pe 30 august, în zona Pasului Mestecăniș.

Un șofer în vârstă de 69 de ani, din municipiul Galați, în timp ce se deplasa la volanul unei Dacii, pe direcția dinspre Câmpulung Moldovenesc spre Vatra Dornei, nu a adaptat viteza într-o curbă la dreapta, pierzând controlul asupra mașinii, care a intrat pe sens opus, unde a intrat în coliziune violentă cu un Renault condus regulamentar de un șofer din Dumești - Iași.
Impactul a fost violent și fatal pentru șoferul de 69 de ani și pentru o femeie de 83 de ani, pasageră în cealaltă mașină.

Și în anii trecuți, pe DN 17, zona Pasului Mestecăniș, au avut loc mai multe accidente mortale, produse după același tipar: pierderea controlului asupra mașinii în curbă, pătrundere pe contrasens și impact frontal cu o mașină care venea regulamentar din sens opus.

DN 17, pe acea porțiune, se află în administrarea Secției de Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc, secție aflată în subordinea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, reprezentanta pe Moldova a Companiei de Drumuri Naționale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliția Rutieră solicită separatoare de sens în curbele de pe Mestecăniș pentru a nu mai avea loc accidente mortale.
 Vizualizări articol: 1259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliția Rutieră solicită separatoare de sens în curbele de pe Mestecăniș pentru a nu mai avea loc accidente mortale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei