Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 178 (8095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Semnale din aproape tot județul privind creșterea numărului de câini fără stăpân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de câini fără stăpân este în creștere, și nu numai în municipiul Suceava, ci la nivelul întregului județ. Situația rezultă din datele adunate din teren și având în vedere gradul de ocupare a adăposturilor pentru câini care există în județ, la Suceava, Siret, Vatra Dornei, Gura Humorului sau Câmpulung Moldovenesc.

”Toate adăposturile sunt arhipline, în acest sens datele sunt clare. Din păcate, colegii medici concesionari ne transmit o creștere evidentă a numărului de câini fără stăpân, atât în zonele urbane cât și în cele rurale. Avem și date concrete despre cazuri de oameni mușcați de câini fără stăpân”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.

 

Riscul de răspândire a bolilor crește în raport direct cu creșterea numărului de câini fără stăpân

Dacă în orașe câinii pot fi văzuți în haite tot mai deranjante, în zonele rurale aceștia hoinăresc pe la marginea pădurilor și se adăpostesc în multele gospodării nelocuite.

„Pe lângă celelalte probleme, vreau să subliniez că numărul de câini fără stăpân este în legătură directă cu răspândirea bolilor infecto- contagioase, care se pot transmite direct la om , cum este rabia, ori care provoacă pagube mari economice, cum este pesta porcină africană. Mai ales când vom intra în sezonul rece, iar câinii își vor găsi adăpost în imobile nelocuite, vor fi un vector clar de răspândire a bolilor infecto-contagioase”, a avertizat doctorul Voloșeniuc.

 

Primarii comunelor, îndemnați să se asocieze pentru a ridica câte un adăpost pentru câini

El a subliniat că numărul de adăposturi pentru câini din județ este foarte mic, deși, conform legii, fiecare primărie ar trebui să aibă un astfel de adăpost:

„Fac apel ca unitățile administrativ-teritoriale mici, comunele, să se mobilizeze și să-și facă adăposturi. Măcar 3-4 comune să se asocieze și să aloce fonduri pentru un adăpost de câini, cu o capacitate importantă de cazare. În municipii și orașe nici nu este cazul să detaliez despre obligativitatea existenței unui adăpost de câini”, a transmis directorul DSVSA Suceava.

El a subliniat că soluția de rezolvare pe termen mediu și lung rămâne sterilizarea câinilor și a salutat campaniile de sterilizare  masive care vor avea loc în următoarea perioadă. Din păcate, cel puțin în mediul rural, mulți posesori de câini nu sunt deloc interesați de sterilizarea acestora, singura șansă fiind o caravană făcută din poartă în poartă. Deși nu sunt interesați de sterilizarea câinilor, foarte mulți sunt cei care se leapădă de pui pe câmpurile de la marginea satului ori îi fac „orășeni”.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a confirmat că înmulțirea numărului de câini din Suceava are legătură clară și directă cu faptul că mai tot ceea ce înseamnă adopție din Europa se concentrează în ultimele luni pe patrupedele venite odată re refugiații din Ucraina. Anterior, din Suceava plecau lunar spre adopție mulți câini, astfel că în adăposturi se făcea loc pentru alții, care erau strânși de pe străzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnale din aproape tot județul privind creșterea numărului de câini fără stăpân.
 Vizualizări articol: 1240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Semnale din aproape tot județul privind creșterea numărului de câini fără stăpân5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei