Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 210 (8127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Segregare școlară

O școală din Suceava ar fi separat 44 de elevi de etnie romă de restul copiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

CADO (Centrul de Advocacy și Drepturile Omului) reclamă la CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) o școală din județul Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava pentru segregare școlară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi de etnie romă care învață într-o sală de sport.

Pe 16 august, CADO a transmis către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării o plângere, semnalând o posibilă faptă de segregare școlară, pe criteriul etnic, din cadrul Școlii Gimnaziale Păltinoasa.

Plângerea are ca reclamați școala în cauză și Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Școala Păltinoasa are 3 structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului.

Această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021-2022 în cadrul Școlii Capu Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii școlii din cătun.

Cei 44 de elevi de etnie romă au fost mutați în sala de sport a școlii centrale, clădire separată de incinta școlii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare.

Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cl. a IV-a) sunt organizați într-o singură clasă cu predare simultană.

Potrivit CADO, situația de segregare din această școală are o vechime de cel puțin 7 ani, fiind identificată și semnalată anterior (în anul școlar 2015-2016) tot de CADO în cadrul primului proces de monitorizare a segregării școlare din România, către autoritățile competente, inclusiv IȘJ Suceava, pentru eliminarea situației de segregare, dar fără răspuns. 

Prin plângerea depusă, CADO solicită CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic, sancționarea cu amendă a școlii și a IŞJ Suceava pentru fapta de segregare școlară și recomandarea de integrare fizică și socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari.

Plângerea a fost realizată în cadrul proiectului ”Școala pentru toți copiii!”, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O școală din Suceava ar fi separat 44 de elevi de etnie romă de restul copiilor.
 Vizualizări articol: 4021 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O școală din Suceava ar fi separat 44 de elevi de etnie romă de restul copiilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei