Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 178 (8095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Finanțare

Radu Pentiuc: Noile legi ale educației vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Comisiei pentru învățământ, cultură, cercetare științifică, sănătate, protecție socială și protecția copilului din Consiliul Județean Suceava, liberalul Radu Pentiuc, a declarat că noile legi ale învățământului vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice. Radu Pentiuc a amintit că Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectele legilor educației „România Educată”, pentru învățământul preuniversitar și universitar. Cele două proiecte pot fi analizate pe site-ul Ministerului Educației, iar propunerile cu privire la îmbunătățirea conținutului acestora pot fi transmise până la data de 14 august 2022 pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro.

Făcând referire la cele două proiecte de lege, prof.univ.dr.ing. Radu Pentiuc, a subliniat faptul că noile legi pornesc de la nevoile elevului, identificate pe parcursul a peste șase ani de consultări în cadrul proiectul „România Educată”, inițiat de președintele României Klaus Iohannis. „Aceste legi  sunt extrem de importate, prin modificările aduse, atât pentru cadrele didactice și nedidactice, cât și pentru elevi și părinți. Iar învățământul va fi centrat, mai mult ca oricând, pe nevoile elevilor și studenților. Și trebuie subliniat faptul că se dorește, pe lângă modernizarea și actualizarea procesul educațional, o creștere importantă a investițiilor în unitățile de învățământ”, a precizat consilierul județean al PNL Suceava.

El a declarat că prin adoptarea noilor legi se va realiza o creștere importantă a investițiilor în educație, dar și a nivelului salariilor cadrelor didactice.

Astfel, Radu Pentiuc a explicat că în proiectul legii învățământului preuniversitar este prevăzută o creştere de 370% a cheltuielilor materiale pentru funcţionarea şcolilor şi grădiniţelor. Pentiuc a explicat că asta înseamnă o creştere de la 485 de lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale în momentul de față, la 1.800 de lei per elev. El a arătat că investițiile vor avea o pondere extrem de mare în raport cu cheltuielile salariale din școli, de circa 20%, ceea ce va asigura o modernizarea a unităților de învățământ.

În același timp, Radu Pentiuc a spus că noua lege va asigura și o salarizare care va reda demnitatea cadrelor didactice. Astfel, dacă în momentul de față salariul mediu în educație este de aproximativ 6.500 de lei, acesta va crește la 9.300 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Pentiuc: Noile legi ale educației vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Radu Pentiuc: Noile legi ale educației vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei