Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 158 (8075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Trist, dar adevărat

Dezastrul de pe șantierul abandonat care afectează zeci de mii de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai spinoase probleme ale momentului pentru Consiliul Județean Suceava, dacă nu cea mai spinoasă, este legată de șantierul abandonat al celui mai mare proiect de modernizare drumuri județene din Suceava, inclus în proiectul Axei Suceava-Iași.

Este vorba de nu mai puțin de 75 de kilometri de drum.

Lucrarea începută și abandonată este extrem de întinsă și cuprinde DJ 208 limită județ Iași-Budeni-Dolhasca și DJ 208A Suceava-Ipotești-Bosanci-Udești-Liteni-Dolhasca, respectiv DJ 209C Suceava-Frumoasa-Liteni-Stroiești-Costâna-Dărmănești.

Dacă despre cauzele care au dus la oprirea lucrărilor am tot scris în Monitorul de Suceava (firma Autotehnorom a reziliat contractul reclamând că, pe lângă proiectul prost făcut, Consiliul Județean nu a virat fonduri la timp și nu a acoperit creșterile de costuri, cauză din care s-a ajuns la divergențe iremediabile atât cu beneficiarul, cât și cu supervizorul lucrării), acum ne-am deplasat în teren pentru a vedea pe viu care este situația.

 

Este mai rău decât își poate imagina cineva care nu a fost de mult pe acest drum

Iar răul, oricât de rău ar fi în relatări și imagini, se simte la adevăratele sale dimensiuni în teren, adică mai ales pe drumul județean 208A de la Suceava la Dolhasca.

Am plecat din Suceava, iar până la Bosanci sunt destul de multe porțiuni asfaltate, e drept intermitent, cu zone rămase în șantier, cu diferențe de nivel și alte probleme.

Cum se intră însă în Udești, situația se schimbă radical. Șanțuri, gropi adânci și... zone în care asfaltul nu mai există. Consorțiul de firme care a avut ca lider Autotehnorom a decopertat vechiul asfalt, a început să lucreze la rigolele de la marginea drumului, însă nu s-a mai ajuns la primul strat de asfalt.

Așa se face că drumul județean a rămas un drum de pământ desfundat.

 

 

”Când nu plouă avem praf și în frigidere...”

Vârful coșmarului se atinge în satele Chilișeni și Știrbăț, unde nu mai este urmă de asfalt.

Se circulă pe pământ, pe pietriș și printre gropi care ieri erau umplute cu apă.

Emi Ostrovan, din satul Chilișeni, este unul dintre șoferii localnici ajunşi la capătul răbdării: ”Au abandonat lucrarea, au lăsat vraiște, avem noroc acum că a plouat și ne-a scăpat de praf, dar când nu plouă avem praf și în frigidere... De pe terasă strâng un făraș de praf în fiecare seară, am rămas ca neoamenii, mai bine lăsau drumul așa cum era, mai luam o gaură, dar nu era așa dezastru”.

 

Oamenii se gândesc la revolte, sufocați de două probleme majore: lipsa unui drum și praful care îi sufocă

Localnicii oscilează între două mari necazuri: lipsa unui drum și praful care îi sufocă.

Unii s-au gândit și la forme mai radicale de protest.

Cătălin Ianoș, din Chilișeni, ne-a declarat: ”Noi am vrut să blocăm drumul, a venit Jandarmeria și ni s-a zis că dacă facem treaba asta vom plăti, că vor veni cu tunurile cu apă pe noi... ceea ce se întâmplă aici este strigător la cer. Acum a plouat și mai răsuflăm, însă în zilele cu praf ne intoxicăm în case, este boală curată”.

Paradoxal, la Chilișeni, și nu numai aici, drumurile secundare, comunale, arată mult mai bine decât drumul județean.

 

Au ajuns să plângă după vechiul drum, care avea gropi, dar și asfalt

Câțiva kilometri mai încolo, la Știrbăț, este la fel de rău. Drumul județean care de ani și ani era plin de gropi acum nu mai are nici urmă de asfalt.

Ilie Iftode, un om mai în vârstă din Știrbăț, spune că nu mai are apă potabilă în fântână deoarece mâlul de pe drum se duce la vale și se infiltrează în fântâna sa de piatră.

”Ca acuma nu a fost rău niciodată, deși de ani și ani aici la Știrbăț am tot avut gropi. A fost asfalt, dar l-au scos, mai bine turnau asfalt peste acela care era. S-au băgat bani în betoanele de la marginea drumului, dar din acelea mai bine făceau o bucată de stradă, lumea e revoltată tare, nu așa... vine autobuzul și ne dăm jos direct în baltă”, spune nea Ilie Iftode.

În mod normal, dacă proiectul nu se oprea, prin fața casei sale trebuia să treacă un drum modernizat capital, de la zero, cu multiple straturi de asfalt. Când vede ce este acum, omul spune sincer și având dreptate că prefera drumul plin de gropi dinainte.

 

Drum de coșmar pentru mașină și pentru ocupanții ei

După ce ieșim din Udești, intrăm în orașul Liteni, unde se circulă tot foarte prost. Aici este o combinație între zone în care asfaltul a fost decapat și au rămas și zone cu asfalt, care erau și înainte de începerea lucrărilor pline de gropi. Acestea din urmă au acum, evident, mai multe gropi. Drumul județean este foarte greu practicabil și la Liteni, iar asta se vede și în valorile de trafic. Localnicii s-au orientat cum au putut, cu drumuri secundare, rute alternative, naveta cu trenul etc.

Drumul prost și foarte prost continuă până puțin după intrarea în Dolhasca. Abia după ce se intră în Dolhasca, se circulă pe un asfalt decent. Concluzionând, un drum de la Suceava la Dolhasca pe drumul județean este o adevărată încercare pentru mașini, dar și pentru șoferi și pasageri, care ajung la destinație într-o oră sau chiar mai mult, evident nervoși și obosiți de ”dansul” mașinii printre gropi.   

 

De la Liteni (Moara) la Stroiești - un veritabil șantier, cu indicatoare, diferențe de nivel, dar... fără nici un utilaj

La întoarcerea spre Suceava, am revenit prin Fălticeni și ne-am abătut pe o altă porțiune de drum județean inclusă în acest proiect.

DJ 209C Suceava – Frumoasa - Liteni – Stroiești – Costâna – Dărmănești. Ne-am deplasat pe porțiunea de la Liteni (Moara) și până la Stroiești, prin Zaharești.

Și aici este un veritabil șantier, cu indicatoare, diferențe de nivel, dar... fără nici un utilaj.

Nici aici nu se mai lucrează de luni bune, contractul fiind reziliat, situația fiind identică cu cea de pe DJ 208A Suceava-Dolhasca.

„Mașinile se strică și plătim noi ca persoane fizice, deși nu avem nici o vină. Primarul nu are nici el vreo vină, pe drumuri din comună a mai făcut, dar aici e Județeana (drum județean, aflat în administrarea Consiliului Județean Suceava). Județeana nu a dat fonduri, firma a plecat, și-au bătut joc unul de altul...”, ne-a spus un localnic din Stroiești.

 

Zidurile sfidător de înalte de la marginea drumului

Nici pe această porțiune a drumului județean nu s-a ajuns la vreun strat de asfalt. S-a lucrat la consolidare, la stratul de dinainte de asfalt și la rigolele de la marginea drumului. Imaginile cu rigola înaltă de peste 20 de centimetri, pe drumul cu pietriș, sunt mai mult decât revoltătoare. E drept, acei peste 20 de centimetri urmau să fie acoperiți de straturile succesive de asfalt. Când vor fi turnate acestea nu poate spune nimeni clar la acest moment.

 

Veștile despre continuarea acestui proiect nu sunt deloc bune într-o perspectivă rezonabilă

Având în vedere rezilierea contractului și ieșirea din joc a consorțiului de firme care a avut drept lider Autotehnorom, e nevoie de o nouă licitație, un nou contract, însă mai întâi este nevoie de o reevaluare a ceea ce s-a făcut în teren, ce mai este de făcut etc.  

În acest sens există un contract de servicii de expertiză tehnică a lucrărilor deja executate din care să rezulte situația din teren pe traseul Axei rutiere Suceava-Iași, pe lungimea aferentă județului Suceava, adică 75 de kilometri de drum județean.

Aceste date tehnice nu îi încălzesc însă cu nimic pe oamenii din localitățile mari și foarte mari tranzitate de cei 75 de kilometri de drum județean aflat în șantierul oprit.

Şi nici o explicație nu poate fi acceptată de oameni.

Ziua în care va exista o altă firmă care să înceapă să lucreze la acest drum pare foarte departe. Nu vrem să vorbim de termene pentru că pur și simplu nu este cazul. Abia după ce va exista o licitație și o firmă câștigătoare s-ar putea vorbi de începerea lucrărilor și de terminarea lor. Toate acestea par acum foarte departe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezastrul de pe șantierul abandonat care afectează zeci de mii de suceveni.
 Vizualizări articol: 4247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Dezastrul de pe șantierul abandonat care afectează zeci de mii de suceveni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei